Adrià Costa

Li dono el pit i no guanya pes... Què passa?

Tot el que has de saber per garantir la correcta alimentació del teu fill tot preservant la lactància materna

25 de maig de 2022 a les 07:00h
Adrià Costa
Quan dones el pit i el nadó no guanya pes és molt normal que t'assalti l'angoixa. I és que, efectivament, convé identificar els motius pels quals passa a fi de garantir una bona alimentació de la teva criatura.

Sovint, aquesta angoixa pot portar a introduir biberons o, fins i tot, a deixar la lactància materna. Però has de saber que si t'assessores per professionals i especialistes, en molts casos, és possible preservar el pit i, alhora, vetllar pel correcte creixement del teu fill/a. 


La pediatra Mariana Colmenares, autora de la conferència "Raonament clínic i abordatge diagnòstic en lactància: el bebè que no guanya pes" del Congrés de LactApp Medical, ens explica que el primer i més important a fer és identificar els motius de la pèrdua de pes del nadó quan està lactant i ens avança també què es pot fer en cada cas.    

Abans, però, cal tenir ben present a prendre la corba de creixement de referència correcta. S'ha comprovat que una criatura lactant no creix al mateix ritme que una que s'alimenta amb llet de fórmula. La corba indicada en cas de lactància materna exclusiva és la de l'OMS, ja que està feta a partir de dades de lactants. 


Un altra cosa a tenir en compte és que el que cal avaluar és la tendència, no el percentil. Créixer en percentils baixos també és normal, i no s'ha d'esperar que el nostre fill o filla segueixi el patró de la mitjana. 

Per què no guanya pes? Hi ha motius molt diversos: 


Una baixa producció de llet. Com ho podem identificar? No és fàcil perquè no podem saber la quantitat de llet que produïm, però sí que observarem que el bebè està irritable durant o després de la succió, per exemple... Què ho causa? 

Separació mare/nadó
Canvi de rutina (el retorn al treball remunerat, per exemple, o l'inici de l'escoleta)
Diabetis gestacional
Tractament o problemes de fertilitat
Hipotiroïdisme
Hipoplàsia mamària
Ovari poliquístic

Has de saber, però, que biològicament el 95% de les dones són capaces de produir suficient llet per al seu fill/a. Per tant, la major part dels casos on es detecta baixa producció es pot revertir. 


Un altre mite que convé desmentir és que mai el problema ve donat per la mala qualitat de la llet de la mare, aquest argument és totalment fals. 

Una mala tècnica del bebè o una lactància mal instaurada

Un problema anatòmic del bebè com, per exemple, pel fet de tenir el frenet lingual curt, que li impedeix fer bé la succió. 

Una patologia del nadó. 

Un cop identificat el motiu, és important trobar els mecanismes per posar-hi remei. En el cas de recents nascuts, revertir-ho és més urgent perquè poden deshidratar-se o patir hipoglucèmia.

Has de saber, però, que tots els nadons perden pes després de néixer. Es considera normal que reculin al voltant d'un 7%. En cas que aquesta pèrdua superi el 10%, llavors sí que cal una avaluació de la causa. 


Quines solucions hi ha?

Tot el que té a veure amb una mala tècnica o amb la lactància mal instaurada, es pot solucionar amb un bon acompanyament. Per aquest motiu, és important que assessorar-se per professionals i especialistes. 

En el cas de baixa producció de llet, es pot indicar la suplementació per via de relactadors, un sistema de nutrició que es composa d'una petita sonda que en adherir-se al pit permet que el bebè rebi una aportació extra de llet mentre succiona la teta de la seva mare. D'aquesta manera, el nadó no perd la tècnica i s'evita la interferència d'altres sistema de succió com, per exemple, les tetines que poden arribar a causar la interrupció de la lactància materna. 

Aquest sistema es pot utilitzar des del naixement, en cas de recent nascuts. I, en paral·lel, es pot estimular la producció amb l'ajuda d'extractors, el pell a pell i la lactància a demanda. 

 També es pot receptar medicaments per estimular la producció de llet.

Per què és important la lactància a demanda? És fonamental que no posem horaris a la lactància materna. Els nadons s'autoregulen i aquí rau, en part, l'èxit de la lactància. Els bebès demanen 8-12 cops en 24 hores. A partir de les quatre setmanes de vida van regulant el seu horari. N'hi ha que són més regulars i constants, i d'altres menys. 

Però el fet que siguin ells els que estimulin al pit en funció de la seva necessitat és clau per a la producció i per a la seva alimentació. Hi ha èpoques en què poden necessitar-ne més, per exemple, a l'estiu quan hi ha una necessitat de major d'hidratació, i d'altres menys.  

És reversible la lactància mixta? Si s'introdueix la llet de fórmula com a suplement, és possible retornar a la lactància exclusiva. Sobretot si s'evita interferir la lactància amb mecanismes de succió alternatius al pit.

Perquè sí que és veritat que si s'opta per tetines, moltes vegades els nadons poden rebutjar llavors el pit en reportar-los a la mala experiència que han tingut. El problema no és l'utilització de la llet de fórmula, sinó que la mare no rebi el suport per poder continuar amb la lactància materna.  

Amb tot, també és cert que poden haver-hi casos, sobretot patològics o anatòmics, en què el suplement sigui necessari durant tota la lactància. 

Et pots apuntar al Congrés de LactApp fins el dia 27 de juny aquí


 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat