Com evitar les taques a la cara si estàs embarassada i et toca el sol

Què és el melasma? Per què passa i com puc evitar-ho?

21 d'abril de 2023 a les 07:30h
per Alba Carreres
Durant l'embaràs es produeixen una sèrie de canvis hormonals. Un d'ells és l'augment dels estrògens, que està relacionat amb l'increment de la producció de la melanina i afecta directament en l'aparició del cloasma o melasma, la mal anomenada màscara de l'embaràs, que provoca unes taques a la pell marronoses. 

Les melanines són les principals responsables del color de la pell i el cabell. L'augment de la melanina produeix una hiperpigmentació de la pell, és a dir, que es torna més fosca. 


El 75% de les embarassades els apareixen aquestes taques, segons dades de l'Hospital Sant Joan de Déu, tot i que el melasma no només pot afectar durant l'embaràs. Es manifesta en forma de taques irregulars més fosques distribuïdes per les zones de la cara on toca més el sol.

El més freqüent (66%), és el centrofacial (front, nas, galtes i zona supralabial), seguit del malar (20%) només galtes i nas i el mandibular (15%). Es tracta de taques benignes que no causen cap problema més enllà de l'estètica, però que es poden prevenir.


Poden aparèixer tant a l'estiu com a l'hivern, i el desencadenant és el sol, amb la qual cosa una bona protecció ajudarà a prevenir-ne l'aparició. 

Causes que n'augmenten l'aparició: Tot i que no se sap exactament per què hi ha persones que en tenen i d'altres que no, un dels fets que s'ha observat és que les persones amb pell més fosca són més propenses a desenvolupar-lo que les de pell clara.


També se sap que la sensibilitat a l'estrogen i a la progesterona el desencadena, per la qual cosa, a banda de l'embaràs, també pot aparèixer amb canvis hormonals, si prens anticonceptives o si estàs en un tractament hormonal. També se sap que tot i que afecta a l'estiu i a l'hivern, en èpoques de més exposició al sol se n'incrementa l'aparició. 

Com es pot prevenir? Utilitzant protecció solar d'ampli espectre, que protegeixi dels rajos UVB i UVA, amb un protector solar SPF +50, aplicant cada dues hores quan s'estigui a l'aire lliure, sigui estiu o hivern. 

Altres taques que solen aparèixer i que són totalment normals: Amb aquest augment d'estrogens hi ha altres taques que solen aparèixer i que són totalment habituals. Per exemple, la línia de sota el melic (línia alba) se sol pigmentar a mesura que avança l'embaràs i es converteix en el que s'anomena línia nigra. Però també la zona dels mugrons i periareolars, les aixelles, el perineu o els llavis de la vulva se solen tornar més foscos.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat