El
permís de maternitat/paternitat actualment és de
16 setmanes després que l'1 de gener de 2021 s'equiparessin, acomplint així una reivindicació històrica que està encara lluny de donar plena cobertura a les cures del primer any de vida del nadó.
D'aquestes 16 setmanes,
sis són obligatòries, a jornada completa i ininterrompudes, posteriors al part o a l'acta administrativa o judicial, en cas d'adopció. Fins a l'ampliació el 2021, el permís de paternitat es reconeixia com un dret del treballador però no era obligatori en cap cas.
Pel que fa a les 10 setmanes restants, el decret llei dicta que cal gaudir-les en períodes setmanals dins de l'any següent al part, o bé a la resolució judicial o decisió administrativa en el cas d'adopció. Es poden fer a jornada completa o parcial, cal acordar-ho amb l'empresa.
Què pot passar si treballes estant de permís de maternitat/paternitat? Ho hem consultat amb l'advocada de
Nèmesi Joana Badia, i aquesta és la resposta:

Si estàs treballant mentre estàs de permís de maternitat/paternitat és un
frau a la Seguretat Social. També seria motiu d'
acomiadament si treballessis en una altra empresa que no fos on estaves treballant, o si aprofitessis per fer una altra feina.

La teva mateixa empresa si treballes mentre estàs de permís no et dirà res, perquè els surt a compte, el que podria ser és que si la Seguretat Social se n'adonés et posés una
demanda per frau a la Seguretat Social, tot i que no passa gaire.
En qualsevol cas, però, no es pot treballar mentre estàs cobrant una prestació pública perquè l'estat t'està pagant perquè no ho facis.