ACN

Les mascaretes no han estat efectives a les escoles, segons un estudi

La investigació, encara pendent de revisió, conclou que l'edat ha estat el factor més important

8 de març de 2022 a les 16:00h
ACN
per Criar.cat
La mascareta no ha estat efectiva a les escoles, segons un estudi del BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L'anàlisi, publicat preliminarment, conclou que l'edat ha estat el factor més rellevant en la transmissió del virus als centres educatius

L'estudi ha analitzat la incidència de la Covid en 599.314 criatures d'entre 3 a 11 anys, comparant les franges d'edat en què la mascareta era d'ús obligatori i les que no. L'anàlisi s'ha fet a partir de les dades del primer trimestre del curs 2021-2022, i del curs anterior 2020-2021 i els resultats han evidenciat que la incidència ha estat significativament menor a l'educació infantil que a primària, on era obligatòria la mascareta, i alhora ha observat una tendència depenent de l'edat.


Així, les criatures de 3 i 4 anys han mostrat resultats més baixos en totes les variables epidemiològiques analitzades, mentre que els infants d'11 anys han registrat valors més alts. 

Els autors de l'estudi expliquen que un dels objectius era poder determinar si l'obligatorietat de dur mascareta a les aules de primària havia estat realment efectiva. "Fins ara hi havia estudis en contextos ideals, però a nosaltres ens interessava veure l'efectivitats als centres. I aquest és el primer estudi aleatoritzat fet en centres educatius de Catalunya", aclareix el Dr. Toni Soriano de l'Hospital Vall d'Hebron.


La Dra. Anna Gatell, també autora de l'article, afegeix que l'estudi ha pogut analitzar l'efectivitat en base a l'ús real que se'n fa a les escoles. "El fet de dur-la vuit hores, en les condicions que les porten, no s'ha demostrat efectiu", apunta. 

Preguntats sobre perquè no s'havia plantejat abans aquesta anàlisi, Gatell respon que fins ara no hi havia hagut les condicions per fer-ho. "S'ha esperat a poder tenir completes les dades dels primers tres mesos del curs i agafant un grup de control". 


Amb tot, la investigació no pot concloure si sense la mesura hi hagués hagut una incidència més elevada, però segons Soriano, "l'evolució lineal del gradient fa difícilment esperable que fos així". 

I ara què? "Ara tenim evidència científica per retirar les mascaretes a les escoles, no té sentit seguir", respon contundentment la també presidenta de la Societat Catalana de Pediatria. "La sensació que tenim, però, és que el govern espanyol no retirarà la mascareta de les escoles abans que es retiri a tots els interiors".  

Ja fa setmanes que la comunitat pediàtrica van sortir públicament a reclamar que s'aixequés la mesura als centres educatius atesa l'elevada immunitat comunitària i la fi de la sisena onada. Va ser a principis de febrer però la retirada s'ha fet esperar, i molt, i no ha estat fins a l'abril que s'ha acabat aixecant la mesura. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat