CDC

Vacuna de la Covid en infants i adolescents: és necessària?

Què sabem dels estudis? Què n'opinen els pediatres? Quins són els possibles efectes secundaris?

CDC
Amb gran part de la població adulta vacunada, en els últims mesos, la incidència de contagis s'ha desplaçat cap a les franges més joves. Davant d'aquest nou escenari epidèmic, algunes veus expertes apunten que si la vacunació no s'estén a aquests col·lectius, difícilment es podrà tornar als nivells de normalitat que teníem abans de la pandèmia. El cert, però, és que el virus i les seves variants segueixen sense causar símptomes de gravetat en criatures i no hi ha una decisió presa sobre aquesta qüestió.

A l'Estat espanyol, com molts altres països, la vacuna s'administra als majors de 12 anys, però encara hi ha dubtes sobre la necessitat de fer-ho en franges més petites. Les farmacèutiques s'apressen a tenir dades sobre la seguretat dels vaccins en infants -Pfizer assegura que la seva vacuna ho és per a criatures d'entre 5 i 11 anys- ha anunciat ja però els pediatres es reserven certa prudència. 


No només cal resoldre l'efectivitat i seguretat de la vacuna en criatures, si no també la indicació. El Dr. Soriano, pediatra especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron, apunta que encara que les vacunes es demostrin segures cal esperar a veure si realment és necessari vacunar la població infantil. I això només es podrà saber un cop hi hagi un percentatge molt alt de persones adultes i joves vacunades arreu del món. Aquest és l'objectiu amb què treballen les autoritats sanitàries per poder determinar si cal estendre als infants. 

Per ara, hi ha llum verda per vacunar preadolescents. Sobre aquesta franja, l'Associació Espanyola de Pediatria ha publicat un document per resoldre dubtes: 


A partir de quina edat es poden es poden vacunar els nens davant de la COVID-19?

A partir dels 12 anys, un cop complerts (persones nascudes el 2009 o abans).

 Quines vacunes s'utilitzen per vacunar els adolescents?

 A la Unió Europea es disposa de dues vacunes autoritzades per utilitzar a partir dels 12 anys: Comirnaty (Pfizer & BioNTech) i Spikevax (Moderna). Són les mateixes vacunes usades fins ara en els adults.

 Quantes dosis i com es posen?

 Les dues vacunes comprenen dues dosis. Comirnaty requereix una segona dosi 21 dies després de la primera i Spikevax 28 dies després. La demora d'alguns dies de la segona dosi no afecta la seva efectivitat, segueixen sent totalment vàlides. Per contra, avançar-les no és bona idea; l'interval mínim entre dosis és de 19 dies per Comirnaty i 25 per Spikevax (en cas d'avançar més la segona dosi, la invalida).

 Quins símptomes es poden notar després de la vacunació?

 Les vacunes de la COVID-19 basades en ARNm, que són les usades en els adolescents, són molt segures, tal com s'ha demostrat després de centenars de milions de dosis administrades en més de 100 països en el món. No obstant això, com tots els medicaments, les vacunes poden provocar efectes secundaris. La majoria d'aquests són lleus i de curta durada i no totes les persones vacunades els pateixen. Els més comuns són: dolor i sensació de pesadesa a l'espatlla i el braç on s'ha injectat la vacuna; sensació de cansament, malestar general i calfreds, mal de cap i febre de baix grau.

Val la pena vacunar malgrat el risc de miocarditis?

 Sí, ja que la miocarditis i pericarditis ocorren molt rarament després de la vacunació, però bastant més freqüentment si es pateix la infecció natural per contagi des d'una altra persona infectada. Basant-se en les dades disponibles actualment i a causa de l'elevada incidència de la Covid pel virus SARS-CoV-2 i els riscos que la infecció natural comporta, el balanç risc-benefici de la vacunació és clarament favorable a la vacunació.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Imatge il·lustrativa
Ens ho explica la psicòloga Laia Sala
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres