Què és la toxoplasmosi?

Ens en parlen força durant l'embaràs però poca gent sap què és

18 de maig de 2021 a les 07:08h
per Criar.cat
Sovint, durant l'embaràs, ens diuen que no es poden menjar certs aliments per tal de prevenir la toxoplasmosi. Però, què és realment i com es contagia?

La toxoplasmosi és una malaltia produïda per un paràsit anomenat toxoplasma gondii. Aquest paràsit és un dels més comuns del món i sol viure dintre de les cèl·lules dels éssers humans i animals, especialment animals de granja i gats.


La infecció sol contraure's al menjar carn contaminada o mal cuita, i a l'exposar-se a fempta de gat o animal infectat, per exemple a través de fruites o verdures mal rentades. Tot i que la majoria de persones infectades no presentin símptomes, també es poden tenir símptomes semblants als d'una grip.

Durant un embaràs és tan important prevenir-la perquè hi ha transmissió vertical i pot provocar complicacions als bebès. Fins i tot l'evidència científica descriu problemes durant l'embaràs quan hi ha hagut una infecció mesos abans d'aquest embaràs. 


Si un gat no està infectat, no surt de casa, ni està en contacte amb altres gats ni tampoc menja carn crua, hi ha menys risc que sigui portador de la toxoplasmosi. El gat contrau la malaltia si està en contacte amb altres gats o bé menjant carn contaminada amb aquest paràsit. Una vegada als seus intestins es multiplica.

Què podem fer per prevenir-la durant l'embaràs?

Evitar ingerir aliments crus o contaminats (també embotits). Les carns i productes càrnics cal cuinar-los a altes temperatures 70-80 graus. Congelar els embotits, a baixes temperatures -18 graus, durant 48 hores, també destrueix els efectes del paràsit. 

Rentar totes les fruites i verdures. Evitar consumir-les crues, i en el cas que no es pugui rentar i pelar bé. 

Utilitzar guants quan es manipuli carn o fruites i verdures crues i rentar-se bé les mans amb aigua calenta i sabó quan es manipulin. Evitar el contacte de les mans amb la mucosa de la boca o els ulls quan es manipulin. 

Utilitzar guants quan es treballi a l'aire lliure o fent feina de jardineria, tocant terra que pugui ser contaminada. 

Si es tenen gats evitar manipular la seva femta. Rentar-se les mans cada vegada que es toqui. Disminueix el risc si els gats no surten de casa i no mengen carn crua, com ocells o ratolins. 

Evitar menjar aliments crus, com amanides, també als restaurants. Tampoc s'ha de consumir ous crus ni llet no pasteuritzada.T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Barcelona
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Hugo Fernández
per Irene Ramentol
Amb aquesta eina podràs anotar les extraescolars o qualsevol activitat setmanal
Imatge il·lustrativa
Alba Carreres
per Irene Ramentol
Quan comença i acaba el curs 2023-24? Quan seran les vacances de Nadal i Setmana Santa?
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres