lovelyday12/Adobe Stock

Reduir, reutilitzar i reciclar: 10 llibres de 0 a 12 anys

A la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, us portem un recull de títols per parlar de reciclatge amb les nostres criatures

26 de novembre de 2021 a les 07:00h
lovelyday12/Adobe Stock
Parlar amb els més petits de la importància de la gestió dels residus pot ser més divertit si ho fem amb un llibre a la mà. Reduir l'ús de plàstics i altres materials, reutilitzar els objectes en desús i reciclar les deixalles són claus per millorar la salut del planeta.

A continuació us presentem un llistat de 10 títols, ordenats per edats, que ajudaran als més petits a interioritzar uns hàbits tant senzills com necessaris. 


  1. "M'agrada reciclar"
  2. "El follet Oriol i l'illa de plàstic"
  3. "El Leo i la Lisa més enllà de la Ciutat Única"
  4. "El llibre dels perquès. Els residus i el reciclatge"
  5. "Gira la roda i salva la Terra! Reciclatge"
  6. "Superherois contra el plàstic"
  7. "Aturem la invasió"
  8. "L'abocador màgic de Trapoló"
  9. "Viu en verd!"
  10. "Un mar de plàstics"

 

1. "M’agrada reciclar". Diversos autors. A partir de 0 anys

 
Per despertar-los des de ben petits la curiositat i l'interès pel reciclatge, aquest llibre proposa fer-ho de forma ben divertida. Acompanya l'Èlia i en Max per descobrir què en fan d'una capsa de cartó o d'un envàs de suc, a través d’aquest conte il·lustrat per Mel Matthews, amb llengüetes i peces mòbils.

2. "El follet Oriol i l'illa de plàstic" d'Òscar Sardà. De 3 a 6 anys

 
És un dels títols de la col·lecció protagonitzada pel follet Oriol, en aquest cas dedicat als plàstics al mar, pensat per a primers lectors i que té com a característica principal que presenta el text en dues tipografies, lletra de pal i lletra lligada, per acompanyar la lectura. En aquesta ocasió, el follet Oriol i els seus amics respondran a la crida de socors des de la llunyana illa de Tomuku, on la brutícia del mar no permet bussejar als tomukis, posa en perill la supervivència de les tortugues i deixa atrapats els peixos en el fons marí. Una aventura per sensibilitzar els més petits de la importància de reduir l'ús de plàstics i d'aconseguir tenir-ne el mar net.


3. “El Leo i la Lisa més enllà de la Ciutat Única”, de Miguel Ángel Sáez. A partir de 5 anys


Totes les il·lustracions d'aquest àlbum estan fetes amb materials reciclats! Un llibre d’aventures que fa bona la dita que una imatge val més que mil paraules, amb una representació fantàstica del que es pot fer reaprofitant materials. La història se situa en un futur en què el món ha canviat i on només queda una ciutat d'empeus, la Ciutat Única, on en Leo, un inventor, i la Lisa, una pilot de proves, uniran forces per demostrar que hi ha vida més enllà de la ciutat. 


4. "El llibre dels perquès. Els residus i el reciclatge", de Katie Daines. A partir de 5 anys


Dins la col·lecció "El llibre dels perquès", aquest és un títol magnífic per aprendre de forma interactiva les qüestions més pràctiques sobre la gestió de residus i el reciclatge, ja que respon les preguntes més habituals a base de solapes que ens descobreixen les respostes. Ideal per aprendre on van a parar les escombraries, quins materials són reciclables, com ho podem fer per reduir els residus, què triga la brossa a descompondre’s, i molt més!

5. "Gira la roda i salva la Terra! Reciclatge". A partir de 5 anys 


Un llibre didàctic i interactiu per ensenyar als més petits la importància de reciclar i què fa que sigui un hàbit tan important. Inclou 5 rodes giratòries que mostren de manera molt pràctica quina és la millor manera d'actuar, i on va cada deixalla. El títol forma part de la col·lecció "Salvem el món", on també hi trobareu títols específics per parlar del paper, el plàstic i l'aigua. 

6. "Superherois contra el plàstic", de Martin Dorey. De 6 a 8 anys


L'autor d’aquest llibre, Martin Dorey, és un conegut activista mediambiental del Regne Unit. Va crear la fundació The 2 minute foundation, que es dedica a netejar el planeta en petites accions que poden marcar la diferència. En aquest llibre, Dorey ens proposa 50 missions per lluitar contra el plàstic, reduint-ne l'ús a casa, a l'escola o al teu entorn més proper, i ensenyar-te com ser un #superheroien2minuts. Tot plegat acompanyat de les divertides il·lustracions de Tim Wesson.

7. "Aturem la invasió" de Raül Hurtado i José Ibáñez. De 6 a 8 anys


Aquest àlbum il·lustrat mostra moltes dades sobre la producció, l'ús, la vida útil, i les conseqüències de l'ús massiu de plàstics a la nostra societat. Un ús abusiu dels productes d'un sol ús que està generant un gran monstre que ho abasta tot i passa factura a l'ecosistema. La Greta i l'Aldo ens guiaran a través d’aquesta realitat per aconseguir aturar la invasió.

8. "L’abocador màgic de Trapoló" d'Arándana Mayor. A partir de 8 anys


Al poble de Trapoló, en Serafí l'escombriaire, s'ocupa cada dia de forma amable i silenciosa de fer desaparèixer la brutícia. Un dia arriba un nou alcalde que considera innecessària la feina d'en Serafí i decideix acomiadar-lo. Serà aleshores, massa tard, quan els habitants del poble descobriran que les deixalles no es recullen soles. Aquest és un conte escrit i il·lustrat per Arándana Mayor, autora del bloc Tres Arándanos, que a més del reciclatge ens parla de la lleialtat i l'altruisme.

9. "Viu en verd!", de Liz Gogery. De 8 a 12 anys


La Sara, en Max, la Clara i en David han celebrat una festa d'aniversari i s'ho han passat d'allò més bé, però, un cop acabada, han quedat un munt de deixalles: paper d'embolicar, globus rebentats, joguines de plàstic… Què n'hem de fer de totes aquestes escombraries? Parlant amb la seva professora, amb experts en la matèria i amb gent del barri, aprendran què vol dir viure en verd. La colla descobrirà que hi ha maneres d'actuar per ajudar a salvar el planeta!

10. "Un mar de plàstics", de Kirsti Blom i Geir Wing Gabrielsen. A partir de 10 anys


Cada any els humans llencem centenars de tones de plàstic, i un bon percentatge van a parar al mar. A través de fotografies que mostren aquesta crua realitat, aquest llibre ens fa prendre consciència de la gravetat de la situació, contraposant-la a imatges de gran bellesa del mar. Acompanyant el vol d'un fulmar boreal, una au marina que habita les costes de l'Atlàntic Nord, descobrirem on es formen les grans illes de plàstics, la més gran de les quals fa tres vegades la mida de la península Ibèrica, i la importància de reduir dràsticament l’ús d’aquest material. 


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat