Són racistes les festes de la diversitat?

En parlem amb l'escriptora i activista afrofeminista i antirracista Desirée Bela

per Criar.cat
La majoria d'escoles, quan s'acosta el bon temps, organitzen unes festes en nom de la diversitat. Un dels objectius és donar a conèixer la diversitat de cultures, músiques, menjars o danses que hi ha al món i que estan estretament vinculades amb l'alumnat del centre.

Al programa Criar Bé de Rac1 hem parlat amb Desirée Bela, escriptora i activista afrofeminista sobre unes festes que entitats com SOS Racisme van deixar de fer l'any 2017. Per què? Són racistes les festes de la diversitat? Realment mostren una realitat o l'exotitzen?


"La problemàtica que hi ha darrere d'aquestes festes de la diversitat, és que tot i que la intenció de les escoles i les AFA que duen a terme aquestes festes és bona, amb bona intenció no n'hi ha prou. El problema és que moltes vegades el que es fa amb aquestes festes demanant batucades, menjar típics de zones...és folkloritzar totes aquestes cultures", explica la Desirée Bela.

Segons ens diu, perquè un dia fem una festa on hi hagi menjar colombià i senegalès, tatuatges de hena i una batucada, això no ens apropa a la història o al que implica aquell país i aquesta diversitat no implica un treball de la promoció de la no discriminació.


"Aquí és on hem d'arribar. El moll de l'os és promoure la no discriminació i tenir eines en l'àmbit escolar per poder frenar les discriminacions i l'assetjament racista, no ens agrada però n'hi ha. Els nens i les nenes que pertanyen a grups ètnics minoritaris pateixen aquest assetjament i les festes de la diversitat no ho treballen en l'àmbit de l'aprenentatge", explica Desirée Bela.

En aquest sentit les festes de la diversitat són un factor exòtic i folklòric: "el que estem fent és instrumentalitzar altres cultures. Quina és la participació de les famílies d'altres orígens durant la resta de la vida escolar? Què es fa per incloure-les d'una altra manera? Si hi ha dificultats per la barrera idiomàtica els facilitem altres espais per tal que puguin tenir tota la informació que es transmet des de les AFA? Aquestes són les reflexions que hauríem de fer", assegura l'experta. 

"Continuem tenint molts reptes en l'àmbit de l'educació. Hi ha un rebuig constant per acceptar que hi ha bullying racista a les escoles. Per tal de frenar això es necessita una formació integral no només per part de les escoles, les famílies també han de prendre partit. Igual que estem intentant educar les nostres criatures en el feminisme, també ens hauríem de preocupar d'introduir la vessant antiracista en els nostres valors com a família", explica Desirée Bela.

 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres