Helena Jank

4 dades que revelen l'impacte del treball remunerat actual en la lactància materna

Un estudi pioner de LactApp posa xifres als deslletaments causats pel retorn a la feina presencial o la fi del permís de maternitat

1 d'agost de 2022 a les 08:00h
Helena Jank
per Criar.cat
Ja hi ha dades sobre l'impacte de les feines remunerades actuals en la lactància materna. La startup catalana LactApp ha realitzat una macroenquesta de gran abast amb 14.830 mares de 67 països i ha fet públic els resultats coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància Materna.

Es tracta del sondeig més gran realitzat sobre aquest tema a l'Estat. Les últimes dades oficials sobre lactància materna de l'Institut Nacional d'Estadística daten de 2017, disposen d'una mostra de només 1.600 mares i no aporten dades sobre la relació de la lactància materna amb l'ocupació. 


Aquestes són les dades més rellevants:

El treball remunerat presencial suposa, en molts casos, un gran obstacle per a la lactància materna. Així queda constatat en l'estudi, que conclou que la tornada a la feina presencial va fer augmentar un 21% els deslletaments el 2021.  


Les restriccions adoptades durant la pandèmia que van permetre endarrerir la tornada a la feina remunerada presencial van afavorir que les mares que desitjaven mantenir la lactància materna tinguessin més facilitats per fer-ho.

I és que encara avui moltes feines continuen amb jornades poc flexibles i conciliables amb l'alletament, fet que afavoreix els casos d'abandonament no desitjat. 


El teletreball afavoreix la lactància materna. La possibilitat de teletreballar ha facilitat la lactància materna al 86% de les mares que van poder optar a aquest tipus de jornada mentre feien el pit, que van ser el 27,2% del total d'enquestades.

El percentatge de mares lactants enquestades que han pogut teletreballar el 2020 va ser del 28,4%, mentre que el 2021 va ser el 25,8% i el 2022, el 29,6%.

I és que a molt pocs països hi ha permisos que cobreixin els sis mesos de lactància materna exclusiva que recomana l'OMS, per la qual cosa les mesures de flexibilitat laboral -com el teletreball- permeten minimitzar algunes de les dificultats que comporta el retorn a l'ocupació remunerada. 


El 74% de les empreses a l'Estat no disposa d'un espai adequat per a l'extracció i conservació de llet materna. Dels 185 països analitzats per l'Organització Internacional del Treball el 2021, 138 ofereixen permisos de lactància remunerats a la feina, i el 41% d'aquests acaben abans dels sis mesos de vida del nadó, per la qual cosa no cobreixen la recomanació oficial de l'OMS en relació amb la lactància materna exclusiva.

Només 42 de 185 països (el 22%) garanteixen per llei espais de lactància a la feina. Això suposa que quatre de cada deu dones en edat fèrtil –entre 15 i 45 anys– viuen a països que no tenen aquesta regulació, segons les dades de l'OIT. I encara quan la llei existeix, no sempre regula tots els tipus de llocs de treball.

Les petites i mitjanes empreses solen estar exemptes d'aquests requisits: només 13 països del món tenen una llei que demana a qualsevol tipus d'empresa una instal·lació de lactància. A l'Estat, el ministeri de Sanitat recomana (però no obliga) a les empreses de més de 50 empleats disposar de sales de lactància adequades

 La fi del permís de maternitat suposa una dificultat per a mantenir la lactància per al 58% de les mares. ​El 97,2% de les dones enquestades asseguren que un permís de maternitat més llarg facilitaria la lactància materna. La tornada a la feina remunerada afecta més a la lactància materna entre les qui es reincorporen abans dels sis mesos, el període recomanat de lactància materna exclusiva.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat