Llibres que desperten la consciència social: clima, pobresa, migracions

Canvi climàtic, plàstics al mar, gestió dels recursos, pobresa, migracions, guerres... són temes que podem tractar a través dels contes i lectures

4 de novembre de 2021 a les 07:00h
La vida al planeta, el canvi climàtic, les guerres, la pobresa o les migracions són temes existencials que generen moltes preguntes en els infants. Respondre-les no sempre és fàcil, i trobar un llenguatge senzill que puguin entendre, una història amb què puguin empatitzar, pot ser de gran ajuda. Viure en societat comporta una corresponsabilitat, i amb les lectures que us proposem, podem ajudar als nostres infants a entendre millor problemes complexos, i despertar en ells la consciència social

  1. "Som aquí": el món que ens envolta
  2. "Canvi climàtic": causes i conseqüències
  3. "Un mar de plàstics": gestió de residus plàstics
  4. "El mar que més m'estimo": gestió de residus plàstics
  5. "Una mica més": gestió dels recursos
  6. "Els invisibles": pobresa i inclusió social
  7. "L'arbre dels desigs": immigració i inclusió
  8. "Àlbum de família": immigració i diversitat
  9. "Em dic Maryam": Immigració i inclusió
  10. "Capitana Rosalie": créixer en temps de guerra

 

1. "Som aquí", d'Oliver Jeffers.  De 3 a 6 anys.
 

Aquest és un àlbum il·lustrat magnífic per explicar als més petits què és el planeta Terra, el lloc on hauran de viure la seva vida. Oliver Jeffers explica amb senzillesa un tema de gran complexitat, que comença amb la visió més general, la Via Làctia, i va descendint fins a la quotidianitat, explicant les parts del cos, les espècies d'animals amb què hem de compartir el planeta, o la diversitat humana. Un llibre que ajudarà als infants a entendre el seu lloc al món, i que els convida a mantenir viva la curiositat per fer un món millor. 

2. "Canvi climàtic", de Yayo Herrero, María González i Berta Páramo. A partir de 10 anys


El llibre explica amb voluntat pedagògica què és i com s'ha generat el canvi climàtic: durant desenes de milers d'anys, els éssers humans van viure utilitzant l'energia del sol, de les marees, dels vents o de la llenya per cobrir les necessitats que tenien. Tanmateix, a partir de la Revolució Industrial es va començar a fer servir de manera massiva el carbó, el petroli i el gas natural. Així es va engegar una economia capaç de produir quantitats enormes de productes que són fabricats, comprats, venuts i transportats arreu del planeta, però aquest creixement ha provocat l'escalfament global i, com a conseqüència, el canvi climàtic, un problema ecològic que posa en risc la vida tal com la coneixem.

3. "Un mar de plàstics", de Kirsti Blom i Geir Wing Gabrielsen. A partir de 10 anys


El 10% dels plàstics que fabriquem els humans van a parar al mar. Un fet que ha provocat la formació de grans illes d'escombraries, la més gran de les quals és tres vegades la península Ibèrica i es troba al mar entre el Japó i els EUA. A partir de la història d'una au marina s’exposa als infants les conseqüències de l'ús massiu de plàstics, la necessitat de reduir-ne la producció dràsticament, i pautes sobre com pot contribuir cadascú a millorar la situació. Tot plegat acompanyat d'espectaculars fotografies que documenten tant la bellesa del mar, com els efectes de l'acció humana.

4. "El mar que més m'estimo", de Laia Berloso. A partir de 3 anys


El mateix missatge, però dirigit a nens i nenes de menys edat el trobem a "El mar que més m’estimo". Un àlbum il·lustrat perfecte per comprendre la importància de cuidar els nostres mars de l'amenaça dels plàstics. Aquesta és la història d'en Biel, que quan es capbussa al mar descobreix que alguna cosa no va bé: l'aigua és bruta i hi ha plàstics i deixalles a tot arreu. El llibre trasllada el missatge que cuidar el planeta és important, i dona consells per deixar de consumir plàstics.

5. "Una mica més", d'Oliver Tallec. A partir de 3 anys


Els recursos no són infinits, i si no aprenem a gestionar-los, ens podem quedar sense. Aquest és el missatge que ens porta Oliver Tellec a "Una mica més", la segona part de "És el meu arbre". L'esquirol i l'arbre són molt amics, es cuiden mútuament, i de tant en tant, l'esquirol pren una pinya. Però alerta, cal trobar l'equilibri adequat, perquè si n'abusa, el resultat pot ser catastròfic. Un àlbum il·lustrat senzill i entenedor per mostrar les conseqüències d'agafar més del que en realitat necessitem.

6. "Els invisibles" de Tom Percival. A partir de 4 anys


L'existència de la pobresa és una realitat molt propera i alhora invisible per a molts infants. Explicar que hi ha famílies que no poden fer front a les despeses i que es veuen obligades a deixar casa seva, és un dels objectius d'aquest llibre. "Els invisibles" parla de com la Isabel i la seva família, es troben en aquesta circumstància i es traslladen a viure a un lloc on són totalment invisibles. Un conte que mostra la vida de persones que la societat ignora, i que ens demostrarà que tots tenim un lloc al món. La Isabel decidirà ajudar als altres per aconseguir una de les coses més difícils: fer que tot canviï

7. "L'arbre dels desigs", de Katherine Applegate. A partir de 10 anys


El protagonista d'aquesta història és un roure, en Roig, un arbre amb molts anells d'edat i, per tant, amb molta experiència. És l'arbre dels desigs del barri: la gent escriu desitjos en trossos de tela que després lliguen a les seves branques. Un bon dia, una família nova arriba al barri. Malauradament, no tothom els rep amb els braços oberts, i en Roig tindrà un paper clau en la seva integració. 

8. "Àlbum de família", d'Alejandro Pedragosa - A partir de 10 anys.


Aquest és un llibre de poesia de vers lliure que vol ser un homenatge a les migracions i una metàfora de la humanitat. Una mostra de la diversitat ètnica que hi ha a qualsevol gran ciutat, i dels anhels, els somnis i les enyorances dels seus protagonistes. Escrit pensant en aquells que no tenen un àlbum de família, perquè han hagut de deixar enrere els seus records, ens presenta les persones d'aquesta família, cadascuna amb un origen diferent, les seves feines, sovint estigmatitzades i poc valorades, però igual de necessàries que la resta, i els seus somnis, que ens parlen de passat però també de futur.

9. "Em dic Maryam", de Maryam Madjidi. A partir de 6 anys.


Coneixerem la història de l'escriptora Maryam Madjidi, d'origen iranià i que va emigrar a França amb la seva família quan tenia sis anys. La petita protagonista d'aquesta història ha de marxar de casa seva i deixar l'àvia i totes les seves joguines. I el lloc on arriba no s'assembla gens a casa seva: no parlen el mateix idioma, i per tant decideix callar. El menjar és tan diferent que no li agrada; s'estima més no menjar. Se sent molt sola, però una veueta al pati de l'escola li pregunta "Com et dius?", i això ho pot canviar tot. L'autora ens regala una mirada empàtica i plena de tendresa cap a la complexa experiència d'emigrar.

10. "Capitana Rosalie", de Timothée de Fombelle. De 8 a 10 anys


La història ens situa a la I Guerra Mundial en un poblet de França. La Rosalie té 5 anys, el seu pare ha marxat al front i la mare treballa a una fàbrica, així que ella ha d'anar a escola amb nenes i nens més grans que no li fan massa cas. La mare li llegeix les cartes que envia el pare, fins que un dia n'arriba una de diferent, en un sobre blau. Aquesta, la mare no li llegeix, i tampoc n'arriben més. Per poder saber què hi diu, la Rosalie aprendrà a llegir pels seus propis mitjans, i acabarà descobrint la veritat sobre la guerra i les seves conseqüències.ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Barcelona
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Hugo Fernández
per Irene Ramentol
Amb aquesta eina podràs anotar les extraescolars o qualsevol activitat setmanal
Imatge il·lustrativa
Alba Carreres
per Irene Ramentol
Quan comença i acaba el curs 2023-24? Quan seran les vacances de Nadal i Setmana Santa?
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres