Ajuntament de Montblanc

Festes majors i fires de primavera per anar amb criatures

Un recull de propostes per gaudir de la cultura popular amb tota la família als mesos que venen

15 de març de 2024 a les 07:00h
Ajuntament de Montblanc
A Criar.cat som molt de celebrar les festes majors i fires, i més si les podem gaudir amb tota la família. Anar de poble en poble per viure la cultura popular i les tradicions de casa nostra és tota una festa. Un reflex de la força del teixit associatiu i cultural de la nostra comunitat que passa de generació a generació. 

Per això, un cop passada la Setmana Santa és moment de pensar en les festes majors i fires de primavera que es fan a tot el territori i hem escollit les més interessants i entretingudes per anar amb criatures. El dia s'allarga, fa més bon temps, la natura floreix i ve de gust fer vida a l'aire lliure. Aquí hi trobareu propostes de bunyols, rams, Sant Jordi, arbres, herbes i flors, festes majors, ous que ballen i fins i tot, cireres.


  1. Fira de Sant Josep-Fira del Brunyol de l'Empordà
  2. Mercat del Ram a Vic
  3. La Setmana Medieval a Montblanc
  4. Festes de Maig a Badalona
  5. Pi de maig a Sant Llorenç Savall
  6. Mercat de Sant Ponç a Cànoves i Samalús
  7. Girona, Temps de Flors
  8. La Patum a Berga
  9. L'Ou com balla
  10. Fira de la carbassa
  11. L'Aplec del cargol


   

 Fira de Sant Josep-Fira del Brunyol de l'Empordà - 23 de març a Figueres


Els amants del dolç no podeu faltar a la Fira de Sant Josep-Fira del Brunyol de l'Empordà. Hi podreu menjar brunyols típics de l'Empordà, però també garnatxa, és una fira d'artesania i alimentació típica en aquestes dates. Hi ha actuacions musicals, parc d'atraccions, mostres de dansa i xocolatada, entre altres. Més informació aquí.

 Mercat del Ram - del 22 al 24 de març a Vic


Una fira agrícola i ramadera adreçada als professionals, però amb els anys també ha volgut acostar el sector rural a la població. Així hi podeu veure exhibicions i concursos ramaders, productes agrícoles, activitats lúdiques, esportives, culturals i comercials, exhibicions i concursos eqüestres i un ampli espai destinat a la gastronomia.


El dissabte del Mercat del Ram és el dia àlgid, ja que la plaça Major de Vic s'omple de parades de palmes, palmons i llorer. Se celebra anualment i precedeix el Diumenge de Rams i la Setmana Santa. També marca l'inici de la primavera. Els seus orígens són molt remots, es remunten a finals del segle IX, i es va convertir a mitjan segle XIX en la fira més important de la ciutat. Més informació aquí.

 La Setmana Medieval - del 19 al 28 d'abril a Montblanc


Durant dues setmanes d'abril Montblanc es transforma i fa un viatge al passat. Els carrers i places de la vila llueixen els colors de les quatre cases més nobles i les torres i muralles s'engalanen amb antigues banderes senyorials. És l'escenari de la Llegenda de Sant Jordi tal com explica Joan Amades al seu ‘Costumari Català’. 

S'hi fan actes culturals i lúdics per a totes les edats. Els principals són: el Dracum Nocte (l'arribada de les forces del mal), el mercat medieval, la representació de la llegenda de Sant Jordi, el sopar medieval, el torneig medieval, jocs medievals i el concurs de joglars. També hi ha una àmplia oferta familiar d'espectacles de petit format i música en directe. Més informació aquí.

 Festes de Maig - del 29 d'abril al 25 de maig a Badalona


La festa major de Badalona se celebra durant tot el mes de maig amb motiu de la Diada de Sant Anastasi (11 de maig), patró de la ciutat. Aquestes comencen amb la Plantada del Dimoni a la platja, el dia 1 de maig. Trobareu un programa d'actes molt ampli que inclou concerts, balls, festes infantils, teatre, exposicions, correfocs, cercaviles, sardanes, la Diada Castellera, el Badagegants, la Festa del Badiu, la Trobada de puntaires, la Nit de Sant Anastasi i la Cremada del Dimoni. Aquesta es fa a la platja a la Nit de Sant Anastasi, el 10 de maig i és un dels actes més multitudinaris. Tota la programació aquí.

  Pi de maig - 1 de maig a Sant Llorenç Savall


Una festa que representa la força de tot un poble i que celebra l'inici de la nova vida que reneix amb la primavera. Cada any, l'1 de maig, a Sant Llorenç Savall hi té lloc una celebració de caràcter tradicional i popular, que es remunta molts anys enrera: la festa del Pi de Maig. La gent del poble talla un pi escollit al bosc i després el planta a la plaça de la vila. Aquest es converteix en un símbol del poble durant tot el mes, un dels més actius de l’any culturalment a Sant Llorenç Savall. Més informació aquí

Mercat de Sant Ponç - 11 i 12 de maig a Cànoves i Samalús


Durant els primers dies de maig, moltes ciutats i pobles organitzen fires per mostrar el poder guaridor dels productes que ofereix la natura, i, d'aquesta manera, recordar la importància que tenen les plantes en la nostra vida quotidiana. Moltes d'aquestes fires duen el nom de Sant Ponç, patró dels herbolaris. A Cànoves i Samalús, la Fira de Sant Ponç va començar el 1991 com una petita trobada dels amants de les herbes remeieres, les plantes i els dolços, però amb el temps ha crescut i s’ha diversificat molt.

Ara al costat de les herbes, també hi ha aliments artesans de qualitat com ara: mels, fruites confitades, patés, pastissos, coques, formatges artesans i embotits. També hi ha una fira d’artesanies, que inclou treballs en vidre, fusta, terrissa, cuir, cotó i, fins i tot, material de reciclatge. I pels petits de la casa no us podeu perdre la trobada de gegants, que compta amb la presència del "Gegant de Sant Ponç", l'única representació que existeix a Catalunya d'un bisbe martiritzat i fet sant. Més informació aquí.

Girona, Temps de Flors - del 11 al 19 de maig


Si voleu viure la primavera amb tots els sentits, heu de visitar Girona en Temps de Flors. Durant una setmana diversos barris de la ciutat s'engalanen amb projectes florals que són autèntiques obres d'art. Només cal agafar el mapa i triar els diferents itineraris que us facin més gràcia. Fins i tot, n'hi ha un pensat per fer en bicicleta. Trobareu aquí tota la informació.

 La Patum - del 29 de maig al 2 de juny a Berga 


Durant la Setmana de Corpus la capital del Berguedà es transforma amb la celebració de la Patum, una festa popular única a Catalunya que s’ha mantingut pràcticament sense cap interrupció des del segle XV. L’origen d’aquesta tradició, que l’any 2005 va ser inscrita per la UNESCO a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, es remunta als entremesos, representacions para teatrals que formaven part de les processons medievals del Corpus.

Els dies centrals de la celebració són el dijous i el diumenge. Al migdia la Patum és més reposada i solemne, mentre que la de la nit és més festiva i participativa. Els principals personatges i moments de la festa són el tabal, els turcs i cavallets, les maces, la guita, l'àliga, els nans vells, els gegants, els nans nous, els plens i el tirabol. El moment culminant de la Patum són els plens, que converteixen la plaça Major de Berga en un infern de foc. Més informació aquí.

 L'Ou com balla - del 30 de maig al 2 de juny a diversos indrets de Catalunya


La festivitat de Corpus és una tradició que té més de sis-cents anys d’història a Barcelona. A més, temps enrere va esdevenir un model per a moltes altres poblacions del país. Entre les manifestacions de cultura popular d'aquesta festa cal destacar L’ou com balla. Així podem veure ballar literalment sobre l'aigua un ou a la font del claustre de la Catedral de Barcelona i a la Casa de l'Ardiaca. També es pot veure en més patis d'edificis històrics i singulars de Barcelona. Més informació aquí

 L'Aplec del cargol - 24, 25 i 26 de maig a Lleida


L’Aplec és una gran cita gastronòmica coneguda arreu de l’Estat i d’Europa. L’Aplec del Caragol de Lleida és una festa organitzada al voltant de la cuina del caragol que se celebra a la ciutat de Lleida a finals de maig. Per descomptat, els àpats que s'hi ofereixen tenen com a principal ingredient el caragol. Dins del recinte de la festa hi ha una zona de degustació oberta al públic en general que, a preus populars, ofereix diversos tipus de caragols. Durant tres dies s'arriben a consumir fins a 12 tones de caragols. També hi trobareu activitats familiars i molt més. Tota la informació aquí.

 Festa de la Cirera - 1 i 2 de juny a Torrelles de Llobregat


El primer cap de setmana de juny, Torrelles de Llobregat s'engalana per gaudir de la seva festa més popular: la Festa de la Cirera. Cada any hi ha més visitants i més quilos de cireres. També s'hi fan activitats, tallers i espectacles per a tots els públics, a més de les parades de venda de cireres i productes locals, la mostra d’arts i oficis, la zona de barraques i una nova ruta gastronòmica amb les cireres torrellenques com a protagonistes.

Ja fa alguns anys que també s'organitza el Concurs d’Arts Plàstiques i Visuals de la Festa de la Cirera, que obre la tradicional exposició de cireres a altres tècniques artístiques com ara la pintura, l’escultura o la fotografia. I com sempre també s’atorgarà un distintiu a la millor cirera de Torrelles. Més informació aquí.

 

Fotos: Associació Amics Sant Josep, Adrià Costa, Ajuntament de Montblanc, Ajuntament de Badalona, Ajuntament Sant Llorenç Savall, Ajuntament Cànoves i Samalús, Miquel Millán, Adrià Costa, Yvelisse Teixeira i Ajuntament Torrelles de Llobregat.
Mar Domènech
Periodista especialitzada en cultura i oci familiar, i responsable comercial de Criar.cat.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat