Criar.cat

Patis precintats, famílies encara sense poder entrar... Què passa a les escoles?

Aquestes són les queixes de mares i pares, i això és el que ens ha dit el Departament d'Educació

13 d'octubre de 2021 a les 12:45h
Criar.cat
per Alba Carreres / Irene Ramentol
La caiguda generalitzada de les restriccions a Catalunya, exceptuant la mascareta en interiors i la distància social, fa inevitable la mirada sobre el protocol Covid a les escoles. Encara avui es mantenen les mateixes mesures de fa un any, només amb alguns matisos.

La nova variant del virus, més contagiosa també en les franges joves, ha frenat el relaxament de les restriccions als centres, però per contrapartida les dades generalitzades de la pandèmia són incomparables amb les de l'últim curs i això encara no ha tingut efecte en la comunitat educativa.


Ben al contrari, hi ha centres que fins i tot no estan complint amb les petites modificacions de protocol d'aquest nou curs al·legant que no han estat notificats oficialment pel Departament d'Educació.

El fet que cada escola hagi pogut adaptar el protocol a la seva manera ha generat moltes desigualtats en diversos àmbits: hi ha criatures que encara no es poden relacionar amb altres infants de la seva mateixa edat, o ho han de fer a les extraescolars fora del centre, perquè les seves escoles no ho permeten. 


Aquestes són queixes que ens han fet arribar mares i pares i que hem traslladat a les autoritats competents perquè es revisin:

De què es queixen les famílies? Hi ha escoles que encara mantenen els precintes als patis per separar els grups bombolla, d'altres que han optat per introduir la mascareta a partir de i3 per permetre la barreja de grups, quan en cap cas està indicada en aquestes franges d'edat. Altres centres no permeten que els grups canviïn d'espai per fer activitats com psicomotricitat, música o lectura a la biblioteca. Tampoc espais per racons en en nivells de primera infància. I encara són més les escoletes i escoles que no permeten l'entrada de les famílies al centre per fer acompanyament a l'aula dels infants, i els han de deixar i recollir al pati. 


Com pot ser que algunes escoles encara mantinguin precintats els patis sense permetre que es barregin els grups bombolla amb mascareta, tal i com fixa el Pla d'actuació per al curs 2021-22? Com pot ser que hi hagi encara gronxadors precintats, tobogans i espais comuns vetats, quan fa més d'un any que es va fer marxa amb aquest tipus de mesures després de veure que la principal via de contagi del coronavirus era aèria?


L'entrada als centres educatius -sempre limitada en nombre- era una de les novetats d'aquest curs després famílies i les AFA denunciessin moltes dificultats fer un bon acompanyament a les criatures, així com mantenir l'activitat i estar connectats amb els centres.

Pel que fa a la barreja de grups bombolla, també novetat del curs, el Departament d'Educació confirma que en aquests moments hi pot haver més d'un grup bombolla sense separació i sempre amb mascareta als patis. En cas que només hi hagi un sol grup bombolla, aquest fins i tot pot estar sense mascareta a l'exterior.

El dilema de les escoles

Les persones expertes admeten que en l'entorn escolar està prevalent el principi de prudència. Hi ha incertesa pel comportament de la nova variant del virus en la comunitat educativa, després de detectar un desplaçament de la incidència en franges infantils coincidint amb l'alt percentatge de vacunació entre els adults. Amb tot, però, tampoc s'ha mogut fitxa en els cursos de secundària on hi ha ja un percentatge molt significatiu d'alumnat immunitzat. 

Els i les pediatres estan preocupats perquè l'arraconament de la Covid està deixant pas a l'entrada de virus estacionals de tipus respiratori amb impacte més sever en criatures que no pas el coronavirus. Es tem que enguany les urgències pediàtriques incrementin fins a risc de col·lapse pel fet que hi ha el doble de criatures no immunitzades a causa dels confinaments i les restriccions.

Col·lectius de professionals mèdics ja han deixat entreveure que els protocols actuals poden facilitar el control i la incidència d'aquest tipus de virus. Fins i tot, es debat la possibilitat d'aplicar-les puntualment en determinats períodes estacionals.


Pot ser aquest el pretext pel qual s'allarguen les mesures a les escoles en contra del que passa als entorns econòmics o socials? Les famílies reclamen respostes per entendre el context actual als centres educatius. 

Per la seva banda, l'Associació de Famílies Federades d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) ha reclamat flexibilitzar l'ús de la mascareta als centres i retirar-la especialment en les edats més primerenques. Més encara després que l'executiu hagi anunciat la fi de bona part de les restriccions a partir de divendres. "S'apliquen a l'escola restriccions molt més dures que a la resta de la societat", es queixa la presidenta de l'entitat, Belén Tascón.

L'aFFaC és partidària de retirar la mascareta a l'escola especialment a infantil i primària, en tots els contextos. Asseguren que ni les dades d'infeccions ni la incidència de la Covid als centres justifiquen que s'hagi de dur. El Departament d'Educació sosté que aquesta és una decisió sanitària.

Preguntada per Criar.cat, fa pocs dies la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, apuntava que era prematur fer balanç d'incidència amb les poques setmanes de curs amb marxa, però el cert és que l'Estat espanyol és el que té menor incidència d'Europa, segons l'informe de BIOCOMSC, i altres països que porten més setmanes de curs i que han constatat una incidència sostenible del virus a les escoles han relaxat les mesures, com és el cas de França o Anglaterra. Aquí, segons el Departament de Salut, la revisió no s'espera abans de la segona meitat del trimestre

L'últim a pronunciar-se ha estat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha anunciat que el primer lloc on es traurà la mascareta serà a les escoles. Amb tot, Argimon ha volgut refredar expectatives situant aquesta fita per a després de la tardor i l'hivern: "Primer, perquè és l'època del coronavirus; i segon, perquè l'any passat no vam veure grip i ara estem veient, de nou, virus respiratoris. Hem de veure què passa amb la grip, si conflueix amb la Covid". Per això diu que cal ser "cauts i prudents".

Última actualització: 13 d'octubre 2021

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat