Annie Spratt

12 tips per estimular la lectura a casa

Els infants que no llegeixen a casa tenen menys oportunitats educatives

Annie Spratt
Els resultats de les proves de competències de 6è de primària del curs 21-22 evidencien la urgència d'atendre la taxa d'incomprensió lectora de l'alumnat, especialment en els centres amb població més vulnerabilitzada.

En l'últim any el percentatge ha tornat a augmentar, i la Fundació Bofill considera que aquest és un repte educatiu de primer nivell al mateix temps que defensa que cada curs que passa els infants que no llegeixen a casa, tenen menys oportunitats educatives. 


"Sabem que existeix una mesura guanyadora que és complexa: el treball amb les famílies perquè aquestes esdevinguin acompanyants dels seus fills i filles i estimuladores dels seus aprenentatges", defensa Marta López, directora del programa LECXIT de la Fundació Bofill.

La lectura està present en gairebé tot allò que fem, per això l'entitat defensa que té capacitat democratitzadora: "No és indispensable ser ric per accedir-hi, per posar-la en pràctica i per socialitzar-la en l'àmbit familiar. Hem d'aprofitem l'oportunitat que ens dona la lectura per a convertir-la en el motor perquè les famílies puguin acompanyar més i millor als seus fills i filles cap a l'èxit educatiu", afegeix López.


Com podem des de casa estimular la lectura? 12 tips útils

Trobeu temps per llegir. Junts, que notin que els dediqueu el vostre temps, que notin que compartiu històries, sentiments, que percebin que l’estrès i els problemes queden aparcats momentàniament. És preferible que sigui una activitat diària (breu, d’uns quinze minuts) que fer una sessió llarga cada setmana.

Regaleu-los llibres els dies assenyalats (aniversaris, Reis, Sant Jordi, inici de les vacances, assoliment d'un èxit escolar).

Subscriviu-los a alguna revista que els interessi (de cotxes, còmics, humorística).

Habiliteu un espai a casa per endreçar els seus llibres. Pot ser una prestatgeria o una senzilla maleta (folrada, això sí, amb vellut vermell a l'interior, com si fos un cofre dels tresors).

Aneu amb ells a la biblioteca més propera a demanar en préstec llibres, revistes especialitzades i documents dels temes que els interessin.

Sigueu un model. Comenteu-li les vostres lectures, que vegi com us ho passeu de bé, com us apassioneu llegint. Els vostre fi ll se sentirà atret pels llibres que us veuran llegir (novel·les, llibres de receptes, etc.) i comprendrà que la lectura és quelcom que necessitem. Els nens aprenen per imitació.


Interesseu-vos pel que està llegint. Llegir junts enforteix els lligams afectius i les habilitats de comprensió. Mentre llegiu, convé que els feu preguntes (què li ha dit la guineu quan ha sabut que...?) i els feu imaginar què hauria passat si tal personatge hagués reaccionat d'una altra manera (i si en lloc de triar el camí de la muntanya, hagués triat el de la platja?)

Feu que ajudi a casa fent la llista de la compra, llegint la recepta del dinar, les instruccions d'un joc de taula nou, un article d'actualitat, etc. Aprofiteu tots els moments de rutina diària per crear hàbits on la lectura i l'escriptura hi siguin present.

Deixeu escampats llibres per tot arreu, fins i tot al cotxe. L'objectiu final és fer de la lectura un gest natural i mostrar que la lectura és per tot arreu, tota la vida.

Porteu sempre un llibre a sobre i aprofiteu aquells moments morts a la parada de l'autobús, a la sala d'espera del metge o a la perruqueria.

Feu-los adonar de les paraules que troben pel carrer (rètols de les botigues, etiquetes, embalatges, etc.). Veure paraules impreses permet connectar els sons i les grafies. Quan passegeu, assenyaleu rètols, tanques publicitàries o cartells, i pregunteu als vostres fills si saben altres paraules que comencin per la mateixa lletra o si en coneixen cap que rimi, per exemple.

No imposeu la lectura. Llegir és un joc que requereix anar a poc a poc, construint significats, un joc al qual s'accedeix amb bastides sòlides, sense pressa. Si teniu pressa perquè aprenguin, si els obligueu a llegir, potser acabaran fugint de la lectura. Tots els nens aprenen al seu ritme, així que és millor que ho facin de manera agradable. Deixeu que el vostre fi ll esculli els seus propis llibres.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres