Polina Tankilevitch

Grip A: què és, símptomes, tractament i prevenció

Tot i que comparteix similituds amb la grip comuna, no és el mateix virus

14 d'abril de 2022 a les 08:15h
Polina Tankilevitch
per Criar.cat
Aquests dies s'ha registrat un augment considerable de casos de grip A, coincidint amb al reculada del coronavirus que durant dos anys ha desplaçat altres quadres virals de tipus estacional.

Moltes famílies desconeixen que es tracta d'un virus bastant nou, diferent al que origina la grip comuna, tot i que comparteixen part de les característiques morfològiques i simptomatologia en el quadre clínic.


Què és la grip A? És una malaltia infecciosa produïda pel virus influença A H1N1. Generalment, cursa amb caràcter lleu, sense complicacions en la majoria dels casos. Igual que la grip comuna, la grip A H1N1 s'encomana fàcilment per l'aire mitjançant microgotes emeses en parlar, tossir o esternudar. 

El diagnòstic és per sospita clínica, és a dir basat en els símptomes que presenta la criatura, com en la grip comuna. Es pot realitzar diagnòstic de laboratori en pacients hospitalitzats o amb alt risc de patir complicacions.


Quins són els símptomes de la grip A? Els símptomes habituals són els típics d'un quadre gripal: febre alta de més de 38ºC, tos, cefalea, dolors musculars i articulars. També pot haver-hi augment de la secreció nasal, mal de coll, nàusees, vòmits i diarrea.

El curs natural de la malaltia sol iniciar amb un mal de cap, obstrucció nasal i tos seca, que posteriorment s'acompanya de calfreds, episodis febrils, malestar general i pèrdua de la gana. Símptomes que a partir del tercer dia van disminuint i desapareixen completament al voltant del sisè dia.


Les complicacions, habitualment, es presenten en persones amb factors de risc (patologies greus de tipus respiratòries, cardiovasculars, hepàtiques, amb diabetis o persones immunodeprimides).  


Quins símptomes indiquen complicacions? 

Dificultat per respirar i sensació de falta d'aire 

Dolor toràcic

Esput sanguinolent o de color anormal

Pell i llavis d'aspecte blavós

Mareig o alteracions de la consciència

Febre alta durant més de tres dies

Baixada de la pressió arterial

Empitjorament sobtat o empitjorament després de 7 dies de malaltia

Quin és el tractament? El protocol terapèutic consisteix a alleujar i atenuar els símptomes. Amb l'ús d'antitèrmics en cas de febre, abundants líquids per una bona hidratació i repòs fins a la desaparició dels símptomes és suficient. 

En cas de complicacions, és important acudir al centre mèdic perquè es valori tractament adequat tenint en compte l'evolució de la malaltia. 


Recomanacions i prevenció. Com en qualsevol malaltia infecciosa, per prevenir-la es recomana: 

Rentat de mans abans de manipular aliments, després d'utilitzar el bany i abans i després de tenir contacte amb persones que presentin símptomes.

Limitar o evitar en contacte amb persones contagiades: encara que el contagi podria o no passar en estar en presència d'una persona contagiada, la proximitat o contacte directe augmenta considerablement el percentatge de contagi.

En casos de risc, vacuna antigripal: si bé el virus té una alta taxa de mutació, la vacunació es considera la millor opció de prevenció. Pot ser aplicada de forma regular a totes les criatures més grans de 6 mesos.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat