Kelly Sikkema

Un robot fa possible l'embaràs d'una dona amb insuficiència cervical uterina

Neix el primer nadó a l'Estat després de reforçar l'úter per via robòtica

per Criar.cat
Kelly Sikkema
 Entre un 5 i un 10% de les dones embarassades poden patir incompetència cervical uterina i perdre el nadó sense una sutura. El nadó es va gestant i en el segon trimestre, quan més pesa dintre de l'úter, aquest s'obre perquè el coll uterí es dilata i es debilita en excés. S'acaba produint un part immadur amb la conseqüent pèrdua del nadó.

Un equip de la Vall d'Hebron ha fet possible per primer cop a l'Estat un embaràs pràcticament a terme amb una tècnica de cerclatge abdominal per via robòtica. Aquesta tècnica consisteix a suturar l'úter abans de l'embaràs per tal de reforçar-lo. El nadó ha nascut per via d'una cesària després de 35 setmanes de gestació.


De fet, ja s'han fet cinc cerclatges abdominals per via robòtica a Vall d'Hebron i hi ha dues embarassades més. El fet d'utilitzar el robot Da Vinci permet fer una cirurgia menys invasiva i amb menys risc per a la futura mare. Amb aquesta operació se sutura el coll uterí a través de la vagina amb algun tipus de material, com ara fil sintètic o una banda de polièster. El coll queda tancat de forma mecànica i no es dilata ni debilita. Hi ha pacients que tenen un coll de l'úter tan dèbil que aquesta sutura no serveix, i llavores cal fer un cerclatge abdominal, una cirurgia més complexa. S'accedeix a la part central de l'úter a través de l'abdomen.

La dificultat d’un cerclatge d’aquest tipus és molt més alta que la d’un per via vaginal, ja que la incisió no es fa en el coll de l’úter, si no en una zona superior i hi ha un risc molt més elevat de lesionar algun òrgan veí. Així, doncs, per poder definir exactament on s’ha d’entrar amb la cirurgia, cal un equip expert de cirurgians, ja que s’han d’anar separant bé els teixits i les estructures, evitant lesionar les artèries uterines, la bufeta o l’intestí. És recomanable realitzar aquests cerclatges abans que la dona es quedi embarassada per garantir una adequada gestació des de l’inici. En el cas que la incompetència cervical es diagnostiqui durant l’embaràs, cal fer el cerclatge durant les primeres setmanes de gestació.


Els cerclatges abdominals van començar a fer-se fa dues dècades per cirurgia oberta i després es va implementar la laparoscòpia. A Vall d'Hebron s'ha començat ara a fer-los per via robòtica. El part es fa per cesària per deixar la sutura de manera permanent.

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres