Mireia Riera

Com educar en el risc? Jocs i eines ideals per treballar-ho

Fomentar l'autonomia i la presa de decisions en entorns naturals els prepara per enfrontar-se als desafiaments del món real

20 de març de 2024 a les 07:00h
Mireia Riera
per Criar.cat
Educar en el risc és una proposta que ha agafat força en els darrers temps, destacant la importància de permetre als infants experimentar amb la incertesa i les seves pròpies capacitats.

Com diu Ellen Beate Hansen: "És essencial permetre que els infants posin a prova les seves capacitats, per desenvolupar competències que podran utilitzar a tot el món i familiaritzar-se amb les conseqüències reals de l'assumpció de riscos".

En aquest article, explorarem la necessitat d'acompanyar als infants a espais naturals i permetre'ls prendre decisions per ells mateixos, tot ressaltant la paradoxa de la desprotecció enfront de les veritables amenaces modernes, com l'ús indiscriminat de dispositius mòbils.
 
1. L'aprenentatge a través del risc
 
L'experiència del risc és crucial per al desenvolupament infantil. Quan els nens es veuen immersos en situacions incertes, aprenen a avaluar riscos i a prendre decisions informades.

Acompanyar-los en activitats a l'aire lliure, com ara escalar arbres o explorar la natura, els permet experimentar amb la seva pròpia autonomia i desenvolupar habilitats importants per a la vida.
 

 
2. La sobreprotecció com a barrera per al creixement
 
És comú veure pares que eviten que els seus fills prenguin riscos físics, com pujar a un arbre, per por a lesions. No obstant això, aquesta actitud pot limitar el desenvolupament de les habilitats motrius i la confiança en si mateixos dels nens.

3. Riscos reals vs. riscos percebuts

És important diferenciar entre riscos reals, com caigudes físiques, i riscos percebuts, com els perills potencials en línia. Donar als nens la llibertat de gestionar riscos reals els prepara millor per afrontar riscos percebuts amb més responsabilitat i maduresa.

4. Equilibri entre autonomia i supervisió

La clau és trobar un equilibri adequat entre donar als nens autonomia i proporcionar supervisió adulta. Acompanyar-los activament en les seves aventures permet als adults intervenir quan és necessari i oferir guiatge.
 
Educar en el risc és un aspecte fonamental per al desenvolupament saludable dels infants. Fomentar les oportunitats per a la seva autonomia i la presa de decisions en entorns naturals no només construeix habilitats importants, sinó que també els prepara per enfrontar-se als desafiaments del món real.

És essencial que els pares reflexionin sobre la seva pròpia percepció del risc i considerin la importància de permetre als seus fills explorar el món amb confiança i curiositat, tant en la natura com en el ciberespai.
 
Jocs ideals per educar en el risc:

"Le Petit Xef" ganivet i protector de dits 
 

Amb aquests estris, els infants ja poden cuinar! És ideal per a ensenyar-los a tenir cura dels riscs a la cuina. L'anell d'aprenentatge ajuda a col·locar bé els dits, mentre que el protector de dits permet protegir la mà que subjecta l'aliment que es tallarà. Sempre, abans, valorar l'autonomia i la maduresa de l'infant. El ganivet ha de ser usat sota la supervisió d'una persona adulta. A partir de 7 anys. Més info aquí. 

 Torn de banc i sarjants
 
 
Afluixar o fixar! Amb aquest entorn de banc podran fixar els materials més diversos com pals, taules, tubs i altres, per treballar-hi. És senzillíssim de col·locar al tauler de la taula i en altres llocs. A partir de 7 anys. Més info aquí. 

 Posa't a prova amb les xanques altes!
 
Amb aquestes xanques d’1,5m d’alçada ens posarem a prova. Exercitant la destresa física, la coordinació o l’equilibri psicomotriu podrem gaudir d’estones de diversió diferents i espontànies, incloent aquest material propi dels i les millors malabaristes a les nostres activitats de lleure. Més info aquí. 

 Per als més manetes: tornavís amb punxó
 

Connecta diferents cartons amb gran facilitat amb aquest tornavís amb el qual: girant cap a la dreta, estrenyeràs i uniràs i, girant cap a l’esquerra afluixaràs i deixaràs anar els cartons units. Simplement feix un petit forat a través del material amb el Punxó inclòs, inserida el Caragol (mitjà o llarg segons el gruix) i, caragolant, amb uns pocs girs, el cartó s’unirà de manera segura. Una forma genial de donar-li autonomia, que els infants guanyin confiança en ells mateixos. A partir de 3 anys. Més info aquí. 

La meva primera navalla
 

La navalla forma part de l'equipament bàsic de tot aventurer/a excursionista, ja sigui perquè els infants detallin pals per pinxos per torrar el pa i altres coses, o per ajudar a tallar la verdura de la graellada i la fruita. Té un tall eficaç però segur. Les eines adaptades són ideals per treballar l'autonomia. A partir de 5 anys. Més info aquí

I si busqueu propostes per fer mil aventures amb la família, no us perdeu el llibre "Plans eco en família", ple d'idees i activitats. Per aprendre, experimentar i crear records plegats, amb una mirada eco i respectant el nostre entorn.

Trobareu més recursos i jocs a artijoc.com.
 

Amb el suport de


Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat