Paula Jaume

Els beneficis de la lactància materna pel nadó, per la mare i pel planeta

L'alletament natural proporciona tots els nutrients al bebè, millora la salut i recuperació postpart de la mare i redueix la petjada ecològica

Paula Jaume
L'alletament és el mètode que utilitzen tots els mamífers per alimentar-se en els primers mesos de vida. Cada espècie genera una secreció làctica específica per atendre les necessitats nutricionals i immunològiques de les seves cries, creant així un aliment únic i inigualable per al seu desenvolupament, també en els humans. La lactància materna té molts beneficis tant per al nadó com per la mare, i fins i tot pel planeta. És per això que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la lactància exclusiva fins als sis mesos, i a partir d'aquí mantenir-la, combinant-la amb la introducció d'aliments, fins als dos anys o més

A Criar.cat defensem que cada dona prengui les seves pròpies decisions de manera informada i contrastada. No es tracta de jutjar a una mare o una família per la seva lactància. Cadascú fa el que vol i el que pot davant de les circumstàncies que es troba, i en aquest sentit defensar els beneficis de la lactància materna no implica posar en dubte les mares o famílies que no trien aquesta opció. Per a totes aquelles que us pregunteu quins beneficis concrets té la lactància materna, us hem elaborat aquesta llista a partir dels criteris publicats per l’OMS i per l'Hospital Sant Joan de Déu:


Beneficis pel nadó

La llet materna fomenta el desenvolupament sensorial i cognitiu.

 Protegeix el nadó de malalties infeccioses i cròniques gràcies als anticossos que li transmet la mare, també en el cas de la Covid.
La lactància materna exclusiva redueix la mortalitat del lactant per patologies freqüents durant la infància com la diarrea o la pneumònia, i ajuda a una recuperació més ràpida en cas de malaltia. 
 Estimula el creixement adequat de la boca i la mandíbula.
Alguns estudis han demostrat que els nadons alimentats amb llet materna obtenen millors resultats a les proves d'intel·ligència i de comportament a l'edat adulta que els que es van alimentar amb llet de fórmula.

 Beneficis per la mare

Si s'estableix just després del part, ajuda a crear el vincle mare-nadó.
 Contribueix a la salut de la mare immediatament després del part, ja que redueix el risc d'hemorràgia postpart.
A curt termini, endarrereix el retorn de la fertilitat i a llarg termini redueix la possibilitat de patir malalties com la diabetis de tipus 2, l’osteoporosi, l'artritis reumatoide i els càncers de mama, úter i ovaris.
 Suposa un gran estalvi econòmic respecte la llet de fórmula.

 Beneficis pel planeta

Té beneficis per al medi ambient, ja que no requereix elaboració, envasat ni transport. Redueix la petjada ecològica en evitar processos de fabricació contaminants.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres