Consells per banyar-te al riu en família sense malmetre l'entorn

Les cremes solars i els insecticides poden ser letals per certs organismes vius

per Criar.cat
Anar al riu i mullar-se els peus pot ser una molt bona activitat per fer en família quan fa calor. Però, saps que alguns filtres solar o insecticides que podem dur a la pell poden ser letals per certs organismes vius?

Conjuntament amb l'Estíbaliz Parra García, veterinària especialitzada en animals marins i fundadora de Sanamares, hem elaborat aquests consells per banyar-te amb seguretat i ser respectuosos amb el medi ambient.


Informa't si al riu en qüestió t'hi pots banyar o no. Hi ha espais protegits on no està permès el bany i altres rius o aigües contaminades on no és recomanable fer-ho

La massificació provoca una alteració en la biodiversitat de l'entorn. Darrerament hi han hagut espais naturals que han patit una massificació insostenible i malauradament hi ha persones que no respecten l'entorn o sense voler el malmeten


Les cremes solars que ens posem i els insecticides poden ser letals per certs organismes vius, com les dàfnies o alguns crustacis, que a la vegada serveixen d'aliment per a molts animalets. Hi ha filtres solars al mercat que són respectuosos amb el medi ambient. 

A banda de tot plegat, les restes de protectors i altres residus orgànics que podem dur al cos creen un fenomen que s'anomena eutrofització: es crea una pel·lícula a l'aigua que impedeix que es pugui oxigenar, s'acomula molta matèria orgànica i va lligat al fet d'una mortalitat molt gran d'animals. A més, els organismes que són fotosintètics, com poden ser algues i plantes, amb aquesta pel·lícula creada també pot afectar a la llum solar i per tant que tant flora com fauna se'n ressenti. 

Respecta l'entorn. Apilar pedres té conseqüències en els ecosistemes. Quan movem les pedres de lloc es pot destruir la llar de moltes espècies autòctones que nien, viuen i s'alimenten. Es tracta d'un gest innocent que pot impedir que plantes o algues puguin créixer i altera el trànsit de la fauna. Si mous les pedres de lloc la vegetació pot desaparèixer i la cadena alimentària es veu totalment alterada. 

Agafar o posar-se animals al cos o a una galleda els pot conduir a la mort. Quan el traiem fora de l'aigua l'animal pateix estrès, no es pot alimentar amb normalitat i hi ha risc alt que pateixi un xoc tèrmic. Això passa quan la temperatura de fora de l'aigua o cubell és superior a la del riu o llac, i una vegada torni a l'aigua es produeixi aquest xoc. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres