Markus Spiske

Competitivitat en infants, quan és saludable i quan tòxica?

És bo que els infants siguin competitius? Com acompanyar les derrotes? Exigència excessiva, quin efecte té?

8 de febrer de 2023 a les 08:00h
Markus Spiske
Vivim en una societat que premia fonamentalment les victòries i tolera poc les derrotes. Evidentment aquest és un aprenentatge que es fa al llarg dels anys i que les criatures de, bon principi, no tenen ni les capacitats ni la maduresa per integrar-ho. Però l'esport pot ser un bon recurs per començar a treballar, a partir de certes edats, la tolerància en la derrota i la superació personal.

Si parem atenció a la Guia per a mares i pares sobre activitat física i salut del Ministeri de Sanitat, veurem que un dels elements que s'hi descriuen com a determinants per motivar les criatures és que gaudeixin de les activitats i comparteixin experiències amb els iguals. Per contra, remarca entre els factors que poden desmotivar-los la pressió per jugar, la imposició externa de l'activitat o donar excessiva importància a guanyar.


És bo que siguin competitius, o no? Cal tenir en compte diversos factors com, per exemple, l'edat. Entre els 4 i els 6 anys (i es pot allargar fins als 9), els infants travessen l'etapa egocèntrica, els costa perdre i poden canviar les normes els cops que calgui per guanyar. En aquesta etapa, no estan preparats per competir. I és que com més gran és l'infant, més eines té per gestionar millor o pitjor aquestes situacions d'estrès, de frustració o de conflicte.


Per altra banda, cal tenir ben present que quan un infant competeix cal prioritzar aspectes comunicatius, emocionals, socials i relacionals per sobre d'obtenir bons resultats.

Com es pot fer perquè la competitivitat sigui sana? Xavier Pastor, expert en resolució de conflictes i impulsor de projectes de mediació esportiva de la UOC, creu que "mentre posem l'èmfasi en la pràctica del joc, en la millora d'aquesta pràctica, en el com i no tant en el què, l'estímul és constant. Perquè es busca la superació esportiva, personal, d'equip, i el creixement dels esportistes, de l'equip i de l'entrenador".

"Si ens concentrem en els resultats, és possible que l'estímul es mantingui mentre aquests siguin positius. Però quan no s'obtinguin bons resultats, poden aparèixer pensaments i comportaments negatius, que es concentren en la cerca de culpables", afegeix l'expert. 

És important, i en això hi té molt a fer la persona adulta, com es percep, es comunica i es transmet l'esport. De com els pares, mares i també entrenadors relacionem les criatures amb els valors positius de l'esport i de competir dependrà el seu benestar.

També cal treballar la relació entre entrenadors i jugadors, d'una banda, i amb els membres de les grades (pares i família, en la seva major part) per promoure "un suport dels aficionats envers l'equip que pivoti sobre una actitud positiva i comentaris respectuosos cap als competidors".

Competitivitat tòxica, com afecta? Quan hi ha entrenadors excessivament exigents i famílies obsessionades amb els resultats, l'infant en pateix les conseqüències, des de físiques (es disparen les lesions i apareix la síndrome de l'esportista cremat) fins a psicològiques.

En aquest context d'hiperexigència, cal parar atenció als següents senyals d'alerta que descriu la psicòloga Neus Nuño:

 Canvis d'humor bruscs i sense motiu aparent
Irritabilitat
 Desig d'evitar els entrenaments i partits o competicions
 Pèrdua d'interès per l'esport
 Cansament excessiu
 Mala gestió de les emocions durant aquests esdeveniments esportius —no saber encaixar una derrota, enfadar-se molt o entristir-se si es comet algun error
Pèrdua de confiança en si mateix, obsessió per l'esport que pot portar a una pèrdua d'interès per altres activitats, etc.

Cal establir el límit entre el suport a l'infant i l'acompanyament saludable i la pressió excessiva, explica Nuño. "Mostrar interès per la seva afició és fonamental, però un excés es pot traduir en pressió i expectatives massa altes que poden augmentar l'estrès".

Alguns consells per acompanyar esports competitius:

Prioritza la formació dels esportistes infantils en el camp tècnic, social i organitzatiu sobre els resultats.

Valora el compromís, la disciplina, el respecte, l'empatia, el treball en equip, la superació, etc., és a dir, aspectes que "van més enllà del joc i que corresponen a qualsevol activitat humana en la societat".

Anima i acompanya el menor en la pràctica esportiva sense pressions.

Recorda, com a família, "per què practiquen esport els seus fills: per diversió, per fer amics, per afany de superació, d'estar sans, de desconnectar, etc.".

Regula les expectatives i ajusta-les a la situació i capacitats del fill o filla.

Gaudeix (i no pateix) l'esport al costat dels fills.

Escolta la criatura, proporcionar-li un espai segur i de confiança on pugui expressar com se sent.

Donar-li suport, sigui quin sigui el seu rendiment.

 Valora el seu esforç i comunicar-li-ho.

Dona-li importància a la pràctica de l'esport pel que és, i no per les victòries o les derrotes.
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres