Sandy Millar

Els teus drets quan no t'has casat i tens criatures

És el mateix quan tens criatures si estàs casat, ajuntat o ets parella de fet?

29 d'abril de 2022 a les 06:42h
Sandy Millar
per Alba Carreres
Són moltes les famílies que davant l'arribada d'una criatura es plantegen casar-se o registrar-se com a parella de fet? Realment té avantatges? Davant la llei quins són els drets i supòsits?

Directament en relació les criatures no hi ha cap avantatge de casar-se abans de tenir-ne, segons ens explica Ramon Quintano des de la Societat Catalana d'Advocats de família. Això sí: si no existeix matrimoni pot ser que en cas de mort d'un convivent l'altre no percebi la pensió de viduïtat i per tant indirectament existiria un perjudici per aquesta criatura, ja que el progenitor sobrevivent no percebria aquella pensió i la unitat familiar tindria menys recursos econòmics.


Com es podria solucionar si no ens volem casar? Doncs registrant-se com a parella estable o bé amb una constitució notarial prèvia que es pot demostrar si fa més de dos anys ininterromputs que hi has conviscut o bé tenir un fill en comú davant de notari (en aquest cas ja no cal haver fet els dos anys de convivència). 

Pot el pare o altra mare registrar el fill/a si no estan casats? En el cas d'inscriure el nadó al registre civil en el cas que siguin parella però no casats els fan anar a tots dos. En el cas dels registres als hospitals, si no estan casats es presumeix que l'altra persona és el pare/altra mare i si són parella tots dos ho manifesten. En parelles no heteros això no és així: a la pràctica en molts casos poden demanar el paper de la clínica de reproducció assistida entre altres pràctiques discriminatòries. 


Amb relació a la filiació la llei diu que en el cas que la parella estigui casada es presumeix que el fill és comú, també en el cas que la parella s'hagi constituït com a parella estable a un registre de parella o a una notaria.


Hi ha alguna diferència pel que fa la custòdia si ens separem i no estem casats? No té cap diferència pel que fa a la custodia. Té les mateixes conseqüències en relació amb les criatures, sempre que tots dos siguin considerats progenitors/es. Si sou parella de fet pel que fa al trencament de parella existeixen molt poques diferències i en l'àmbit successori cap. Hi ha alguna petita diferència pel que fa a l'ús de l'habitatge i indemnitzacions. 

Què passa si un pare biològic abandona la mare abans de donar a llum? Pot un bon dia reclamar aquesta filiació encara que no hagi exercit de pare? I si dues mares han decidit utilitzar els gamets d'un home conegut. Pot reclamar la paternitat? Segons la llei sí. Podria anar al jutjat i reclamar la filiació patrimonial. En un altre supòsit de mares solteres o dues mares que han assistit a un centre autoritzat per a la pràctica de tècniques de reproducció assistida en canvi, segons la llei, no hi hauria possibilitat de reclamació per part del donant.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat