iStock

Guia ràpida d'educació i seguretat digital per casa (i l'escola)

Consells bàsics de protecció de dades, prevenció d'assetjament, etc. perquè el teu fill o filla navegui de forma segura

iStock
La pantalles són inherents a la nostra vida i en conseqüència, també, a la dels nostres fills. De fet, avui en dia els infants entren en contacte amb els dispositius i la xarxa en edats molt més primerenques que no pas ho vam fer nosaltres.

I, en aquest nou paradigma, resulta imprescindible tenir nocions bàsiques d'educació digital per poder acompanyar-los i garantir que ho fan amb seguretat. Perquè més enllà de les possibilitats que brinden les tecnologies, que en són moltes, també hi ha riscos sobre els quals hem de ser capaços de conscienciar els infants: protecció de dades, suplantació d'identitat, ciberassetjament... 


L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ja fa temps que treballa per donar eines i recursos a la comunitat educativa, famílies, infants i adolescents perquè puguin navegar de forma segura a través del Programa Internet Segura. Si us interessa tenir accés a materials pedagògics, podeu consultar aquesta col·lecció de contes adreçada a infants d'entre 6 i 12 anys sobre ciberseguretat

Avui, en motiu del Dia de la Internet Segura, us hem preparat una guia ràpida perquè tingueu unes nocions bàsiques de seguretat digital a casa i també a l'escola: 


El rol i acompanyament de les persones adultes:

Educa els teus fills a comportar-se amb respecte, responsabilitat i seny  a Internet. Informa't sobre els perills que es trobaran els menors a la xarxa i familiaritza't amb les eines i serveis que els menors empren (xarxes socials, apps, jocs, xats, etc.).

Procura estar al corrent de les novetats a Internet i comparteix-les amb els vostres fills. Si no coneixeu les eines que utilitzen, difícilment podreu ajudar-los a augmentar-ne la seguretat o guiar-los en la seva navegació.

Com vetllar perquè naveguin de forma segura: 

És fonamental que usin dispositius en un lloc comú de la casa, per facilitar la supervisió de tant en tant el comportament del menor a Internet.

És molt important acompanyar el menor en la navegació, per orientar-lo als llocs on pot anar i trobar el que busca, per estar al seu costat davant les pàgines que pugui trobar i ajudar-lo a comprendre què està fent i quines repercussions poden tenir determinades conductes a Internet.

Pacta uns límits davant l'ús d'Internet, i que els dispositius, les càmeres web i els mòbils s'hagin d'utilitzar en un horari determinat i en un lloc no privat de la casa

Consells bàsics de protecció de dades:

S'ha d'educar els menors perquè mai revelin les dades personals ni les claus de serveis online (xat, xarxes socials, correu electrònic, banca electrònica, etc...) a ningú, tampoc a “coneguts” d’Internet.

Cal ensenyar al menor què és la privacitat i conscienciar-lo sobre bones pràctiques a l'hora de fer servir contrasenyes: no s’han de difondre, s’han de guardar a llocs segurs, no s’han de reutilitzar.

Hem de dir-los que no han d'utilitzar el seu nom complet, ni donar informació personal (número de mòbil, escola,...) ni compartir contrasenyes, i que el millor és que creïn un àlies que només els seus amics coneguin.

Cal ensenyar-los a crear contrasenyes segures per tal de garantir, al màxim possible, la integritat i seguretat dels serveis que utilitzen.

 Sobre compartir imatges i arxius: 

Hem de conscienciar els menors del que significa compartir imatges a la xarxa. Hem d'ensenyar-los els perills que implica pujar fotografies o altres tipus de continguts a la web.


Ensenyeu-los a no acceptar amistat ni arxius de desconeguts i consciencieu-los que no han de penjar ni intercanviar a la xarxa cap imatge pròpia ni d'un tercer que pugui comportar-los problemes posteriors, i mai imatges sense roba o en actituds sexuals explícites que puguin utilitzar-se en contra seva, ni tan sols com a joc entre amics.

Igualment, cal que els fem entendre que han d'evitar els videoxats en fòrums poc fiables i l’ús indiscriminat de la webcam.

Prevenir pràctiques abusives i assetjament:

Convé ensenyar-los que no han d'establir relacions a Internet amb ningú que no coneguin en el medi físic. Han d’entendre que no tothom és "amic o amiga" a Internet, que no haurien d'establir relacions a la xarxa amb desconeguts, ni quedar amb gent que hagin conegut primer per Internet. 

Conèixer amb qui parlen, qui són els seus amics i amigues a la xarxa, amb qui s'envien fotografies, pot ajudar a valorar la situació i protegir els menors davant situacions d'abús. 

I en cas d'assetjament o de material il·legal, què fer?

En cas d'assetjaments de certa intensitat és recomanable posar-ho en coneixement dels organismes competents, com ara Mossos d’Esquadra, i/o prendre les accions legals que correspongui.

En cas d'haver descarregat per error qualsevol tipus de material il·legal (programari, pornografia infantil...), és recomanable realitzar una còpia dels fitxers en un dispositiu extraïble, per posar-ho en coneixement de la Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos d'Esquadra, o del CESICAT a través del telèfon 902 112 444


Com protegir l'ordinador o dispositius:

Cal instal·lar i mantenir actualitzats antivirus, antimalware i tallafocs. És important també establir mesures de supervisió parental en funció de l’edat (Control Parental, consentiment parental, comprovació d’edat i bloqueig de continguts -codis PEGI-).

En aquest sentit, cal conèixer els sistemes proporcionats per l'operador d'Internet i pel proveïdor del sistema operatiu que ens donen servei.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres