Katie Gerrard

«Mama, per què en Lluc té dues mames i jo tinc papa i mama?»

Com explicar als teus fills/es què és la diversitat familiar? Ens ho explica Sara Carro, de la cooperativa Fil a l'Agulla

Katie Gerrard
per Sara Carro / Alba Carreres
"L'altre dia el meu fill em va preguntar per què el seu millor amic, en Lluc, tenia dues mares i ell un pare i una mare, i sento que no em vaig saber explicar prou bé. Com puc explicar al meu fill que hi ha diversos models familiars, que hi ha famílies amb una mare, d'altres amb dos pares i que cada família és diferent?"

Aquesta és una de les consultes que ens ha arribat a través del consultori gratuït de Criar.cat i hem demanat a la Sara Carro, cofundadora de la cooperativa Fil a l'Agulla, que ens expliqui com podem fer-ho.


En primer lloc, segons ens explica, és molt important fer saber a les criatures que acompanyem que allò nostre no és el mateix per tothom, en qualsevol àmbit. També amb relació a la forma de la família.

"La cultura androcèntrica occidental ha instal·lat la creença que la meva experiència, la nostra experiència, és la mateixa que la d'altres persones. És una estratègia normalitzadora, i és evident que no és així. No existeixen minories sinó experiències minoritzades. Promoure la curiositat per les experiències d'altres persones és important per la vida", explica Sara Carro.


Com ho podem fer? Senzill. Igual que s'explica que després de la primavera ve l'estiu, o que la setmana té set dies i dos són caps de setmana. A més, aquí és quan la cosa es complica, és rellevant educar en el camí d'adquirir consciència de la centralitat que ocupa el teu model, la teva experiència, la manera que ha tingut la teva família de formar-se.

Totes les experiències valen igual

Segons ens explica Sara Carro, cal transmetre que totes les experiències valen igual. Tot i això hi ha unes regles invisibles que premien una manera d'organizar-se més que les altres, unes maneres de ser més que les altres. "Això no ens agrada perquè és injust", assegura.

"Promoure la curiositat pel valor de cada experiència és el punt fonamental. I saber que hi ha regles socials que no donen el mateix valor, però que tenim el poder suficient per canviar aquestes idees dintre nostre i això fa que la vida sigui més bonica per tothom. També per la teva família "normativa"", explica.

Promoure la reflexió i el diàleg

"A veure. Què pot tenir de guai el fet de tenir dues mares?" "Què pot tenir de guai que els teus pares o mares hagin nascut al Senegal? Busquem Senegal al mapa. Mirem quines coses interessants podem aprendre d'aquest lloc del món".

I aquests són els consells de Sara Carro, que ens poden fer canviar el punt de vista. Deconstruir-nos per educar les nostres criatures. Des de Fil a l'agulla, a més proposen cursos dirigits al món educatiu per enfocar converses que són tot un repte. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres