Zhivko Minkov

Recursos per prevenir el bullying també des de casa

Quatre pilars educatius perquè reconeguin i posin límits a l'assetjament escolar

Zhivko Minkov
per Criar.cat
El suïcidi d'un menor de 12 anys per bullying ha commocionat els Estats Units. El clam de la seva mare perquè totes les criatures rebin amor i s'eduquin en el respecte i tolerància a la diferència ha fet la volta al món.
 

I és que sí, el bullying és cosa de tots i totes, no només de les persones que ho pateixen o que el practiquen, també de les que callen. I, com ens explica la facilitadora especialista en assetjament escolar, Mireia Parera Puigdomènech, de la cooperativa Fil a l'Agulla, des de casa també podem treballar per prevenir-lo: 

Donar pes a l'educació emocional de les vostres criatures, perquè aprenguin a expressar totes les emocions amb llibertat i cura, i prenguin consciència quan se senten vulnerables i sàpiguen buscar el suport quan el necessiten. 

 
Educar en l'autonomia i el pensament crític: cal que les nostres criatures siguin capaces de dir "prou", de posar límits a conductes violentes sense tenir por del que diran, de trencar les majories per expressar més diversitats.


Educar en l'error i en la presa de responsabilitat: saber-nos imperfectes, que ens equivoquem i així aprenem, perquè sigui més fàcil reconèixer el nostre impacte, i que fem mal i ho rectifiquem. I que no ens quedem només en les paraules, que sobretot passem als fets, deixem de tenir conductes violentes i reparem el dany. Que ens preguntem quin mal hem fet i què necessita l'altra persona. 
 
 I per últim, posar en valor les diferències. Tothom és únic i diferent i necessitem que així sigui i que així es valori. Que les persones sentin la llibertat per a expressar-se com són, per a tenir els gustos que tenen, per a estimar a qui vulguin i com vulguin, per simplement ser qui són. 


L'assetjament escolar és una dinàmica de grup, en la qual una o més persones agredeixen a una altra, de manera reiterada i prolongada en el temps, amb persones que s’hi sumen o no fan res per a parar-ho. Passa dins o fora de les escoles, de manera directa o a través de les xarxes. Qui agredeix té i sent el suport del grup, mentre que l'altra persona se sent desprotegida. No hi ha excusa per mirar cap a una altra banda, el bullying és cosa de tots/es.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres