L'
educació sexual és molt més que un taller de secundària on s'explica com posar un preservatiu. Comença molt abans, ja des de nadons és recomanable, per exemple,
anomenar les parts del cos pel seu propi nom, i no utilitzar paraules com "tita" o "patata". L'
alfabetització genital és l'inici del procés, però amb l'arribada de la
pubertat, entre els 8 i els 13 anys en el cas de les nenes, i entre els 9 i els 14 en els nens, els canvis físics, i per tant també les preguntes, es multipliquen.
Amb aquest recull de contes us volem apropar uns quants
recursos pedagògics per parlar amb els fills i filles sobre el
coneixement del propi cos. Aprendran a entendre millor els
canvis que viuran i les noves
sensacions que experimentaran.
Al final del recull hi trobareu també 3 títols específicament pensats per parlar de l'
abús infantil amb els més petits i ajudar a prevenir-lo.
1. "Explica-m'ho tot", de Katharina von der Gathen amb il·lustracions d'Anke Kuhl

Aquesta és la segona part de l'èxit de vendes "Explica-m'ho", on l'autora alemanya, especialista en educació sexual, respon les preguntes que li fan els alumnes de primària de forma anònima sobre el
cos, la
pubertat, l'
amor i la
sexualitat. Respostes escrites amb claredat i honestedat que ajuden dissipar les confusions que pot provocar la cerca d'informació a internet. Von der Gathen és autora també d'altres llibres d'educació sexual com "La vida amorosa dels animals" o "El vermell mola".
2. "Descobrint el cos, sembrant paraules", de Montse Catalán amb il·lustracions d'Aina Sallés

Un conte per aprendre a anomenar les parts del cos pel seu nom, sense eufemismes. Per
trencar silencis i tabús i aprendre a conèixer el propi cos amb
alegria i respecte. Pensat per a criatures que ho volen saber tot, i per a adolescents que busquen respostes clares i sinceres.
3. "En Bru es fa gran", de Mònica Peitx amb il·lustracions de Cristina Losantos

L'autora és pediatra-endocrinòloga i amb aquest llibre ens parla dels canvis en la
pubertat masculina i la importància de mantenir uns
hàbits saludables. El protagonista, en Bru, té 10 anys i comença a experimentar la transformació del seu cos. La seva germana té també el seu propi llibre, "La Mia es fa gran", guanyador de diversos premis els 2016 i 2017.
4. "Espermarquia", de Júlia Sánchez Andreo amb il·lustracions d'Anna Tó

Aquest conte ens situa en el moment previ a la
primera ejaculació. El personatge és un noi que està en aquest punt i que té com a referent per resoldre els seus dubtes al seu pare. S'hi parla dels canvis de la pubertat, dels noms de les parts del cos i de com
mantenir una relació respectuosa amb un mateix. S'hi fa referència també a la masculinitat, oferint una lectura crítica de com s'aprenen les violències. L'autora el recomana a partir dels 12 anys, i "digerir-lo a poc a poc. Podem deixar que l'infant se'l miri tot sol primer, i a mesura que estigui preparat, compartir-lo amb ell, ja que solen ser temes que sovint els violenten".
5. "La regla mola (si saps com funciona)" d'Anna Salvia i Cristina Torrón (Menstruita)

La
primera regla és un moment transcendental. El cos de les nenes canvia i passaran a ser noies
cícliques i amb capacitat per a
tenir fills. Aquest llibre explica tot el que necessita saber per viure aquests canvis, i ho fa a través de la veu del seu propi úter, que serà qui li explicarà des dels òrgans sexuals fins el cicle menstrual i opcions per a no tacar-se, entre d'altres. Un llibre imprescindible per totes les noies que estan començant a fer el canvi, que acaben de tenir la seva primera regla o que fa alguns anys que menstruen.
6. "El libro rojo de las niñas" i "El libro dorado de los niños" de Cristina Romero i Francis Marín

Aquests dos àlbums il·lustrats, dedicats al es nenes i els nens respectivament, estan pensats per
acompanyar-los i empoderar-los. Per parlar-los de la importància de la connexió amb la natura, a escoltar el nostre propi cos i les nostres emocions, i a reconnectar amb nosaltres mateixos per acceptar els canvis que es produeixen a dins i a fora nostre. Un llibre apte també per als adults, per redescobrir què és la
feminitat o la
masculinitat i que pot ajudar a curar velles ferides.
7. "Pessigolles" d'Alba Barbé i Sara Carro amb il·lustracions de Núdia Fortuny

Donar
ales a la imaginació i
ampliar l'imaginari entorn de la sexualitat. En aquest conte, la Ira i la Tona descobriran les primeres sensacions físiques i aprendran a parlar-ne amb els altres. Perquè la sexualitat ens acompanya des de ben petites, i parlar-ne contribueix al desenvolupament saludable i integral de les criatures.
8. "Clara y su sombra" d'Elisenda Pascual Martí

I per acabar aquest recull de contes, us fem referència a tres títols pensats per parlar i prevenir l'
abús sexual infantil.
A "Clara y su sombra" la psicòloga i psicoterapeuta Elisenda Pascual ens ofereix un recurs per ajudar als adults a explicar als més petits com
prevenir l'abús. La protagonista ha perdut el somriure i no sap ben bé per què. Una gran ombra la persegueix i li diu que l'ajudarà a retrobar-la, però en lloc d'això, cada vegada està més trista i l'ombra es va fent més i més gran. Només explicant el que li passa, tornarà a somriure.
9. "El meu cos és meu!", de Dalmar Geilser

La protagonista d'aquest llibre també es diu Clara, i és molt conscient que té quelcom d'especial en el seu cos, i que té
dret a dir que no vol que la toquin. Un llibre que ensenya els infants a sentir-se
segurs de si mateixos i els
empodera per decidir si volen que els toquin o si no.
10. "¡Estela, grita muy fuerte!" de Bel Olid i Martina Vanda

L'Estela és una nena tímida i amorosa, però aprendrà a
fer-se sentir. Seguint el consell de la seva mestra, cada vegada que algú li faci alguna cosa que no li agrada, transformarà el seu caràcter i trobarà la valentia necessària per enfrontar el seu oncle, que darrerament li fa coses que no li agraden gens.