Danny G

Com prevenir l'abús sexual infantil?

1 de cada 5 nens i nenes pateix abús sexual abans de fer els 17 anys

Danny G
per Criar.cat
Si el 20% de nens i nenes que pateixen abús sexual fos una xifra de víctimes d'una malaltia estaríem davant d'una pandèmia. S'estima que el 80% de les agressions sexuals es produeixen en un entorn de confiança de la criatura i el 65% dintre de la família.

Des de la Fundació Vicki Bernadet es treballa per l'atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals.


“Un dels principals problemes amb els quals ens trobem és que quan donem les xifres i dius que un de cada 5 nens i nenes pateixen abusos sexuals abans de fer els 17 anys, ningú pensa que pugui passar a casa seva”, explica Bernadet.

Tot i que cada vegada més hi ha una consciència social d’aquest problema, en l’àmbit individual encara no està present. “La primera eina de prevenció és que les famílies no s’excloguin. Aquest tema també pot estar a casa seva, ho podem tenir al costat”.


Segons Bernadet les famílies tenim una falsa sensació de seguretat. “Es detecta molt poc l’abús sexual. El 92% dels casos d’abusos sexuals a la infància no es parlen fins a l’edat adulta. De vegades, per diversos motius, els nens i nenes no tenen la capacitat per dir-ho durant la infància. No estem ni prou formats ni sensibilitzats per detectar-los”.

Segons ens diu, la majoria de criatures víctimes d’abusos sexuals mostren clars senyals: “El principal indicador és un canvi de conducta i un canvi d’actitud respecte com és normalment aquesta criatura. Si una criatura normalment és extravertida i de sobte s’amaga a l’habitació es torna més callada… pot ser un indicador. I a revés, pot ser una criatura molt callada i que de sobte mossegui a les amistats, pegui o cridi”, assegura. 

Des de la Fundació Vicki Bernadet ens expliquen que ja des de ben petits es pot fer una prevenció molt senzilla que implica tenir molt clar els drets dels nens i nenes: el dret a la intimitat, el dret al cos d’un mateix, el dret a ser escoltats, el dret a respectar-li l’espai vital. “Només treballant aquests drets d’una manera real això ja és una bona prevenció”, ens expliquen.

T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres