Sandy Millar

Els teus drets quan no t'has casat i tens criatures

És el mateix quan tens criatures si estàs casat, ajuntat o ets parella de fet?

29 d'abril de 2022 a les 06:42h
Sandy Millar
per Alba Carreres
Són moltes les famílies que davant l'arribada d'una criatura es plantegen casar-se o registrar-se com a parella de fet? Realment té avantatges? Davant la llei quins són els drets i supòsits?

Directament en relació les criatures no hi ha cap avantatge de casar-se abans de tenir-ne, segons ens explica Ramon Quintano des de la Societat Catalana d'Advocats de família. Això sí: si no existeix matrimoni pot ser que en cas de mort d'un convivent l'altre no percebi la pensió de viduïtat i per tant indirectament existiria un perjudici per aquesta criatura, ja que el progenitor sobrevivent no percebria aquella pensió i la unitat familiar tindria menys recursos econòmics.


Com es podria solucionar si no ens volem casar? Doncs registrant-se com a parella estable o bé amb una constitució notarial prèvia que es pot demostrar si fa més de dos anys ininterromputs que hi has conviscut o bé tenir un fill en comú davant de notari (en aquest cas ja no cal haver fet els dos anys de convivència). 

Pot el pare o altra mare registrar el fill/a si no estan casats? En el cas d'inscriure el nadó al registre civil en el cas que siguin parella però no casats els fan anar a tots dos. En el cas dels registres als hospitals, si no estan casats es presumeix que l'altra persona és el pare/altra mare i si són parella tots dos ho manifesten. En parelles no heteros això no és així: a la pràctica en molts casos poden demanar el paper de la clínica de reproducció assistida entre altres pràctiques discriminatòries. 


Amb relació a la filiació la llei diu que en el cas que la parella estigui casada es presumeix que el fill és comú, també en el cas que la parella s'hagi constituït com a parella estable a un registre de parella o a una notaria.


Hi ha alguna diferència pel que fa la custòdia si ens separem i no estem casats? No té cap diferència pel que fa a la custodia. Té les mateixes conseqüències en relació amb les criatures, sempre que tots dos siguin considerats progenitors/es. Si sou parella de fet pel que fa al trencament de parella existeixen molt poques diferències i en l'àmbit successori cap. Hi ha alguna petita diferència pel que fa a l'ús de l'habitatge i indemnitzacions. 

Què passa si un pare biològic abandona la mare abans de donar a llum? Pot un bon dia reclamar aquesta filiació encara que no hagi exercit de pare? I si dues mares han decidit utilitzar els gamets d'un home conegut. Pot reclamar la paternitat? Segons la llei sí. Podria anar al jutjat i reclamar la filiació patrimonial. En un altre supòsit de mares solteres o dues mares que han assistit a un centre autoritzat per a la pràctica de tècniques de reproducció assistida en canvi, segons la llei, no hi hauria possibilitat de reclamació per part del donant.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat