Annie Spratt

Protegim les filles? Eduquem els fills

Mares, pares, famílies i mestres tenim molt a fer per erradicar el masclisme

Annie Spratt
La brutal violació a una menor a Igualada ha posat en evidència, un cop més, la xacra del masclisme que perviu en la nostra societat. Hem passat anys carregant la responsabilitat a les filles, esquinçant les seves llibertats i intoxicant-les amb temors i inseguretats: "ves amb compte", "no tornis sola", "mira bé com et vesteixes", "vigila amb qui et relaciones",... 

Ara, a les famílies, i també als i les mestres, ens toca revertir-ho. Hem de protegir les filles? Hem d'educar els fills. I això és cosa de tots i totes. No hi ha excuses, no podem mirar cap a una altra banda.


Parlem als nostres fills del respecte cap a les dones i cap a totes les persones. Expliquem-los què és el consentiment, i per què és important respectar totes les voluntats. Ensenyem-los que el cos és de cadascú, i que cap persona que no en sigui propietària pot decidir per ella. Eduquem-los en una sexualitat respectuosa amb un mateix i amb totes les persones. 

Ensenyem-los a cuidar i no abusar mai de persones en situacions vulnerables. Eduquem-los a identificar i rebutjar el masclisme a l'escola, al carrer o a casa. Ensenyem-los a escoltar totes les veus, i no menystenir ni relegar ningú. Conscienciem-los que no n'hi ha prou en callar i empoderem-los per dir prou. Eduquem-los en referents femenins. Busquem, per molt difícil que el mercat ens ho posi, contes i dibuixos que parlin de dones desestigmatitzades i empoderades. I revisem aquells que només han servit per encasellar-les i mantenir-les submises al patriarcat. 

Canviem, com a adults, la mirada per una de molt més inclusiva que la que ens han educat tenir. I prenguem consciència de quins són els estereotips i rols de gènere al nostre entorn per a poder transformar-los.  

Ningú diu que sigui fàcil. Però l'erradicació del masclisme comença per treballar un dels pilars més fonamentals que tenim: l'educació. I en això hi tenim tots i totes un paper. Mares, pares, famílies i mestres. 

 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres