Jacob Lund/AdobeStock

Cal realment vacunar de la Covid les criatures?

Li ho preguntem al Dr. Carlos Rodrigo, pediatra especialista en malalties infeccioses

Jacob Lund/AdobeStock
L'Agència Europea del Medicament ha donat llum verda a la vacuna de la Covid en menors de 12 anys. Amb l'autorització oficial, ara els països europeus hauran de decidir si estenen la campanya de vacunació a les franges infantils. 

El debat està servit. El cert és que pediatres reconeguts han coincidit aquests dies a manifestar dubtes sobre la prioritat de vacunar els menors de 12 anys. Rere aquesta sensació hi ha el convenciment que no és necessari tenir la població infantil immunitzada per controlar la pandèmia.


"On hem de posar el focus és en tenir la població adulta ben protegida. A nivell pediàtric preocupen molts altres virus abans que aquest", ens explicava fa pocs dies el Dr. Carlos Rodrigo, pediatra especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol. "Abans que la vacuna en infants s'ha de garantir la tercera dosi en ancians i col·lectius de risc", afegeix.  

A aquest fet s'hi suma que ja ha quedat constatat que les vacunes actuals salven vides però no eviten totalment el contagi, i per tant, encara hi ha més dubtes sobre la necessitat de vacunar les criatures, atès que majoritàriament presenten molt poca simptomatologia i tampoc es consideren els principals vectors d'aquest virus. 


Amb tot, la preocupant nova onada de contagis a Europa sembla que podria decantar la balança finalment cap a la vacunació infantil. "El més probable és que s'acabi vacunant les criatures a partir dels 6 anys. No de forma imminent, almenys no abans del gener", apuntava el Dr. Rodrigo recordant que en aquests moments hi ha en marxa la tercera dosi en les franges més grans.  

Especialment paradoxal és aquest debat en el cas de Catalunya i l'Estat, on comparat amb la resta de països europeus la incidència es manté a nivells prou controlats gràcies a l'elevada taxa de vacunació de la població adulta. Ben diferent que a la resta de països europeus, on els nivells d'immunització s'estan demostrant insuficients per controlar la sisena onada.  


"La clau està en la necessitat de la malaltia, en com ens estigui afectant. Als Estats Units, per exemple, fa mesos que estan vacunant la població infantil però allà tenen força estesa la variant brasilera, clarament més greu per als infants", explica el Dr. Rodrigo. "Estem en un context molt dinàmic, que pot canviar d'un dia per l'altre". 

Sobre la seguretat del vaccí, els pediatres no tenen cap dubte a avalar-la. La vacuna que s'ha provat en criatures és una versió molt reduïda en quantitat d'estímul antigènic per minimitzar al màxim els possibles efectes adversos. Segons explica el Dr. Carlos Rodrigo, s'han detectat molts pocs efectes secundaris, normalment en forma de dolor local. L'afectació al miocardi és la que més ha preocupat però s'ha donat en franges majors de 18 anys més que no pas menors. "Totes les vacunes estudiades són molt segures, en aquest sentit no hi ha dubte", assegura.    

Tot i la incertesa de la nova onada de contagis, el pediatra es mostra optimista en l'horitzó dels propers mesos. "Passat l'hivern, l'estació predilecta d'aquest virus, hem d'encaminar-nos cap a un horitzó de normalitat a les escoles", afegeix. 

Escola l'entrevista sencera al Dr. Carlos Rodrigo: 
 

Directe d'Instagram amb data del 23 de novembre de 2021
Arxivat a:
SalutCovidGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres