Meghan Thompson

La natalitat baixa després de la Covid: on neixen més criatures?

En total han nascut 14.530 nens i nenes entre gener, febrer i març del 2023

Meghan Thompson
per Criar.cat
La natalitat a Catalunya cau en picat. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), hi ha una pèrdua de naixements de l'11% des del 2019, l'any anterior a l'inici de la pandèmia de Covid-19. En comparativa, durant els primers tres mesos de 2023 van néixer un 10,7% menys de nadons que durant la mateixa etapa de 2019. La xifra és menys escandalosa si es compara només amb l'any 2022, suposant un descens de l'1,58%. En total, a Catalunya han nascut 14.530 nens i nenes entre gener, febrer i març del 2023. 

Quin és el territori català on neixen més criatures?

Les dades de l'INE assenyalen que la demarcació de Lleida és el territori català on més nadons han nascut, fins a un 4% més en comparació al 2022. Les demarcacions de Girona i Tarragona no han patit cap modificació, pràcticament calquen les xifres de naixements del primer trimestre d'aquest any amb els mesos inicials del 2022. Ara bé, és Barcelona on es pateix més en qüestions de natalitat. 

Segons les xifres de l'organització espanyola, la demarcació que aglutina l'àrea metropolitana i la capital catalana ha enregistrat un 2,5% menys de naixements durant gener, febrer i març d'aquest any que de l'anterior. Però no tot són males notícies sobre natalitat a Barcelona. Les dades de l'INE mostren que hi ha un increment de maternitats per part de dones amb més de 50 anys. 


En concret, la xifra de nadons nascuts de mares amb 50 anys o més durant els tres primers mesos de l'any 2023 a la demarcació de Barcelona supera en un 31% als del 2022. És una circumstància que també es repeteix, de manera similar, a Madrid. Si a Barcelona comparem la xifra del 2023 amb la del 2019, l'increment és encara més gran: del 64%. Ara bé, que els percentatges no enganyin les xifres totals: s'han produït 13 naixements en aquesta franja d'edat, un 0,13% del total. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres