Mart Production

Pèrdua gestacional. I ara què? Tot el que has de saber

Quins són els senyals? Quins passos s'han de seguir? T'ho expliquem

per Mar Moya
Mart Production
Entre un 10-15% de les persones embarassades viuen un avortament involuntari, una xifra que augmenta a mesura que avança l'edat de la mare. Les estadístiques mostren que els defectes congènits condicionen el 80% dels avortaments precoços i el 30% dels tardans, però hi ha moltes altres variants que poden condicionar la pèrdua de l'embaràs. 

L'interrupció involuntària de l'embaràs o avortament es defineix com la pèrdua de l'embaràs o gestacional abans de les 22 setmanes de gestació. A partir de la setmana 22 i fins la primera setmana de vida es considera mort perinatal.  


 Quines són les causes? Les més freqüents són les anomalies cromosòmiques, presents en un 65-70% dels casos. Altres causes menys freqüents són alteracions uterines (miomes submucosos, septes), factors immunològics o tòxics externs (tabac, alcohol o fàrmacs). L'edat materna avançada (>40 anys) i l'antecedent de pèrdua gestacional precoç són els principals factors de risc que es poden identificar.

Quins són els possibles senyals? La presència de pèrdues vaginals i/o contraccions uterines més o menys doloroses abans de les 22 setmanes poden ser un senyal d'avortament. Per confirmar-ho cal una exploració ginecològica en què es constati que el coll uterí estigui tancat i no hagi expulsat el contingut.


Cal anar a urgències davant les següents situacions: contraccions regulars o doloroses abans de la setmana 37, pèrdues de sang o líquid, dolors abdominals, febre, mal de cap intens, alteracions de la visió o molèsties urinàries. Les recomanacions que cal seguir en cas d'una amenaça d'avortament són repòs, abstenció de relacions sexuals i visita al ginecòleg/a.

També és un signe d'alerta quan hi ha indicis de canvis en els moviments fetals a partir de la setmana 24, moment en què el fetus comença a notar-se diàriament. Si manca el moviment, hi ha canvi en el patró habitual o es tenen dubtes, es recomana consultar. 


Quins són els passos a seguir? Hi ha diverses opcions possibles. L'elecció d'una o altra depèn de si hi ha sagnat i/o dolor, de les setmanes d'embaràs i de les preferències personals:

 Conducta expectant: consisteix a esperar que el propi cos expulsi de forma natural el sac de l'embaràs o les restes que queden. Aquesta opció és segura sempre que no hi hagi febre o sagnat important, i és l'opció recomanable per als casos en què s'ha expulsat l'embaràs però que encara queden restes dins de l'úter. Es recomana esperar entre 1-2 setmanes. Passat aquest temps disminueix la probabilitat d'expulsió natural, pel que és recomanable valorar les altres opcions de tractament.

 Tractament mèdic ambulatori: consisteix a utilitzar medicaments que ajudin a expulsar les restes de l'embaràs. Aquesta opció és la recomanable en les pèrdues de gestació en que la mida de l'embrió és petita (menor a 2.3 cm) i sempre hi quan no hi hagi febre ni sagnat important (80% èxit).


Amb el tractament, és habitual que aparegui dolor superior al d'una regla normal i sagnat, i a vegades poden aparèixer alguns efectes secundaris de la medicació (nàusees, vòmits, diarrea i febre) que habitualment són lleus i ben tolerats. Si apareix un sagnat excessiu (més de dues compreses/hora durant més de dues hores) i/o dolor que no cedeix desprès de la expulsió caldrà consultar a un servei d'urgències. Si al control programat no s'ha produït l'expulsió es pot repetir de nou el tractament o programar un raspat.

Tractament quirúrgic o raspat: consisteix a dilatar el coll uterí i aspirar les restes. De tots els tractaments aquest és el més eficaç. Requereix d’anestèsia (podent ser local o habitualment amb sedació segons els factors de risc associats). Aquesta opció és la recomanable en les pèrdues gestacionals en les que l’embrió es gran (més de 23 mm) o quan hi ha febre i / o sagnat important. Si no hi ha símptomes rellevants es pot fer de manera programada en 7-10 dies.

És una operació amb baix risc de complicacions greus, però en conjunt té més complicacions que el tractament mèdic (9% en casos de tractament quirúrgic i 5% en casos de tractament mèdic); com l'hemorràgia, la infecció i la perforació uterina o cervical, però en conjunt té més complicacions que el tractament mèdic . Per reduir aquestes complicacions és recomanable preparar el coll uterí amb una medicació 2-4 hores abans del raspat.

 I després? Per reduir el risc d'infecció, mentre hi hagi pèrdues es recomana no fer servir tampons ni tenir relacions sexuals amb penetració. Habitualment, la propera regla torna a les 4-6 setmanes però pot ser irregular en quantitat o en freqüència.


En general es recomana esperar una regla normal abans de buscar un següent embaràs, per la qual cosa convé utilitzar algun mètode anticonceptiu mentrestant. Després de tornar a buscar un embaràs cal començar a prendre suplements d'àcid fòlic, des d'abans de la concepció fins a les 12 setmanes de gestació, seguint les recomanacions actuals.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres