El llibre infantil per trencar el tabú de l'abús sexual

"Vint-i-set dinosaures" és el nou llibre de Teresa Muñoz per parlar de l'abús sexual infantil

per Criar.cat
Una de cada cinc criatures pateix abús sexual infantil en alguna de les seves formes, segons asseguren des de la Fundació Vicki Bernadet. L'abús sexual infantil és un tipus de maltractament que ha estat considerat com un dels problemes de salut pública més greu que han d'afrontar els infants i adolescents. La prevenció és una bona eina per acabar amb tot plegat

"Als infants se'ls ha de poder parlar de tot. Els tabús mai són bons", assegura Teresa Muñoz, autora de "Vint-i-set dinosaures", el nou llibre de l'editorial Estrella Polar per parlar de l'abús sexual infantil.

Això sí, segons explica, cal tenir en compte el nivell de maduresa de cada criatura. "No és el mateix un infant de 6 anys que un de 12 o de 16, i cal tenir present quina informació els donem segons cada edat per no crear-los angoixa", assegura l'autora.

Vint-i-set dinosaures és un llibre en el qual a través d'una història es deixa entreveure que hi ha un abús."No és fins al final que el lector o lectora veu pot intuir què li ha passat al Nil, el protagonista de la història", assegura la Teresa. "El Nil té por de dir què li passa. De vegades fa mal dir les coses, però és molt pitjor no dir-les", explica.

L'objectiu de l'autora és trencar tabús, empoderar nens i nenes, i donar-los el missatge que mai s'han de deixar fer alguna cosa que no els agradi, que les persones adultes no sempre tenim la raó i que en aquest món no és tot de color de rosa.

A través de la història del Nil l'infant empatitza amb el protagonista, i a mesura que el protagonista va superant les diverses fases, dota al preadolescent d'eines per poder-ho encarar i frenar. 

El llibre està pensat per infants de 12 anys, tot i que amb lectors avançats es pot indicar a partir dels 10 amb una lectura acompanyada. És una lectura ideal de cara a tractar el tema a l'escola i generar un debat i/o activitat.

"Vivim en una societat on s'ha tractat els infants com a éssers inferiors, no se'ls ha parlat dels seus drets ni se'ls ha ensenyat a protegir-se de les coses que poden passar. Tampoc se'ls ha valorat les seves capacitats. Hem de desaprendre per aprendre dels infants. Clar que ho entendrà, les criatures afronten de manera natural tots aquests temes i de vegades millor que nosaltres"; assegura Teresa Muñoz.

Títol: Vint-i-set dinosaures
Autor: Teresa Muñoz
Editorial: Estrella Polar
Edat recomanada: a partir de 12 anys, entre 9 i 12 anys amb lectura acompanyada
Gènere: conte infantil
Aspectes pedagògics: prevenció abús sexual, autoconeixement 

 

AMB EL SUPORT DE

Arxivat a:
LlibresGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres