Anatoly Ramonov

Contes d'educació ambiental per entendre i estimar la natura

Us portem un recull de 8 llibres que ajudaran els més petits a redescobrir l'entorn natural i entendre la importància de conviure-hi en equilibri

5 de juny de 2024 a les 07:00h
Anatoly Ramonov
Estimar la natura és conviure-hi amb respecte, apreciar el que ens ofereix i entrar-hi en sinergia. La visió antropocèntrica que ens imposa el nostre model social fa que tendim a pensar que l'ésser humà té el control. Però no és així, ni de bon tros. I no és així com ho veuen, tampoc, els infants, que se sorprenen i admiren davant una flor, una papallona o una eruga.

Tal com afirma la pedagoga i investigadora, Heike Freire, "el contacte amb la natura desperta tots els sentits en els infants, i els desperta la capacitat de sorprendre's". Així doncs, portem-los sempre que puguem a la natura, i deixem que la descobreixin a la seva manera. I per quan toqui quedar-se a casa, aquí us deixem uns quants contes que els reconnectaran amb els colors, les olors i les sensacions de l'entorn natural.


  1. "Sota la teva ombra" 
  2. "Un bosc dins meu"
  3. "Estels i formigues"
  4. "Els colors de la natura"
  5. "Historias de ríos" 
  6. "L'extraterrestre que va descobrir la biodiversitat"
  7. "La ciutat foradada"
  8. "Animals genials. Quadern d'activitats"

 

1. "Sota la teva ombra" de Teresa Franquesa, amb il·lustracions de Sígrid Martínez. A partir de 3 anys.

Un arbre és molt més que un tronc amb branques i fulles. És la llar d'animals i plantes, ens fa ombra, produeix fruits i llavors, ens regala vida… Un conte amb solapes gegants que amaguen la gran riquesa que ens regalen els arbres i que ens ensenya a estimar-los i valorar-los. I inclou unes instruccions pas a pas per plantar el teu propi arbre.

2. "Un bosc dins meu" de Deborah Underwood, amb il·lustracions de Cindy Derby. A partir de 4 anys.

 
Amb un text molt breu, però evocador i poètic, i unes aquarel·les càlides i vaporoses, aquest conte ens transmet els colors, les olors i les sensacions que percebem quan som al bosc, i que després ens enduem amb nosaltres a casa. L'observació de la llum del sol entrant per la finestra, de la fusta de la cadira on seiem o de l'olor de pa calent, incita els més petits a identificar-se amb el món natural i els transmet la importància de l'equilibri dels ecosistemes.


3. "Estels i formigues" de Sebastià Serra. A partir de 4 anys.


Filat amb frases amb rima, aquest conte ens convida a descobrir la bellesa de les petites coses. Des de la formiga fins al cel nocturn, la història ens fa prendre consciència de la sort que tenim de formar part d'un univers on tot està connectat. 


4. "Els colors de la natura" - Gran llibre il·lustrat. A partir de 7 anys.


Si t'encanten els animals, aquest llibre és per a tu! El regne animal és un món de colors sorprenent. Aquest àlbum il·lustrat et captiva per les meravelloses il·lustracions, pleníssimes de bellesa. A través dels colors de la natura aprenem que els colors poden servir als animals per moltes coses: a vegades, els serveixen per passar desapercebuts i defensar-se; d'altres, per atraure la seva parella. Però la infinita paleta de colors, reproduïda per la il·lustradora, confirma que a la natura hi ha infinita bellesa per descobrir. En un format gran, per poder-lo gaudir i observar atentament. 

5. "Historias de ríos" de Timothy Knapman, amb il·lustracions d'Irene Montano. A partir de 8 anys. 


Un preciós àlbum il·lustrat que ens portarà a conèixer cinc grans rius dels diferents continents. Gràcies a les pàgines desplegables, navegarem per tot el seu llit i observarem les il·lustracions plenes de detalls, històries, llegendes i mites. El Nil ens convida a descobrir piràmides, tombes i temples mil·lenaris; el Mississipí ens parla de batalles històriques, dinosaures i aventures en caiac; el Rin murmura cròniques de castells, tribus aguerrides i de Frankenstein; el Yangtsé evoca dracs, dimonis i dofins; mentre que l’Amazones guarda a la seva selva or i ciutats perdudes. Un acostament a la natura que ens farà reflexionar sobre la seva bellesa i la seva força. 

6. "L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat” d’Àngel Panyella, amb il·lustracions d'Aida Iglesias de Prada. A partir de 6 anys.


Aquest és un conte basat en un article científic, "El futur de la biodiversitat a la Terra", de l’investigador del CSIC, Daniel Sol. A la història, la Trunix, un ésser extraterrestre, arriba a la Terra i es fascina amb la seva biodiversitat. Juntament amb la Daniela, conversaran sobre com preservar-la. L'autor, Àngel Panyella, vol, a través d'aquesta història, acabar amb la visió antropocèntrica del món, és a dir, amb la idea que l'ésser humà és superior i que pot dominar la natura. Escriptor i activista de la natura, Panyella defensa que la natura té drets que cal respectar.

7. "La ciutat foradada" Satomi Ono i  Yoshimiro Ono. 


Surrealista i delicada, aquesta és una faula urbana sobre una ciutat on apareix un gran forat negre que s’ho empassa tot, fins i tot la brossa. Fins que un bon dia el forat comença a tancar-se i s'obren al cel petits forats (metàfora de la capa d'ozó) que comencen a tornar tot el que els habitants de la ciutat hi havien llençat. Una al·legoria amb final obert que ens adverteix que la natura ens acaba tornant tot el que li fem, i que deixa en mans del lector participar per canviar les coses i trobar solucions.

8. "Animals genials. Quadern d’activitats" de William Potter i Stephanie Fizer Coleman. A partir de 7 anys.


Descobreix tot el que cal saber sobre els animals salvatges i el seu món, amb un munt d’activitats divertidíssimes i curiositats fascinants! Hauràs de resoldre trencaclosques, laberints, sopes de lletres, codis secrets i trobar totes les diferències. Perfecte per a hores d’entreteniment i aprenentatge.

Laia Santís
Mare, mestra, prescriptora de llibres i bookstagrammer a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat