iStock

Tortures i maltractaments a dones negres: l'origen patriarcal i desconegut de la ginecologia

Tortures i maltractaments conformen alguns dels capítols més foscos i desconeguts de la història d'aquesta disciplina que avui vetlla per la salut sexual femenina

19 d'octubre de 2022 a les 15:03h
iStock
per Criar.cat
Sovint, s'ignoren els antecedents històrics que van assentar la base de la medicina moderna: des dels experiments dels nazis fins al mateix Jack l'Esbudellador, que se sospita que era un metge de l'aristocràcia. Un dels episodis més foscos el carrega l'especialitat de la ginecologia, condicionada per les tortures a dones negres i esclaves.

El creador d'aquesta esfereïdora metodologia va ser el doctor J. Marion Sims. Nascut el segle XIX a Carolina del Sud, als Estats Units, és un dels referents en l'àmbit ginecològic pels descobriments que va fer. Entre altres, va desenvolupar la primera operació exitosa de la fístula vaginal, una complicació que succeeix en el part i que encara avui dia afecta milers de dones.


Sims va desplegar la seva trajectòria professional a Alabama, que encara era un estat esclavista entre els anys 1835 i 1849. Segons documentava el doctor en el seu diari, es desplaçava a plantacions d'esclaus i "agafava" unes quantes dones per investigar el seu cos sense consentiment en nom de la medicina moderna. 

Les cirurgies que feia J. Marion Sims eren sense anestèsia, perquè considerava que "el dolor no era massa agut", tal com va escriure en les seves notes. A més hi havia la falsa creença totalment racista que les dones negres no sentien el dolor com les blanques. Les lligava de mans i peus, completament nues, a la taula d'operacions i aplicava mètodes cruels i totalment invasius. Tot i que no es coneix la identitat de totes les dones maltractades, els noms de Lucy i Anarcha han passat a la història perquè les va arribar a torturar fins a 30 vegades.



El doctor era conscient dels límits als quals sotmetia el cos de les dones. En un dels seus relats, va admetre que, en mig d'una de les doloroses pràctiques, va pensar que "Lucy es moriria". Més endavant, va optar per usar substàncies narcòtiques per adormir-les durant les cruels intervencions, com opi o èter. Així i tot, els crits agònics de dolor no van deixar de ressonar, perquè no era prou per insensibilitzar a les dones


Abans que es conegués el costat fosc de J. Marion Sims, era considerat un heroi al qual s'havia batejat amb el nom de "pare de la ginecologia moderna". Tenia una estàtua a Nova York, que l'administració va retirar després que els mètodes del doctor es fessin públics. Ara, l'opinió sobre Sims s'ha polaritzat entre els que, així i tot, el consideren un "referent" en el camp de la medicina i els que el consideren un maltractador, racista i misògin. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat