Kiana Bosman via Unsplash

Per què hem tirat enrere en qüestió d'igualtat?

La crisi de la Covid-19 ha fet més evident altres crisis preexistents, com la desigualtat generada pel patriarcat, la crisi ecològica, social i econòmica

Kiana Bosman via Unsplash
Crisi dintre d'una crisi. La desigualtat ha crescut de manera exponencial quan novament hem estat les dones les que hem hagut de treure les castanyes del foc, fent tasques de cures, la majoria d'elles invisibles i no remunerades. 

L'estudi #lasinvisibles, elaborat per Malas Madres, posa dades a tot plegat. I és que quan les criatures estan malaltes el 38% de les mares enquestades asseguren que elles mateixes són les que s'han de fer càrrec de les criatures, la majoria de vegades deixant la feina, demanant vacances o reduïnt-se la jornada i conseqüentment el sou.


El 36% de les que van contestar l'enquesta deien que eren les àvies qui s'encarregaven de les cures i només el 8% dels homes interrompen la seva jornada laboral per tenir cura dels seus fills i filles. No hi ha dades de les cangurs, també dones, que es responsabilitzen d'aquesta tasca. Les quarantenes per la covid han agreujat encara més aquesta situació.

Les dones ens sentim soles davant la criança i la falta de corresponsabilitat en seria la principal culpable. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi. Però sembla que se segueix sense entendre que no es tracta d'ajudar a la mare, en el cas de parelles heteronormatives. Es tracta de prendre les regnes, de distribuir-se de manera equitativa també les càrregues mentals, de tenir una criatura 50-50%.


No es tracta d'ajudar la mare, es tracta de prendre les regnes i redistribuir-se les tasques de manera igualitària


La feina ja no pot ser més una excusa, i el teletreball s'ha convertit en una arma de doble filó que pot contribuir al fet que encara més aquesta tasca recaigui sobre les dones. Des de la PPINA (Permisos Iguales e Intransferibles por Nacimiento y Adopción) temen que aquest fet es converteixi en una espiral perversa de retrocés.

Des de la plataforma es denuncia un mercat laboral segregat de manera horitzontal i vertical. Asseguren que les mesures d'igualtat s'han vist retallades i flagel·lades per aquesta nova crisi i creuen que la por, la desinformació i la censura han marcat aquesta nova normalitat.

També cal parlar de totes aquelles dones, mares, que han hagut de deixar la feina que tenien  per emprendre i poder conciliar, i d'aquelles que han emprès fent de la criança l'eix principal de la seva emprenedoria. 

Ara més que mai fan falta mesures de conciliació que no penalitzin laboralment, ara més que mai s'han de reclamar les estructures que afavoreixen la criança, ara més que mai fan falta homes predisposats a cocriar, ara més que mai fa falta alçar la veu i reclamar igualtat real.
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres