Wayne

9 reflexos que indiquen el bon desenvolupament del teu nadó

Què són els reflexos primitius? Per què serveixen? En quines edats desapareixen?

28 d'abril de 2022 a les 07:00h
Wayne
El teu nadó aixeca els braços de forma sobtada quan se sobresalta? Mou els dits del peu quan pressiones lleument la seva planta? Són reflexos primitius, herència de la nostra espècie, que durant anys i anys ens han ajudat a sobreviure. 

Molts d'ells ja no tenen utilitat en l'actualitat, però sí que és important identificar-los perquè indiquen un bon desenvolupament neurològic i motor de la criatura. Així mateix, és important també observar que aquests reflexos van desapareixent al cap dels mesos. 


Aquests són els 9 reflexos primitius dels nadons:

De succió. Si es col·loca la boca del bebè davant d'un mugró o d'un dit ho xucla i succiona enèrgicament. Aquest és un dels pocs reflexos primitius que té una funcionalitat. El reflex de succió està present des del naixement i a partir dels sis mesos deixa de ser un reflex per convertir-se en un acte voluntari.


 De cerca. Quan acariciem la galta o a la comissura dels llavis amb els dits o amb el pit, instintivament el nadó gira el cap a la recerca d'aliment. Aquest reflex el presenten els bebès des del primer dia fins al quart mes.

 De prensió palmar o plantar. Quan alguna cosa frega la mà o el peu del nadó, aquest fa un moviment instintiu per agafar-ho. Est és un reflex molt antic, es dóna des del naixement i desapareix quan han complert els sis mesos o nou mesos.


 D'arrossegament (o reflex de Bauer). Quan es col·loca el bebè damunt de la panxa de la mare, mou les cames amb la intenció d'arrossegar-se.

De paracaigudes. Si s'agafa al nadó pels costats i se l'inclina veloçment cap a davant obrirà els braços, com si instintivament davant d'una caiguda volgués agafar-se. És un reflex present dels tres als dotze mesos.

Del sobresalt o de l'abraçada. Si s'asseu el nadó i se'l balanceja endarrere sobtadament, veuràs que obre els braços i, habitualment, comença a plorar. Aquest reflex es dóna al voltant del quart mes.


 Reflex tònic del coll. Quan el nadó estigui tombat, si girem el seu cap, de forma automàtica estira el braç cap aquest costat i doblega el braç contrari. Aquest reflex en ocasions es denomina reflex de espadatxí per la curiosa postura que adopta el nounat. Comença en el naixement i es dóna fins al tercer mes.

 De marxa automàtica. Si se subjecta al bebè per tots dos costats (per les aixelles) i se li col·loca amb els peus damunt d'una superfície, ell de forma automàtica començarà a caminar. Aquest reflex es dona des del moment de néixer i desapareix en el segon mes de vida. No sembla guardar relació amb la capacitat de caminar en un futur.

De Babinski. En tocar o acariciar les plantes dels peus des del taló cap als dits, el nadó obrirà els dits i girarà el peu cap a dins. Aquest reflex roman fins als 12 mesos, però va desapareixent de manera gradual d'acord amb el desenvolupament i la maduració neurològica del nadó.
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat