Criar un infant a Catalunya costa gairebé un 30% més que fa quatre anys

Segons un estudi de Save the Children el cost de la criança a Catalunya ha augmentat un 29,8%

per Criar.cat
El cost de criar una criatura a Catalunya l'any 2022 és de 819€ al mes. La mitjana de l'estat és de 672€. Segons un estudi de Save the Children el cost de la criança ha augmentat un 29,8% a Catalunya des de l'any 2018.

De fet, segons l'estudi, el cost de tenir un fill/a és superior al PIB per càpita de Catalunya (17% més alt que la mitjana estatal), provocant que moltes famílies, sobretot les més vulnerables, no puguin fer front a totes les despeses. 


A més, provoca l'insòlit fet que hi hagi famílies que, en alguns dels membres, majoritàriament les dones, que som les que patim més desigualtats salarials i precarietats laborals després de ser mares, no els surti a compte dur a terme feina remunerada per tenir horaris totalment incompatibles amb les cures de les seves criatures. 

L'estudi també denota com les necessitats dels infants canvien a mesura que creixen i la despesa augmenta al llarg dels anys. Per a les franges de 0-3 i de 4 a 6 anys la despesa més elevada és la conciliació (llars d'infants, cangurs, escoletes...), fet que el curs vinent començarà a canviar amb la gratuïtat d'i2. Aquest cost representa un terç i un cinquè del total respectivament.A partir dels 7 anys la partida més elevada és la de l'alimentació, que afecta el seu desenvolupament físic i psíquic. "No té sentit que si a mesura que els nens i nenes creixen i generen més despeses es rebin menys ajuts", assegura Emilie Rivas, responsable de Polítiques d'infància a Save The Children Catalunya. 

"A Catalunya des del 2011 no hi ha cap ajut específic per a la criança. Costa molt entendre com amb una renda alta i una economia prou competitiva Catalunya se situï a la cua d'Europa en taxes de pobresa infantil, només superades per Romania", diu Rivas.  

L'estudi anomenat "El cost de la Criança" posa de manifest totes les desigualtats territorials i l'augment de les despeses, que provoca que 171 mil llars no puguin cobrir el cost de la criança.
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres