Primeres setmanes d'embaràs

Els canvis al cos, les alteracions i els consells de salut en les primeres setmanes d'embaràs

9 de setembre de 2020 a les 09:44h
per Criar.cat
Si ets aquí és perquè segurament esperes l’arribada d’algun membre més a casa, encara que segurament ben poca gent ho sàpiga encara. Aquí t’explicarem una mica com funciona tot plegat, perquè a partir d’ara et tocarà comptar les setmanes, encara que al principi pugui resultar una mica estrany.

Per què es compten les setmanes? 

Encara que vulgarment es digui que un l'embaràs dura nou mesos la realitat és que el procés de gestació dura quasi deu mesos. Perquè un part sigui considerat a terme ha de succeir entre la setmana 37 i la 42, sent a la 40 la data prevista de part que el/la llevador/a o ginecòloga us indicarà com a data probable, tot i això només el 4% de les dones pareixen en aquesta data.

Aquestes quaranta setmanes es comencen a comptar a partir de la data de l’última regla, i sovint a la primera ecografia aquesta data es pot veure modificada segons el creixement fetal. 
 

Què hi passa al cos?

A partir de la segona setmana es du a terme la fecundació, és a dir el moment en què l’espermatozou s’introdueix a l’ovòcit i es crea l’anomenat zigot, és a dir la fusió d’ambdós. Cada progenitor aporta la meitat de cromosomes per aportar al futur embrió. El sexe assignat en néixer el determinarà la informació que aportarà l’espermatozou. Si hi aporta un cromosoma X, la criatura tindrà genitals femenins i si és Y masculins. 

A partir de la tercera setmana els tests de detecció precoç ja poden donar positiu. 

Què es pot notar?

Alteracions a l’aparell digestiu. El més comú són les nàusees o vòmits que poden anar o no acompanyades de marejos. També hi pot haver un excés de salivació o reflux, encara que aquest últim símptoma sol donar-se més avançada la gestació. És molt comú que aparegui restrenyiment durant l’embaràs. 
Canvis als pits: augment de mida, major sensibilitat, tibantor o sensació d’inflor
Augment de les miccions
Increment de percepció de les olors
Cansament
Son
Alteracions emocionals

No tots els cossos experimenten de la mateixa forma els canvis que es produeixen durant l’embaràs i per tant hi ha persones que no senten absolutament res d’això i d’altres que experimentaran algun d’aquests símptomes. En qualsevol cas es pot consultar amb un llevador o llevadora de referència en el cas que es tinguin dubtes o s’experimenti algun altre canvi fortuït. 

Consells de salut

La primera visita a la llevadora o llevador és recomanada entre la setmana 5 i 9 de l’embaràs, abans que tingui lloc la segona falta. En aquesta primera visita es resoldran dubtes que puguin sorgir, se us informarà dels hàbits saludables durant l’embaràs, s’observarà l’estat de salut de l’embarassada i es valorarà si cal iniciar algun tipus de tractament suplementari amb àcid fòlic, per preveniralgunes anomalies en la formació del tub neuronal, o iode, en el cas que no s’estigui prenent. 

Ja des de l’inici de l’embaràs es recomana suprimir els hàbits tabàquics i les begudes alcohòliques per tal d’evitar riscos durant la gestació. En el cas que es prengui algun tractament farmacològic de manera habitual cal consultar amb una especialista si es pot continuar prenent.



Setmana 42 Setmana 41 Setmana 40 Setmana 39 Setmana 38 Setmana 37 Setmana 36 Setmana 35 Setmana 34 Setmana 33 Setmana 32 Setmana 31 Setmana 30 Setmana 29 Setmana 28 Setmana 27 Setmana 26 Setmana 25 Setmana 24 Setmana 23 Setmana 22 Setmana 21 Setmana 20 Setmana 19 Setmana 18 Setmana 17 Setmana 16 Setmana 15 Setmana 14 Setmana 13 Setmana 12 Setmana 11 Setmana 10 Setmana 9 Setmana 8 Setmana 7 Setmana 6 Setmana 5 Setmana 4 Setmana 3 Setmana 2 Setmana 1


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat