Luiza Braun

Guia útil si has patit violència obstètrica

La violència obstètrica és un tipus de violència masclista reconeguda per l'ONU i inclosa dintre la llei de violències masclistes recollida pel govern

Luiza Braun
per Alba Carreres
La violència obstètrica és, segons l'ONU, un fenomen generalitzat i sistemàtic. És un tipus de violència masclista que segons l'informe presentat en l'Assemblea General de l'ONU està totalment normalitzada. 

L'OMS, l'any 2018, va publicar una sèrie de recomanacions ja no només per tal de garantir un part lliure d'abusos, sinó també per tal que la vivència fos de qualitat tant per la mare com pel nadó. Amb l'arribada de la pandèmia moltes d'aquestes recomanacions han estat vulnerades i algunes d'aquestes intervencions o restriccions no han estat sostingudes per l'evidència científica.


El maltractament físic, la humiliació o agressió verbal, els procediments mèdics coercitius o no consentits, la falta de confidencialitat, el fet de no obtenir el consentiment plenament informat ja sigui d'una exploració ginecològica, d'una cesària, d'una episiotomia, la negativa de subministrar medicació, la denegació d'admissió en centres de salut o l'abandonament o la vulneració dels drets de les dones i els seus nadons és considerada violència obstètrica. 

Reconèixer-la, parlar-ne obertament i combatre-la és el primer pas per erradicar-la. En aquest article hi trobareu una sèrie d'eines, un recull d'entitats, organitzacions i associacions que lluiten per acabar amb la violència obstètrica.


Observatori de la Violència Obstètrica: Llevadores, ginecòlogues, advocades, psicòlogues que ofereixen formació i informació sobre la violència obstètrica tant a professionals sanitaris com no sanitaris. Desenvolupen estudis d'investigació sobre Violència Obstètrica en els quals necessiten la participació de dones per poder donar solució a la problemàtica. 

Dona Llum: Dona Llum Associació Catalana per un Part Respectat és l'associació catalana per un part respectat amb més de 15 anys d'experiència. Des de l'associació ofereixen a les usuàries un espai segur per a parlar de les seves experiències i on compartir inquietuds. Es fan trobades presencials i online, xerrades, passis documentals. Faciliten grups online (grups privats a Facebook) i també ofereixen assessorament i orientació legal i administratiu en cas d'haver patit violència obstètrica i en particular en cas de seqüeles a causa de l'atenció rebuda. Interactuen i intervenen de manera directa en relació amb les administracions, centres sanitaris i professionals de Catalunya.

El Parto es nuestro: Associació sense ànim de lucre, feminista que pretén millorar les condicions d'atenció a mares i criatures durant l'embaràs i el part en l'àmbit estatal. Si ens llegiu des de fora de Catalunya potser us poden interessar els grups de suport locals que hi ha. També es pot demanar una subscripció a Apoyocesáreas, una llista de Googlegroups a la qual et pots unir. 

MARE associació: Associació Catalana per una Maternitat Respectada i Plaent. Sorgeix de la iniciativa d'un grup d'una quinzena de dones, algunes d'elles doules, que lluiten contra la invisibilització i per un acompanyament real de la maternitat. Cada dimecres a les 11h convoquen trobades i grups d'acompanyament per combatre les ferides de la violència obstètrica als Jardins del Doctor Roig i Raventós de Barcelona. 

PETRA: Des de PETRA Maternidades feministas també duen a terme accions per combatre la violència obstètrica exposant-la als mitjans de comunicació. NOTA: Aquestes són algunes de les associacions més destacades. N'hi ha més. 


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres