Gala Espín

Guia útil per al curs escolar 2023-2024

Et resumim totes les novetats i informacions importants

28 d'agost de 2023 a les 08:00h
Gala Espín
El curs 2023-2024 vol consolidar els canvis introduïts l'any acadèmic anterior, quan Josep González i Cambray estava al capdavant del Departament d'Educació però, per ara, continua obert el conflicte entre la Generalitat i els sindicats.

Es mantenen els canvis de calendari, però es recupera les tardes lectives del setembre. Per altra banda, es consolida la gratuïtat per a l'I2, sense que no hi hagi notícies encara de l'ampliació d'aquesta mesura a tota l'etapa 0-3. 

Us resumim a continuació les informacions més destacades que cal tenir present per aquest curs: 

Quan arrenca el curs?

 6 de setembre de 2023: inici de les classes a l'educació infantil (0-3 anys) a escoles rurals i llars d'infants de la Generalitat de Catalunya, a l'educació infantil (3-6), a l'educació primària, a l'educació secundària obligatòria i als cicles formatius de formació professional bàsica.

 12 de setembre de 2023: inici de les classes al batxillerat, als cicles de formació professional de grau mitjà i superior, etc.

No més tard del 25 de setembre de 2023: inici de les classes als ensenyaments de les escoles oficials d'idiomes.



El calendari de festius escolars: 

Vacances de Nadal: del 21 de desembre de 2023 al 7 de gener de 2024, ambdós inclosos.

Vacances de Setmana Santa: del 23 de març a l’1 d’abril de 2024, ambdós inclosos.

Vacances d’estiu i final de curs: segons ha confirmat el Departament d’Educació a les escoles, les classes finalitzaran el 22 de juny (inclòs) a infantil, primària, secundària, FP i 1r de Batxillerat. La resta d’ensenyaments finalitzen el curs d’acord amb la seva programació acadèmica.



Tornen les tardes lectives al setembre

L'avançament del calendari el curs passat va comportar que s'implementés la jornada intensiva al setembre a l'educació infantil i primària. Això va obligar molts centres a desplegar una oferta de lleure a contrarellotge per cobrir l'arrencada del curs. Enguany, però, es recuperen les tardes lectives des de l'inici per tal de no alterar l'horari de classes habitual del curs.

 20.000 alumnes menys a infantil i primària

D'acord amb les dades que es preveuen, aquest curs hi haurà 258.808 alumnes matriculats a Educació Infantil (10.417 menys que l'anterior) i 447.582 a Primària (9.921 menys). A l'ESO i Batxillerat les xifres es mantenen similars al curs 2022-2023 mentre que l'FP guanyaria 8.293 alumnes respecte del curs passat segons les previsions de matrícula.

Es preveu que enguany les xifres a Infantil siguin de 57.923 alumnes, la xifra més baixa des del 2006-2007. Això està vinculat a la baixada de la natalitat.

S'incrementa la plantilla de professorat amb un total de 81.335 docents, 1.190 més que a l'inici del curs passat. D'aquests, 297 són per a l'escola inclusiva, 145 per a necessitats d'escolarització i 698 d'FP. A banda, hi haurà un increment de 468 dotacions per personal PAS i PAE.

 Referents i nou protocol de violències, entre les novetats

Una de les novetats és que enguany es posa en marxa la figura del referent de coeducació, convivència i benestar emocional, amb més de 3.400 al conjunt del sistema. La nova figura l'ocuparan docents que són a les plantilles. El mes d'octubre,
es formarà als referents que ja estan identificats i que començaran a treballar aquest curs.

D'altra banda, també s'han fusionat els protocols existents en un únic protocol perquè els docents puguin detectar millor situacions de violència masclista, LGTBI-fòbia o assetjament, entre altres. A més a més, entrarà en funcionament el nou registre de situacions de violència de l'alumnat, una eina que ha de servir per ajudar els centres i alhora permetre "traçabilitat" per part del Departament.

 Escola inclusiva i segregació escolar

Una altra de les novetats és un augment de 25 milions d'euros per reforçar l'escola inclusiva, amb 355 nous professionals d'atenció educativa i l'ampliació de les hores de monitoratge de suport. Pel que fa al pla contra la segregació escolar, Educació dobla la inversió per a l'escolarització de l'alumnat vulnerable i hi destina 80 milions d'euros. I és que la detecció de l'alumnat amb necessitats educatives derivades de situacions socioeconòmiques augmenta i són un total de 26.978 alumnes, 6.000 més que fa un any.

A més, el curs comença amb la fi de la segregació per gènere finançada amb fons públics a l'ESO. Sobre això, Simó ha afirmat que s'inspeccionarà i s'acompanyarà els vuit centres que van comunicar al Departament d'Educació que s'atendrien als nous criteris per rebre el concert i que, per tant, deixarien de fer educació diferenciada i passarien a oferir educació mixta aquest curs.

 Pla de xoc per millorar la comprensió lectora

Altres novetats són el desplegament de les mesures de compensació en competències bàsiques per millorar la comprensió lectora i les matemàtiques -que no s'han detallat encara-, el pla pilot en 50 centres de millora de les biblioteques escolars i la formació de 800 nous centres en els tallers d'usos lingüístics. A més, també serà l'inici del programa de residència inicial docent SENSEi per a professorat novell, amb la participació de 55 centres educatius i 186 mentors.

I2 gratuït i sense ampliació encara 

Aquest curs es consolida la gratuïtat d'I2, sense que encara hi hagi data per l'ampliació a la resta de cursos del primer cicle d'infantil. Les famílies que han matriculat infants a l'últim curs de les escoles bressol públiques no han de pagar el servei educatiu. Així mateix, les famílies amb criatures de la mateixa edat que les duguin en centres privats també es poden beneficiar d'un descompte. Resta al marge el cost del menjador o de serveis extres com l'acollida o el servei de tarda, que sí que anirà a càrrec de les famílies que en facin ús. Tampoc estan coberts els mesos de llar d'infants que quedin fora del calendari escolar, és a dir juliol i agost.

Educació calcula que la gratuïtat ha afavorit l'augment de les matriculacions en aquesta franja, ja que el curs 2022-2023 els alumnes de 0-3 van incrementar-se en un 8,4%. En concret, a les llars públiques l'augment va ser del 10,79% mentre que a les privades la matriculació va augmentar un 4%. La Generalitat assegura que la mesura ha tingut una "bona acollida" i ha celebrat que hagi fomentat un increment de les matriculacions.

Baixada de ràtios a Infantil

També per segon any consecutiu es redueixen les ràtios a un màxim de 20 alumnes per aula a infantil 3 i infantil 4. En total hi haurà 4.335 grups amb ràtio reduïda i la ràtio mitjana a I3 a Catalunya el curs vinent serà de 18,12 alumnes per aula.

Els alumnes que s'incorporen enguany a I3 són els nascuts durant la pandèmia i per això la consellera ha celebrat que arribin a una escola "reforçada" amb una reducció de ràtios i més recursos. "Satisfets? No, però continuem treballant", ha reflexionat.

Dinar a l'escola serà més car

Si el teu fill es queda a dinar a l'escola has de saber que el curs vinent serà més car. Dinar a l'escola de manera esporàdica costarà fins a 7,60 euros diaris, segons dades de l'aFFac (associacions federades de famílies d'alumnes de Catalunya).

Per segon any consecutiu el servei de menjador escolar s'ha encarit: La Generalitat va ajustar el preu màxim del servei, incrementant només 20 cèntims al dia pel curs actual (de 6,22 que es pagava el curs 2021-2022, als 6,54 el curs 2022-23), i enguany ho ha tornat a fer pel curs vinent establint un increment màxim de 37 cèntims el menú. 


Vaga de personal docent al setembre: quan? 

Els principals sindicats d'educació, USTEC·STEs (IAC), Intersindical-CSC i CGT Ensenyament han convocat vaga a les escoles i instituts el pròxim 6 de setembre, coincidint amb el primer dia de curs escolar. Els representants dels professors, que tenen programades reunions amb la consellera Anna Simó reclamen que escolti les seves reclamacions i reverteixi les retallades.


Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat