9 propostes per sobreviure confinats amb criatures

L'educadora social i creadora de @creaduca Anna Mas ens facilita algunes propostes

per Anna Mas
Ens hi tornem a trobar, i amb la càrrega mental, emocional i física que ja portem des de fa gairebé 2 anys. 

Infants confinats des de fa dies, adultes fent equilibris per una conciliació gairebé impossible, famílies senceres amb testos positius sense opcions de passar un dia de Nadal de manera conjunta... i tot això sumat òbviament a tots els problemes estructurals i de sistema que anem arrossegant, algunes de manera precària, des de fa molts anys. 


La infància esta sent absolutament castigada des de fa mesos, i ara de nou ens venen dies de vacances escolars en els que haurem de posar tota la força, tota la imaginació i enginy per a poder acompanyar-los de manera respectuosa i tendre mentre fem una gestió de les nostres pròpies emocions

La situació que estem vivint és insostenible per a moltes i aquesta és la primera cosa que cal que tinguem molt clara: no estem soles en això, i som totes, cadascuna des de la seva realitat, des del seu paradigma però totes amb el pit encongit


Res del que jo pugui escriure en aquestes línies sanarà el que estem sentint, però intentaré des del meu petit niu, també vulnerable, oferir-vos algunes propostes d’acompanyament i de dinàmiques per a transitar aquestes vacances de la millor manera possible amb els vostres fills i filles. 

Cap de les propostes que jo pugui escriure aquí és immòbil, ni obligatòria, ni es pot convertir en cap cas en una obligació més, en una pressió per estar a l’altura, sinó en un recurs vàlid per a un moment concret si és que el necessitem per a facilitar el dia a dia o acompanyar el que estem vivint. No ens omplim més la motxilla que ja fa dies que l’estem arrossegant. 

Intentaré ser clara, concisa i directa: 

Proposta 1

Siguem sinceres. Òbviament ens cal fer un cribratge i un filtre de la informació que transmetem als nostres fills i filles, i de com ho fem, però no ens cal mentir. Podem explicar com ens sentim, quina és la nostra frustració per a no poder seguir amb les nostres dinàmiques diàries i compartir els nostres sentiments i emocions de manera que ells i elles sentin que hi ha un canal obert per a poder fer-ho. És important que de la mateixa manera que els expliquem com ens sentim els pouem fer propostes per acompanyar aquesta situació. 

Proposta 2

Feu un mural per a escriure cada dia les coses boniques i divertides que heu estat vivint. El podeu fer de manera conjunta ara a l’inici de les vacances i cada dia anar complementant-lo amb tot el viscut. D’aquesta manera podreu valorar que malgrat tot, esteu tenint vivències positives. 

Proposta 3

Si necessiteu teletreballar, podeu generar estratègies amb els vostres fills i filles de manera conjunta. En família us animo a crear diferents racons a casa, el racó dels contes, el de l’art, el del joc desestructurat, les disfresses...
Expliqueu als vostres fills i filles que durant una estona, tot i que no us agradaria que fos així heu de treballar, però que poden jugar amb tots aquests espais que heu generat de manera conjunta. 

Proposta 4

Respirem aire i canviem d’escenari! Si us costa el joc lliure aprofiteu per marcar-vos un repte cada dia abans de sortir. Per exemple: Avui hem de trobar un caragol. Hem de comptar els cotxes vermells. Hem de trobar 10 pedres

Proposta 5

Dediqueu moments a explicar-vos com us sentiu. Si esteu tristos, si teniu molta energia i no sabeu com gestionar-la, si trobeu a faltar algú o alguna cosa...
Potencieu la conversa en aquest sentit per a que puguin sentir que s un espai de seguretat per anar buidant tot el que senten. 

 Proposta 6

Prepareu un àlbum de records. Cada dia feu-vos una fotografia d’un moment especial! No cal que siguin unes vacances als Andes, pot ser una abraçada al sofà! Així a final d'aquests dies podrem valorar com d’especials em aconseguit que siguin. 

 Proposta 7

Tenir moments de distensió per als adults i per la infància! Poseu musica i canteu, correu, feu carreres, salteu, damunt del sofà, abraceu-vos, crideu...Durant una estona concreta tot si val si es per moure el cos i alliberar energia!

Proposta 8

Malgrat tot, aprofiteu que els infants no tenen escola per a reforçar totes les coses boniques que tenen i que ens aporten. Expresseu com d’hàbils son fent algunes coses concretes, com d’importants son per vosaltres i moments especials que heu viscut. 

Proposta 9

Agafeu un pot i dibuixeu o escriviu tots els moments que no us estan agradant. No poder trobar-vos amb la família, no poder anar a una activitat en concret, haver d’estar tancats a casa...
Tanqueu a dins del pot tot allò que no ens agrada un cop ho hem pogut expressar. 

Proposta 10

Cada dia d'un color. El dilluns vermell, el dimarts verd... cada dia buscarem objectes per casa que siguin d'aquell color, una peça de roba que també compleixi amb la consigna, un aliment d'aquell color...

Si tot i això, cap proposta s’adapta a les vostres necessitats, no us preocupeu. Si podeu demaneu ajuda, sinó la teniu, respireu i si ens esgotem i ens cansem. Doncs parem, agafem aire i com no pot ser d’una altre manera seguim! Tot el que fem estarà bé!

Segueix a l'Anna Mas a les seves xarxes
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres