Són racistes les festes de la diversitat?

En parlem amb l'escriptora i activista afrofeminista i antirracista Desirée Bela

15 de juny de 2021 a les 07:00h
per Criar.cat
La majoria d'escoles, quan s'acosta el bon temps, organitzen unes festes en nom de la diversitat. Un dels objectius és donar a conèixer la diversitat de cultures, músiques, menjars o danses que hi ha al món i que estan estretament vinculades amb l'alumnat del centre.

Al programa Criar Bé de Rac1 hem parlat amb Desirée Bela, escriptora i activista afrofeminista sobre unes festes que entitats com SOS Racisme van deixar de fer l'any 2017. Per què? Són racistes les festes de la diversitat? Realment mostren una realitat o l'exotitzen?


"La problemàtica que hi ha darrere d'aquestes festes de la diversitat, és que tot i que la intenció de les escoles i les AFA que duen a terme aquestes festes és bona, amb bona intenció no n'hi ha prou. El problema és que moltes vegades el que es fa amb aquestes festes demanant batucades, menjar típics de zones...és folkloritzar totes aquestes cultures", explica la Desirée Bela.

Segons ens diu, perquè un dia fem una festa on hi hagi menjar colombià i senegalès, tatuatges de hena i una batucada, això no ens apropa a la història o al que implica aquell país i aquesta diversitat no implica un treball de la promoció de la no discriminació.


"Aquí és on hem d'arribar. El moll de l'os és promoure la no discriminació i tenir eines en l'àmbit escolar per poder frenar les discriminacions i l'assetjament racista, no ens agrada però n'hi ha. Els nens i les nenes que pertanyen a grups ètnics minoritaris pateixen aquest assetjament i les festes de la diversitat no ho treballen en l'àmbit de l'aprenentatge", explica Desirée Bela.

En aquest sentit les festes de la diversitat són un factor exòtic i folklòric: "el que estem fent és instrumentalitzar altres cultures. Quina és la participació de les famílies d'altres orígens durant la resta de la vida escolar? Què es fa per incloure-les d'una altra manera? Si hi ha dificultats per la barrera idiomàtica els facilitem altres espais per tal que puguin tenir tota la informació que es transmet des de les AFA? Aquestes són les reflexions que hauríem de fer", assegura l'experta. 


"Continuem tenint molts reptes en l'àmbit de l'educació. Hi ha un rebuig constant per acceptar que hi ha bullying racista a les escoles. Per tal de frenar això es necessita una formació integral no només per part de les escoles, les famílies també han de prendre partit. Igual que estem intentant educar les nostres criatures en el feminisme, també ens hauríem de preocupar d'introduir la vessant antiracista en els nostres valors com a família", explica Desirée Bela.

 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat