CDC

Vacuna de la Covid en infants i adolescents: tot el que has de saber

A partir de quina edat? Quantes dosis s'han de posar? Quins són els possibles efectes secundaris?

CDC
En marxa la campanya de vacunació contra la Covid en criatures i adolescents. T'hem preparat un recull de preguntes amb resposta per explicar-te tot el que has de saber si estàs interessat/da a vacunar els teus fills. 

A partir de quina edat es poden es poden vacunar els nens davant de la COVID-19?

A partir dels 5 anys.

 Quines vacunes s'utilitzen per vacunar els adolescents?

Hi ha dues vacunes autoritzades per utilitzar a partir dels 12 anys: Comirnaty (Pfizer & BioNTech) i Spikevax (Moderna).

 En criatures d'entre 5 i 12 anys, s'administra la de Comirnaty Pfizer & BioNTech, i en aquests casos cada dosi conté una tercera part del principi actiu de la vacuna per a adults.  

 Quantes dosis i com es posen?

 La pauta completa comprèn dues dosis. Comirnaty requereix una segona dosi 21 dies després de la primera i Spikevax 28 dies després. La demora d'alguns dies de la segona dosi no afecta la seva efectivitat, segueixen sent totalment vàlides. Per contra, avançar-les no és bona idea; l'interval mínim entre dosis és de 19 dies per Comirnaty i 25 per Spikevax (en cas d'avançar més la segona dosi, la invalida).

Si les criatures han passat la Covid, se'ls administrarà una sola dosi vuit setmanes després de la infecció. Si la infecció en infants d'entre 5 i 11 anys es produeix després de la primera dosi, la segona també se'ls posarà passades vuit setmanes des de la infecció. 

 Quins símptomes es poden notar després de la vacunació?

 Les vacunes de la COVID-19 basades en ARNm són totalment segures, segons les autoritats. No obstant això, com tots els medicaments, poden provocar efectes secundaris. La majoria d'aquests són lleus i de curta durada i no totes les persones vacunades els pateixen.

Els més comuns són: dolor i sensació de pesadesa a l'espatlla i el braç on s'ha injectat la vacuna; sensació de cansament, malestar general i calfreds, mal de cap i febre de baix grau.

El risc de miocarditis o pericarditis és alt?

 La miocarditis i pericarditis ocorren molt rarament després de la vacunació. En canvi, segons dades, és bastant més freqüent si es pateix la infecció natural per contagi des d'una altra persona infectada. 

Cal vacunar les criatures?

Sobre la necessitat de vacunar o no les criatures, hi ha diversitat de criteris mèdics tot i que el consens s'ha decantat a considerar que la vacunació infantil és recomanable però no urgent.Què passa si un dels progenitors vol vacunar i l'altre no?

S'ha d'anar a posar una demanda i anar a judici. Si hi ha dos progenitors que no estan d'acord amb una decisió que afecta a un/a menor del qual tenen la pàtria potestat en comú han d'anar a judici i el jutge és qui decideix si s'han de vacunar o no s'han de vacunar.Notícia actualitzada el 26 de gener del 2022


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres