Un informe de Lactapp repassa les conseqüències que la pandèmia ha tingut en la lactància materna. En un context de crisi sanitària i auge de la telemedicina,
les consultes sobre lactància materna han crescut un 116% l'any 2020, comparades amb el 2019.
"
Alguns hospitals van separar a mares i bebès en el postpart immediat i van posar traves per l'inici de la lactància materna en el cas de mares positives", asseguren les expertes a l'informe.
"A més es va prohibir l'entrada d'acompanyants en les visites, es van accelerar les consultes mèdiques de seguiment de postpart i es van tornar virtuals o telefòniques i els grups de lactància presencials es van tancar", expliquen.
A causa de la dificultat d'accedir a atenció presencial, al 2020
van augmentar les consultes en línia sobre mastitis un 31%, les de baix pes en nounats un 11,6%, e
s van disparar un 132,8% les consultes sobre relactació, davant la necessitat de restablir la producció de llet després de veure's interrompuda, com va succeir després de les separacions de mares i bebès en el postpart immediat, a l'inici de la pandèmia.
Amb els grups de lactància presencials tancats,
van pujar un 103,7% les preguntes en línia sobre tècniques de lactància, com a posició i agarri correctes. També s'ha recollit un notable augment de dubtes de dones sanitàries i treballadores essencials, preocupades per la compatibilitat de la seva feina amb la lactància materna.
Dues recerques del Regne Unit assenyalen que el
70% de les dones que van finalitzar la seva lactància durant la pandèmia va ser causat per la manca de suport presencial, el 45% de les dones que van donar a llum durant la pandèmia van trobar a faltar més suport a la lactància, i el 47% va recórrer a grups en línia.
En aquest informe també es recullen dades sobre l'increment de símptomes d'ansietat i depressió durant la pandèmia i es repassa l'estudi complet sobre vacuna de la covid i lactància materna que LactApp ha dut a terme.