Annie Spratt

15 tips per estimular la lectura a casa

Els infants que no llegeixen a casa tenen menys oportunitats educatives

3 d'abril de 2024 a les 08:00h
Annie Spratt
per Criar.cat
Per potenciar l'hàbit lector dels infants, les famílies són MOLT importants! Llegir junts vol dir passar una estona agradable amb els fills i filles, però també té molts altres beneficis. Compartir històries i parlar-ne contribueix a:

Despertar el seu hàbit lector
Estimular la seva curiositat pel món i pels altres
 Generar empatia
 Afavorir el pensament reflexiu
Està directament relacionat amb un bon rendiment acadèmic

Com podem des de casa estimular la lectura? Aquí us deixem amb 15 consells que us seran útils

 Contagieu-los l’interès pels llibres i la lectura. Cal que us vegin llegir, que s’adonin que els llibres formen part del vostre dia a dia. Comenteu-los les vostres lectures, que vegin com us ho passeu de bé, com us apassioneu llegint. Així se sentiran atrets pels llibres que us veuran llegir (novel·les, llibres de receptes, etc.) i comprendran que la lectura és quelcom que necessitem. Tots sabem que els nens aprenen per imitació.

Poseu llibres al seu abast i porteu-ne sempre un a sobre que respongui als seus interessos. Tots els bons lectors han estat envoltats de llibres. És recomanable portar-ne algun a la bossa, al cotxe per a les esperes llargues o imprevistos: al metge, restaurant, autobús, etc. Qualsevol moment pot ser bo per llegir una mica. L'objectiu final és fer de la lectura un gest natural i mostrar que la lectura és per tot arreu, tota la vida.

Aneu amb ells a la biblioteca més propera a demanar en préstec llibres, revistes especialitzades i documents dels temes que els interessin. Allà trobaran diversitat de propostes, podran remenar i triar. Descobriran quines són les seves preferències lectores, i amb la vostra ajuda i amb la de les bibliotecàries ampliaran el ventall de temes i interessos a mesura que creixen.

Convideu-los a crear la seva biblioteca personal. Regaleu-los llibres els dies assenyalats (aniversaris, Reis, Sant Jordi, inici de les vacances, assoliment d'un èxit escolar). Acompanyeu-los a les llibreries perquè triïn entre la gran varietat de títols que hi ha a les seves estanteries: de temes, d’autors, de gèneres, de formats... I, sobretot, respecteu els seus gustos! Una bona biblioteca personal no és una qüestió de quantitat, sinó de qualitat.

Habiliteu un espai a casa per endreçar els seus llibres. Pot ser una prestatgeria o una senzilla maleta (folrada, això sí, amb vellut vermell a l'interior, com si fos un cofre dels tresors). Un espai que sentin com a propi, que estigui al seu abast i el puguin visitar per rellegir, compartir-lo amb els amics, o retrobar-se amb els personatges i temes preferits.

Busqueu un lloc agradable, tranquil i sense sorolls que convidi a relaxar-se i a deixar-se endur per la lectura.

Trobeu temps per llegir. Pacteu un bon moment en què tots dos us sentiu a gust, que notin que els dediqueu el vostre temps, que notin que compartiu històries, sentiments, que percebin que l’estrès i els problemes queden aparcats momentàniament. És preferible que sigui una activitat diària (poden ser entre 15 i 20 minuts) que fer una sessió llarga cada setmana.

 Interesseu-vos pel que està llegint. Llegir junts enforteix els lligams afectius i les habilitats de comprensió. Feu de la lectura un diàleg amb els vostres fills, convideu-los a participar fent-los preguntes, demanant-los que observin les il·lustracions, com se senten els personatges i com se senten ells, animeu-los a anticipar què passarà, a establir connexions, etc.

 Llegiu en veu alta als vostres fills. Prepareu-vos els fragments que voleu llegir en veu alta. El teu fill o la teva filla ho voldrà fer tan bé com tu. Molts estudis insisteixen en els beneficis per als infants d’escoltar una bona lectura en veu alta. No deixeu de fer-ho quan ja poden llegir sols.

Subscriviu-los a alguna revista que els interessi (de cotxes, còmics, humorística).

Animeu els vostres fills i filles a participar en activitats que organitzen les biblioteques i les llibreries: l’hora del conte, clubs de lectura, exposicions, lectures expressives, presentacions de llibres, etc. Els nens i les nenes descobriran que la lectura també pot ser un acte social engrescador en què s’aprèn i ens ho podem passar bé.



Feu que ajudi a casa fent la llista de la compra, llegint la recepta del dinar, les instruccions d'un joc de taula nou, un article d'actualitat, etc. Aprofiteu tots els moments de rutina diària per crear hàbits on la lectura i l'escriptura hi siguin presents.

 Feu amb ells activitats al voltant dels llibres: dibuixar els personatges, fer una llista dels llibres que han llegit i dels que volen llegir, anar al teatre o veure pel·lícules relacionades amb els llibres.
 
Feu-los adonar de les paraules que troben pel carrer (rètols de les botigues, etiquetes, embalatges, etc.). Veure paraules impreses permet connectar els sons i les grafies. Quan passegeu, assenyaleu rètols, tanques publicitàries o cartells, i pregunteu als vostres fills si saben altres paraules que comencin per la mateixa lletra o si en coneixen cap que rimi, per exemple.

No imposeu la lectura. Llegir és un joc que requereix anar a poc a poc, construint significats, un joc al qual s'accedeix amb bastides sòlides, sense pressa. Si teniu pressa perquè aprenguin, si els obligueu a llegir, potser acabaran fugint de la lectura. Tots els nens i nenes aprenen al seu ritme, així que és millor que ho facin de manera agradable. Deixeu que els vostres fills i filles escullin els seus propis llibres.

Amb el suport de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat