La meva filla rebutja parlar de sexualitat i de la regla: què he de fer?

Un tema molt freqüent entre preadolescents i adolescents

1 de març de 2022 a les 07:24h
per Alba Carreres/Clara Virgili
"La meva filla no vol parlar sobre sexualitat amb mi" "cada vegada que trec el tema em diu que la deixi estar" "sóc un pare separat d'una adolescent i mai sé què li he de comprar quan té la regla perquè no m'ho vol dir", aquestes són algunes de les consultes que ens han arribat a través de missatge directe de l'Instagram de Criar.cat.

La Júlia Sánchez Andreo, especialista en acompanyar les sexualitats, ens explica què cal fer si ens trobem en aquesta situació. 


El meu fill de 10 anys no en vol parlar. Diu que li fa fàstic

Estem en un context en el qual sexe i sexualitat ens sona a adults, a penetració, a penis. En l’etapa infància 10-12 anys, és important introduir altres apsectes de la sexualitat: els nostres cossos, la diversitat d'aquests cossos, la primera menstruació, masturbació, primera ejaculació...


Segurament allò que et diu que "li fa fàstic" està relacionat amb els genitals o de les pràctiques sexuals adultes. Per una banda cal respectar-ho, té a veure amb un límit que posa l’infant. Però és important intentar enendre què és el que li fa fàstic, si té por que la mirin, si li fan angúnia dels petons...

Hi ha infants que volen desaparèixer quan els parles d’aquest temes, altres es tronxen de riure. Són reaccions normals. D’acord, cal respectar-ho però dir-li que cal parlar dels canvis que viurà amb la puvertat, i fins i tot pot escollir amb qui té aquesta conversa, si vol que es faci a través d’un conte, si vol que es faci amb altres amics o amigues o que en parli algú de fora. El rebuig és normal, i ho hem de respectar però sense defugir de les nostres responsabilitats pedagògiques i per tant cal parlar-ne amb ells i elles.



La meva filla no vol parlar de la regla amb mi i no sé quins productes necessita

És un cas molt comú en homes que tenen una criança sense un referent femení present. Pot ser que a la nena li faci vergonya parlar-ne però se li pot dir que li has preparat una capseta amb els materials que mes o menys pugui necessitar.


Si ella necessita intimitat en això, cal que se li ofereixi un espai on sempre tindrà materials i caldrà acceptar que no ets el referent amb qui vol parlar d’això. Inclús podeu establir codis de com cuidar la intimitat, com ara trucar a la porta sempre o posar un cartell.

Pel que fa a la copa menstrual, sol passar que les noies coneixen molt poc la seva vagina. Sovint el tampó ja els sembla surrealista. La copa, encara que hi ha diverses mides, pot ser una experiència difícil de gestionar... El fet d'haver-te de col·locar un objecte amb els seus dits i treure'ls de vegades amb sang pot ser que resulti complicat i és per això que no recomanaria la copa menstrual fins que no siguin una mica més gran.

En aquest sí que es pot recomanar utilitzar calces per la regla o compreses, siguin de tela o cotó.

Segueix a la Júlia Sánchez Andreo a les seves xarxes

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat