Kelli Mcclintock

Els pares agafen la meitat dels permisos per naixement però rebutgen les excedències per cures

El 95,5% dels homes amb fills menors de 15 anys no s'acull a mesures de conciliació que comportin un cost econòmic

Kelli Mcclintock
per Criar.cat
Durant l'any 2022, els segons progenitors (majoritàriament, pares) van demanar 249.361 permisos per naixement, un 52,6% del total. Des de l'any 2021, els permisos de paternitat són iguals que els de maternitat, de 16 setmanes, sis de les quals s'han de gaudir immediatament després del part o resolució judicial d'adopció i, la resta, en períodes successius.

En canvi, els homes només van agafar el 29,8% de les excedències per cura dels fills que es van demanar l'any 2022. En concret, les dones van sol·licitar 33.290 excedències i els homes, 14.175. A aquesta dada cal sumar-hi que el 95,5% dels homes amb fills menors de 15 anys no s'acull a mesures de conciliació que comportin un cost econòmic, segons un estudi de les Facultats de Polítiques i Sociologia i d'Econòmiques i Empresarials de la UNED publicat aquest mes de març.Aquest mateix estudi revela que un 34% de les dones han adoptat mesures com reduir la jornada, treballar a temps parcial, fer tasques menys exigents o canviar de feina per tal de facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral.


Els homes no estan disposats, majoritàriament, a fer ús dels permisos si no estan retribuïts entre un 80 i un 100% dels salaris, ni tampoc a fer altres adaptacions laborals costoses per tenir més temps de cuidar els seus fills, conclou el treball.

D'aquestes xifres, cal tenir en compte que un 10% de les famílies a l'Estat espanyol estan formades per un sol progenitor, i que en el 83% dels casos és una dona. Associacions de mares solteres han reclamat moltes vegades que les famílies monoparentals puguin gaudir d'un permís doble, que permeti a l'únic progenitor cobrir el mateix període de cures del menor que el de les famílies amb dos progenitors, una mesura que el Suprem va rebutjar el passat 8 de març.


Cristina Castellanos, una de les autores de l'estudi, considera que les institucions s'han de tornar "més igualitàries" i fer que la corresponsabilitat "s'ampliï a la societat en general", amb polítiques de reducció de la jornada laboral sense reducció de sou i un accés universal a serveis de cures. 

Per altra banda, un Estudi de Conciliació, fet per Edenred, diu que un 64% dels pares treballadors té dificultats per compaginar la seva vida professional amb la criança i educació dels fills, i majoritàriament troben a faltar facilitats per part de les empreses: molts reclamen apostar per la jornada intensiva (18%), rebre beneficis socials, com ara ajuts per a les escoles bressol (17%), tenir més vacances (14%) i més flexibilitat horària (13%).
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres