Katie Gerrard

«Mama, per què en Lluc té dues mames i jo tinc papa i mama?»

Com explicar als teus fills/es què és la diversitat familiar? Ens ho explica Sara Carro, de la cooperativa Fil a l'Agulla

8 de novembre de 2021 a les 06:52h
Katie Gerrard
per Sara Carro / Alba Carreres
"L'altre dia el meu fill em va preguntar per què el seu millor amic, en Lluc, tenia dues mares i ell un pare i una mare, i sento que no em vaig saber explicar prou bé. Com puc explicar al meu fill que hi ha diversos models familiars, que hi ha famílies amb una mare, d'altres amb dos pares i que cada família és diferent?"

Aquesta és una de les consultes que ens ha arribat a través del consultori gratuït de Criar.cat i hem demanat a la Sara Carro, cofundadora de la cooperativa Fil a l'Agulla, que ens expliqui com podem fer-ho.


En primer lloc, segons ens explica, és molt important fer saber a les criatures que acompanyem que allò nostre no és el mateix per tothom, en qualsevol àmbit. També amb relació a la forma de la família.

"La cultura androcèntrica occidental ha instal·lat la creença que la meva experiència, la nostra experiència, és la mateixa que la d'altres persones. És una estratègia normalitzadora, i és evident que no és així. No existeixen minories sinó experiències minoritzades. Promoure la curiositat per les experiències d'altres persones és important per la vida", explica Sara Carro.


Com ho podem fer? Senzill. Igual que s'explica que després de la primavera ve l'estiu, o que la setmana té set dies i dos són caps de setmana. A més, aquí és quan la cosa es complica, és rellevant educar en el camí d'adquirir consciència de la centralitat que ocupa el teu model, la teva experiència, la manera que ha tingut la teva família de formar-se.

Totes les experiències valen igual


Segons ens explica Sara Carro, cal transmetre que totes les experiències valen igual. Tot i això hi ha unes regles invisibles que premien una manera d'organizar-se més que les altres, unes maneres de ser més que les altres. "Això no ens agrada perquè és injust", assegura.

"Promoure la curiositat pel valor de cada experiència és el punt fonamental. I saber que hi ha regles socials que no donen el mateix valor, però que tenim el poder suficient per canviar aquestes idees dintre nostre i això fa que la vida sigui més bonica per tothom. També per la teva família "normativa"", explica.

Promoure la reflexió i el diàleg

"A veure. Què pot tenir de guai el fet de tenir dues mares?" "Què pot tenir de guai que els teus pares o mares hagin nascut al Senegal? Busquem Senegal al mapa. Mirem quines coses interessants podem aprendre d'aquest lloc del món".

I aquests són els consells de Sara Carro, que ens poden fer canviar el punt de vista. Deconstruir-nos per educar les nostres criatures. Des de Fil a l'agulla, a més proposen cursos dirigits al món educatiu per enfocar converses que són tot un repte. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat