Raul Angel

Així defineix «mamitis» el diccionari de la RAE

Allau de crítiques per la incorporació del terme passant per alt la connotació despectiva del seu ús

Raul Angel
per Criar.cat
La Reial Acadèmia Espanyola (RAE) ha incorporat "mamitis" al diccionari. "Excessiu aferrament a la mare", descriu posant en el punt de mira el vincle mare-nadó i passant per alt la connotació despectiva de l'ús del terme.

Les xarxes s'han omplert de comentaris crítics, sobretot de col·lectius de maternitats feministes. "Han donat per fet que té un significat patològic en no recalcar que és un terme pejoratiu cap a les mares i la infància. Aquesta omissió no és casual en un espai patriarcal com la RAE, que normalitza l'aferrament cap a la mare com una cosa perjudicial", han denunciat des de Petra Maternitats Feministes.


El director de la RAE, Santiago Muñoz Machado, ha justificat que "no respon a cap qüestió de gènere". "Hem incorporat 'mamitis' i no 'papitis', però no és que considerem que una cosa existeix i una altra no: 'mamitis' està documentada i 'papitis' no", ha indicat.

"La mare estarà sempre en el punt de mira, considerant-la feble si no maneja la seva criatura amb mà dura. I a les nenes i nens se'ls qüestiona la necessitat de dependència, convertint en patològic allò que garanteix la seva salut emocional. Recordem que mamitis no és un aferrament excessiu a la mare perquè l'aferrament mai no podrà ser excessiu, sinó necessari, igual que l'amor. No busqueu un concepte patern (en aquesta absurda necessitat d'igualació) per mantenir una accepció que s'hauria d'eliminar de l'imaginari col·lectiu. Perquè mamitis és la relació normal de la infància amb la seva mare, la resta és repressió emocional. Cuidem i escoltem les nostres nenes i nens", reivindica el col·lectiu Petra.


"Si han d'incloure alguna paraula pensant en les mares i les seves criatures, incloguin d'una vegada per totes el terme 'maternar'". 

 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres