iStock

L'últim pla antiavortament de l'extrema dreta que s'inspira en Hongria

Insta els metges a oferir escoltar el batec del fetus i una ecografia 4D abans d'avortar

iStock
per Criar.cat
La coalició del PP amb l'extrema dreta de Vox a Castella i Lleó era una bomba de rellotgeria que finalment ha esclatat en forma de protocol antiavortista. El govern autonòmic va aprovar el 12 de gener passat mesures en "defensa de la vida" amb l'objectiu de reduir els avortaments.

La més controvertida és l'oferiment a les dones embarassades d'escoltar el batec del fetus, una mesura antiavortista adoptada en alguns països com a element de pressió a les dones que volen interrompre l'embaràs.


La mesura s'emmiralla amb el decret antiavortista que ha entrat en vigor a Hongria recentment i que obliga les embarassades que volen avortar a provar que han estat informades dels "signes vitals" del fetus. "A mi m'agrada molt el que està fent el govern d'Hongria en aquesta matèria perquè ofereix alternatives, informació i mesures en positiu perquè les dones embarassades puguin adoptar una decisió tan important com aquesta amb tota la informació possible", defensa el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox), traient pit sobre la inspiració que és Hongria pel seu partit. 

L'extrema dreta vol que les dones puguin escoltar el batec del fetus en la primera visita i una ecografia en 4D. Un model similar al que ja s'aplica a Hongria, impulsat pel primer ministre ultranacionalista, Viktor Orbán. A diferència de Castella i Lleó, on Vox planteja oferir a les dones escoltar el batec del fetus abans d'avortar, a Hongria això és obligatori.Allà la dona també ha de certificar, mitjançant un document, que el seu metge li ha proporcionat "la indicació dels signes vitals del fetus de forma clarament identificable". També han de rebre assessorament i informació sobre la possibilitat de donar la criatura en adopció i les ajudes a la maternitat abans de practicar l'avortament.

Davant d'això, la Moncloa farà un pas més i declararà "incompetent" la Junta de Castella i Lleó per tirar endavant el seu pla antiavortament. El Consell de Ministres que se celebrarà aquest dimarts aprovarà un requeriment per frenar la iniciativa del govern autonòmic de PP i Vox, que implica un xoc amb l'actual llei estatal. L'executiu presidit pel popular Alfonso Fernández Mañueco té ara un mes per donar resposta al requeriment.

L'executiu espanyol ja va enviar diumenge un altre requeriment a la Junta de Castella i Lleó perquè no apliqués el protocol, que considera fora de les competències autonòmiques i una vulneració de la legislació vigent quant a interrupció de l'embaràs.

Aquest dilluns, fins i tot el govern espanyol ha brandat la possibilitat de recórrer a l'article 155 per aturar l'entrada en vigor d'aquest protocol, però situant-lo com a últim recurs.
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres