CDC

Vacuna de la Covid en infants i adolescents: tot el que has de saber

A partir de quina edat? Quantes dosis s'han de posar? Quins són els possibles efectes secundaris?

CDC
En marxa la campanya de vacunació contra la Covid en criatures i adolescents. T'hem preparat un recull de preguntes amb resposta per explicar-te tot el que has de saber si estàs interessat/da a vacunar els teus fills. 

A partir de quina edat es poden es poden vacunar els nens davant de la COVID-19?

A partir dels 5 anys.

 Quines vacunes s'utilitzen per vacunar els adolescents?

Hi ha dues vacunes autoritzades per utilitzar a partir dels 12 anys: Comirnaty (Pfizer & BioNTech) i Spikevax (Moderna).

 En criatures d'entre 5 i 12 anys, s'administra la de Comirnaty Pfizer & BioNTech, i en aquests casos cada dosi conté una tercera part del principi actiu de la vacuna per a adults.  

 Quantes dosis i com es posen?

 La pauta completa comprèn dues dosis. Comirnaty requereix una segona dosi 21 dies després de la primera i Spikevax 28 dies després. La demora d'alguns dies de la segona dosi no afecta la seva efectivitat, segueixen sent totalment vàlides. Per contra, avançar-les no és bona idea; l'interval mínim entre dosis és de 19 dies per Comirnaty i 25 per Spikevax (en cas d'avançar més la segona dosi, la invalida).

Si les criatures han passat la Covid, se'ls administrarà una sola dosi vuit setmanes després de la infecció. Si la infecció en infants d'entre 5 i 11 anys es produeix després de la primera dosi, la segona també se'ls posarà passades vuit setmanes des de la infecció. 

 Quins símptomes es poden notar després de la vacunació?

 Les vacunes de la COVID-19 basades en ARNm són totalment segures, segons les autoritats. No obstant això, com tots els medicaments, poden provocar efectes secundaris. La majoria d'aquests són lleus i de curta durada i no totes les persones vacunades els pateixen.

Els més comuns són: dolor i sensació de pesadesa a l'espatlla i el braç on s'ha injectat la vacuna; sensació de cansament, malestar general i calfreds, mal de cap i febre de baix grau.

El risc de miocarditis o pericarditis és alt?

 La miocarditis i pericarditis ocorren molt rarament després de la vacunació. En canvi, segons dades, és bastant més freqüent si es pateix la infecció natural per contagi des d'una altra persona infectada. 

Cal vacunar les criatures?

Sobre la necessitat de vacunar o no les criatures, hi ha diversitat de criteris mèdics tot i que el consens s'ha decantat a considerar que la vacunació infantil és recomanable però no urgent.Què passa si un dels progenitors vol vacunar i l'altre no?

S'ha d'anar a posar una demanda i anar a judici. Si hi ha dos progenitors que no estan d'acord amb una decisió que afecta a un/a menor del qual tenen la pàtria potestat en comú han d'anar a judici i el jutge és qui decideix si s'han de vacunar o no s'han de vacunar.Notícia actualitzada el 26 de gener del 2022


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres