iStock

5 visites educatives per prendre consciència en família de la importància de l'aigua

Catalunya obre infraestructures i estacions meteorològiques el pròxim dissabte 23 de març en la jornada "L'Aigua no cau del cel"

18 de març de 2024 a les 07:00h
iStock
per Criar.cat
Us heu preguntat mai d'on ve l'aigua que ens arriba a casa? Quin procés segueix? Sabíeu que més de la meitat de l'aigua que consumim no prové de la pluja, sinó que prové de dessalinització o regeneració?

Si cada cop sou més conscients que l'aigua no cau del cel i us agradaria descobrir en família com és el cicle de l'aigua i com s'aprofita, aquesta informació us interessa.

El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua i el 23 de març el Dia Meteorològic Mundial. Per aquest motiu, i amb el context actual de sequera i emergència climàtica que vivim, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural juntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Ens d'Abastament Ter-Llobregat i el Servei Meteorològic de Catalunya, promouen una jornada de portes obertes a infraestructures estratègiques de l'aigua que tenim a Catalunya.


El pròxim dissabte 23 de març teniu una oportunitat única per descobrir el valor de l'aigua i tot el que hi ha darrere d'un gest tan senzill com obrir i tancar l'aixeta. 

Què podeu visitar?

 Estacions de potabilització d’aigua i dessalinització, on es tracta l’aigua per proveir l’abastament amb la qualitat sanitària òptima.

Depuradores, que tracten l’aigua residual que ja hem utilitzat per retornar-la al riu en condicions. 

 Plantes de regeneració, que generen nous recursos d’aigua per reutilitzar.

I també estacions, radars i altres equipaments meteorològics.

La iniciativa ofereix propostes molt educatives i pensades per gaudir amb la família. A Criar.cat us hem fet una selecció de propostes molt interessants arreu del territori, però trobareu molta més oferta al web www.laiguanocaudelcel.cat. Aquí les teniu: 
 

Com funciona una depuradora? Descobreix-ho a Almenar‐Alfarràs - Segrià 


Visita guiada per conèixer el funcionament d'una depuradora. Aquí veureu quin és el procés de sanejament de les aigües residuals dels municipis d'Andaní, Alfarràs i Almenar. Una xarxa de col·lectors recull aquestes aigües i les porta a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR). On es fa un tractament biològic de fangs activats de mitja càrrega. 

La visita guiada anirà a càrrec de Sandra Mairal, cap de planta.

 Edat recomanada: A partir de 10 anys.
Reserveu la vostra entrada aquí


El cicle de l'aigua amb Francesc Mauri a la potabilitzadora del Ter - Vallès Oriental

La potabilitzadora del Ter se situa en els termes municipals de Cardedeu, Llinars del Vallès i la Roca del Vallès i va entrar en funcionament l’any 1966. La planta té una capacitat de tractament de 8 m³/s i pot emmagatzemar fins a 557.664 m³. Aquí veureu com funciona i tot el seu procés.

L’aigua provinent del riu Ter es capta a la presa del Pasteral, aigües avall dels embassaments de Sau i de Susqueda i arriba a planta mitjançant un túnel de 56 quilòmetres de longitud i 3 metres de diàmetre. 

Visita guiada que comptarà amb la participació d'en Francesc Mauri.

 Edat recomanada: A partir de 10 anys.
Reserveu la vostra entrada aquí


Com és per dins la dessalinitzadora de la Tordera? Amb Eloi Cordomí - Maresme

 
La dessalinitzadora de la Tordera va entrar en funcionament el 2002 i va ser la primera d’aquestes característiques a Catalunya, actualment produeix 20 hm3/any, amb una capacitat punta diària de 57.600 m3/dia. Déu-n'hi-do!

Veureu com l’aigua de mar passa per unes membranes semipermeables on es produeix el procés d’osmosi inversa. A través del qual s’obtenen, de cada 100 litres d’aigua marina, 45 litres d’aigua dolça i 55 litres d’aigua molt salada que no ha aconseguit travessar les membranes. 

Visita guiada que comptarà amb la participació de l'Eloi Cordomí.

 Edat recomanada: A partir de 10 anys.
Reserveu la vostra entrada aquí
 

Visita la depuradora del Prat de Llobregat, una de les més grans d'Europa - Baix Llobregat

El sistema de sanejament està format per una depuradora, sis estacions de bombament amb la seva xarxa de col·lectors en alta i un emissari. Aquesta és una de les plantes de sanejament d'aigües residuals més grans d'Europa i amb aquesta activitat la podreu veure per dins. 

L’estació de regeneració d’aigües del Prat de Llobregat, infraestructura estratègica en el camp de la reutilització a l’àrea de Barcelona i situada al tram final del riu Llobregat, aplica un tractament de regeneració a l’aigua depurada, per a destinar-la a usos agrícoles, ambientals i municipals. Això permet portar aigua de gran qualitat al riu Llobregat, per sobre de l’assut de Molins de Rei per tal de garantir el cabal ecològic del riu i, en episodis de sequera pot aportar més recurs, incrementant així la disponibilitat d’aigua per a tots els usos.

La visita guiada anirà a càrrec de Clàudia Carbonell, cap de planta.

 Edat recomanada: A partir de 10 anys.
Reserveu la vostra entrada aquí

Quina funció tenen els radars meteorològics? Descobreix el radar de Tivissa ‐ Llaberia - Ribera d'Ebre


Els radars meteorològics són instruments d’observació que permeten detectar a distància la presència de precipitació i estimar-ne la intensitat. Són eines imprescindibles per fer un seguiment i una previsió immediata en situacions de pluges intenses.

Amb aquesta visita guiada en podreu conèixer un que es va instal·lar l’any 2008. Està situat al pic de La Miranda (925m) a la Serra de Llaberia, municipi de Tivissa (la Ribera d’Ebre). 
 
 Edat recomanada: A partir de 10 anys.
Reserveu la vostra entrada aquí
 
Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració d’altres administracions, operadors i entitats vinculades a la gestió de l’aigua i la meteorologia, com ara l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona; el Consorci d’Aigües de Tarragona, el Consorci Besós Tordera, MMBS – Aigües de Manresa, l’Observatori Fabra i la Diputació de Barcelona.

Consulteu les instal·lacions que oferiran visites guiades i inscriviu-vos-hi aquí.

L’aigua no cau del cel. Estem en emergència per sequera, però sumem esforços, tots i totes, per garantir l’aigua. 

Fotos: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Amb el suport de



 
 
Arxivat a:
BrandedGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat