Erick Witsoe

El teu fill o filla es mareja al cotxe? Alguns consells...

Per què hi ha criatures que es maregen? Com podem detectar-ho quan viatgem abans que sigui massa tard? Es pot evitar?

Erick Witsoe
"Mama, m'estic marejant", "Papa, tinc mal de panxa". Hi ha criatures que ho passen francament malament quan viatgen en cotxe. Es maregen amb facilitat i poden arribar a vomitar en més d'una ocasió durant el trajecte. 

Per què hi ha criatures que es maregen? L'evidència científica ha confirmat que el mareig és una percepció real i no pas psicològica com s'havia cregut durant molts anys. Hi ha diverses teories però totes elles apunten al fet que el cervell rep percepcions contradictòries, segons algunes corrents provinents de la vista o l'orella interna.


I per què no totes les criatures es maregen? Doncs tampoc hi ha una resposta definitiva. Els estudis han revelat que els infants tenen més predisposició, segurament per una major sensibilitat en l'orella. Però també hi ha altres factors que podrien influir, segons les investigacions: la predisposició genètica. 

Com podem detectar si el nostre fill/a s'està marejant abans que sigui massa tard? És important estar atent/a als senyals d'alerta


Malestar general
Salivació excessiva
Sudoració
Respiració accelerada
Molèsties abdominals
Nàusees

En la majoria dels casos, la criatura comença sentint-se malament, percebent certa incomoditat a l'estómac, seguit d'un excés de saliva que pot arribar a sobreeixir de la boca. Podem notar també que el nostre fill o filla badalla més per intentar agafar més aire. Tot seguit comença a sentir calor, a suar, arribant a posar-se pàl·lid i, finalment, vomitant.

Tot plegat pot ocórrer en un temps molt curt de trajecte o després d'una o dues hores de viatge.

Què podem fer per minimitzar els marejos al cotxe?

 El més recomanable és fer una conducció tranquil·la, procurant evitar girs i canvis de velocitat bruscs. Si el teu fill o filla es mareja amb facilitat, intenta fer els trajectes en horaris que pugui dormir per reduir les possibilitats de mareig. Això significa planificar bé les sortides per poder-ho fer sense pressa. 

També és important vetllar per una bona ventilació i perquè la temperatura dins del cotxe sigui el més agradable possible, evitant sobretot la calor. Posa un filtre solar a la seva finestreta per evitar que li toqui directament el sol. 

Aconselleu-li també fixar la mirada a l'horitzó. És preferible que miri endavant que no pas als laterals i eviti qualsevol activitat que suposi fixar la vista a curta distància com llegir o mirar pantalles. 

Posa-li música, preferiblement cançons que conegui i li agradin, afavorint que es distregui tot passant una estona agradable. 

Evita-li els àpats copiosos abans de pujar al cotxe. Tampoc és recomanable no prendre res, ja que els àcids gàstrics poden incrementar la sensació de nàusees. Durant el viatge, el millor és beure i menjar en petites quantitats.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Imatge il·lustrativa
Bia Octavia
Les expertes de LactApp contesten en una marató de 12 hores en directe dubtes de lactància
Imatge il·lustrativa
Ben White
Aïda Roig Çelik
Si sents que el teu fill o filla no et fa ni cas, aquest article t'interessa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres