El llibre infantil per trencar el tabú de l'abús sexual

"Vint-i-set dinosaures" és el nou llibre de Teresa Muñoz per parlar de l'abús sexual infantil

12 d'abril de 2022 a les 07:21h
per Criar.cat
Una de cada cinc criatures pateix abús sexual infantil en alguna de les seves formes, segons asseguren des de la Fundació Vicki Bernadet. L'abús sexual infantil és un tipus de maltractament que ha estat considerat com un dels problemes de salut pública més greu que han d'afrontar els infants i adolescents. La prevenció és una bona eina per acabar amb tot plegat

"Als infants se'ls ha de poder parlar de tot. Els tabús mai són bons", assegura Teresa Muñoz, autora de "Vint-i-set dinosaures", el nou llibre de l'editorial Estrella Polar per parlar de l'abús sexual infantil.

Això sí, segons explica, cal tenir en compte el nivell de maduresa de cada criatura. "No és el mateix un infant de 6 anys que un de 12 o de 16, i cal tenir present quina informació els donem segons cada edat per no crear-los angoixa", assegura l'autora.

Vint-i-set dinosaures és un llibre en el qual a través d'una història es deixa entreveure que hi ha un abús."No és fins al final que el lector o lectora veu pot intuir què li ha passat al Nil, el protagonista de la història", assegura la Teresa. "El Nil té por de dir què li passa. De vegades fa mal dir les coses, però és molt pitjor no dir-les", explica.

L'objectiu de l'autora és trencar tabús, empoderar nens i nenes, i donar-los el missatge que mai s'han de deixar fer alguna cosa que no els agradi, que les persones adultes no sempre tenim la raó i que en aquest món no és tot de color de rosa.

A través de la història del Nil l'infant empatitza amb el protagonista, i a mesura que el protagonista va superant les diverses fases, dota al preadolescent d'eines per poder-ho encarar i frenar. 

El llibre està pensat per infants de 12 anys, tot i que amb lectors avançats es pot indicar a partir dels 10 amb una lectura acompanyada. És una lectura ideal de cara a tractar el tema a l'escola i generar un debat i/o activitat.

"Vivim en una societat on s'ha tractat els infants com a éssers inferiors, no se'ls ha parlat dels seus drets ni se'ls ha ensenyat a protegir-se de les coses que poden passar. Tampoc se'ls ha valorat les seves capacitats. Hem de desaprendre per aprendre dels infants. Clar que ho entendrà, les criatures afronten de manera natural tots aquests temes i de vegades millor que nosaltres"; assegura Teresa Muñoz.

Títol: Vint-i-set dinosaures
Autor: Teresa Muñoz
Editorial: Estrella Polar
Edat recomanada: a partir de 12 anys, entre 9 i 12 anys amb lectura acompanyada
Gènere: conte infantil
Aspectes pedagògics: prevenció abús sexual, autoconeixement 

 

AMB EL SUPORT DE

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat