Quins drets es vulneren quan es comparteixen vídeos de criatures a TikTok o a l'Instagram?

La polèmica del vídeo publicat per Samantha Vallejo-Nágera, de Master Chef, on fa plorar el seu fill, destapa les vulneracions de drets dels infants a les xarxes

4 d'octubre de 2022 a les 09:44h
per Criar.cat
SamantaVallejo-Nágera, jurat de MasterChef, va compartir a les xarxes un moment íntim del seu fill, un nen amb síndrome de Down, en el qual li treia el comandament de televisió després de sorprendre'l mirant-la d'amagat. 

A les imatges difoses a les seves xarxes la mare enregistra la bronca enfocant el seu fill quan plora, fet que ha provocat indignació per aquesta exposició d'un infant en aquesta situació. Samantha s'ha excusat dient que el seu fill és un dramàtic i que "plora per tonteries".


També ha dit que era un nen molt feliç i que la seva intenció era donar visibilitat a aquells que tenen les mateixes condicions a casa i veure com son capaços de canviar el xip i revertir la situació a base de conductisme, força emprat amb infants amb necessitats especials. 

Quins drets vulnera una persona que enregistra i penja a les xarxes un menor en aquest estat? 


El dret a l'honor, intimitat i imatge del menor: segons la llei de protecció jurídica de menors, aquests tenen dret a l'honor la intimitat personal i familiar i també a la seva imatge. Aquesta llei també parla de la inviolabilitat del domicili familiar i de la seva correspondència.

La difusió d'informació o la utilització d'imatges o noms dels menors a mitjans de comunicació. En aquest sentit, molts mitjans han vulnerat el dret d'aquest menor publicant les imatges que va penjar la seva mare (i que més tard va esborrar).


Intromissió il·legítima en el dret a l'honor, la seva honra o reputació: a les imatges es veia el menor en una situació compromesa i com la seva mare el feia plorar. Aquesta llei especifica que es considera intromissió il·legítima fins i tot si hi ha el consentiment del menor o dels seus representants legals.

En principi els representants legals haurien de respectar aquests drets i protegir-los en cas d'atacs de tercers. Tampoc s'ha fet així. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat