Gala Espín

Guia sobre la gratuïtat 0-3: tot el que has de saber

Com quedaran les quotes? Caldrà pagar el menjador o l'acollida? S'ampliarà l'oferta de places públiques?

30 de maig de 2022 a les 07:00h
Gala Espín
El curs vinent es començarà a desplegar la gratuïtat de l'etapa 0-3. Les famílies que matriculin infants a l'últim curs de les escoles bressol públiques, I2, no hauran de pagar el servei educatiu. Així mateix, les famílies amb criatures de la mateixa edat que les duguin en centres privats també es podran beneficiar d'un descompte.

Com quedaran les quotes? Caldrà pagar el menjador o l'acollida? Què passarà si la demanda supera l'oferta de places públiques? Hi haurà llista d'espera? Hem aclarit tots els dubtes amb el director general de Centres Públics de la Generalitat, Jean Marc Segarra. 



  1. Quin curs serà gratuït a partir de l'any vinent?
  2. Quins serveis estaran inclosos i quins no?
  3. Hi haurà ajudes per al menjador?
  4. Qui assumirà el cost que fins ara sufragaven les famílies?
  5. Què passarà amb la quota de les escoles bressol privades?
  6. I les famílies en situació de vulnerabilitat?
  7. S'ampliarà l'oferta de places públiques?
  8. Cal fer algun tràmit per beneficiar-se de la gratuïtat?

Quin curs serà gratuït a partir de l'any vinent?
 
De cara el curs vinent, només I2 serà gratuït. Es tracta d'un primer pas per desplegar la gratuïtat a tota l'etapa bressol. La previsió és que en una segona fase s'ampliï conjuntament a I0 i I1, però encara no hi ha terminis garantits perquè dependrà de disponibilitat pressupostària de la Generalitat. 




Quins serveis estaran inclosos i quins no? 

Les escoles bressol públiques oferiran el servei educatiu totalment gratuït. Restarà al marge el cost del menjador o de serveis extres com l'acollida o el servei de tarda, que sí que anirà a càrrec de les famílies que en facin ús. Tampoc estaran coberts els mesos de llar d'infants que quedin fora del calendari escolar, és a dir juliol i agost.   

Els costos extres com el menjador o l'acollida no estaran equiparats a nivell territorial, per la qual cosa continuaran havent-hi diferències entre municipis. Tanmateix, el Departament d'Educació es compromet a dur un control sobre el preu del menjador o de l'acollida tant a les públiques com a les privades per evitar encariments injustificats. 





Hi haurà ajudes per al menjador? 

El sistema d'accés a les beques menjador està consensuat des de fa molts cursos i es revisa anualment en el marc d'un grup de treball integrat pels diversos actors. De cara al curs vinent, el sistema d'accés seguirà sent el mateix i com a novetat cal ressaltar l'increment dels llindars, motiu pel qual es preveu més alumnat becat el curs vinent.

Les famílies beneficiàries poden optar a ajuts del 100% o del 70%, en funció de la seva situació socioeconòmica. El sistema garanteix que totes les sol·licituds que compleixin els requisits siguin cobertes. Es tracta, a més, d'una convocatòria oberta durant tot el curs, motiu pel qual es poden atendre canvis que tinguin lloc en les unitats familiars.




Qui assumirà el cost que fins ara sufragaven les famílies?
 
La Generalitat es farà càrrec del cost que fins avui assumien les famílies. Això ha estat possible gràcies a un acord de finançament amb les administracions municipals, comarcals i les diputacions.

Catalunya té un total de 968 escoles bressol de titularitat pública, 926 de les quals són municipals i 42 de la mateixa Generalitat. Les llars d'infants municipals es financen amb fons de la Generalitat, dels municipis i amb les aportacions de les famílies. A partir del curs vinent, la Generalitat es farà càrrec de la seva part i també finançarà l'aportació de les famílies al curs I2.

En números concrets, això es tradueix amb el pagament de 1.600 euros que corresponen a la part que ja pagava fins ara el Govern i a 1.600 euros més per sufragar la de les famílies.  

Per què 1.600 euros? És la xifra mitjana que paguen les famílies que la Generalitat ha calculat a partir de diversos estudis realitzats. Com a mitjana, deixa alguns municipis per sota -on les famílies paguen menys diners- i per sobre -on les famílies paguen més. La Generalitat té contemplat marge en la partida per si cal aportar en determinats municipis una mica més. 





Què passarà amb la quota de les escoles bressol privades? 

Tenint en compte que el servei públic no pot donar cobertura a tota la demanda, sobretot a les ciutats més poblades on no hi ha prou places, la Generalitat també abonarà 800 euros per cada alumne d'I2 que hagi d'optar per una plaça a la privada. Aquesta bonificació repercutirà directament en la quota que paguen les famílies, que s'abaratirà. 

Es tracta d'un acord de la Generalitat amb les patronals dels centres privats amb l'objectiu de compensar el greuge que poden patir les famílies que es quedin sense plaça pública gratuïta a les escoles públiques.

El Departament d'Educació aclareix que, en aquesta entesa per abaratir el cost de les places als centres privats, el sistema no és equiparable al concert que reben les escoles perquè l'etapa dels 0 als 3 anys no és obligatòria. Tot i això, assegura que serà equivalent.




I les famílies en situació de vulnerabilitat?

Les famílies vulnerables tindran prioritat en l'accés a l'oferta de plaça pública, tal i com fixen els criteris de puntuació que determinen l'assignació de places. En el cas de famílies vulnerables que es matriculin en centres privats, més enllà dels 800 euros per alumne, l'ajut s'ampliarà a 800 euros més. Per tenir-hi accés s'haurà d'acreditar amb la renda familiar. 

Tot plegat, es farà mitjançant una convocatòria de subvencions, en què les llars d'infants hi podran optar i hauran de repercutir els diners obtinguts en el preu que paguen les famílies. A la privada, les famílies paguen de mitjana entre 300 i 400 euros al mes




S'ampliarà l'oferta de places públiques?

Una de les grans assignatures pendents és la creació de més places per avançar cap a la universalització del servei. Catalunya té a dia d'avui unes 36.000 places públiques d'escola bressol.

La Generalitat contempla que la gratuïtat de l'etapa pugui provocar un efecte crida i hi hagi un augment de la demanda. Tot i així, considera que la prioritat ha de ser omplir totes les places disponibles abans de crear-ne de noves. Així, per exemple, es prioritzarà equilibrar territorialment l'alumnat evitant deixar desertes places.  

Amb tot, la Generalitat disposa de fons europeu específicament destinat a la creació de noves places. Catalunya pot crear un màxim de 10.500 noves places per als propers tres anys i tindrà a disposició 110 milions d'euros per fer-ho en aquest període (uns 10.000 euros per plaça, que inclou rehabilitació de l'espai i recursos humans).

Amb aquest finançament extraordinari que arribarà via ministeri d'Educació i que la Generalitat ha de transferir, al seu torn, als municipis, els ajuntaments que ho vulguin podran obrir noves places d'escola bressol.

L'administració confia que el procés de creació de noves places sigui el més àgil possible però contempla que pugui haver-hi llistes d'espera en determinats municipis. 



Cal fer algun tràmit per beneficiar-se de la gratuïtat?

No. Les famílies no han de fer cap tràmit específic per beneficiar-se de la gratuïtat d'I2, ni a les escoles bressol públiques ni tampoc a les bressol privades. La mesura s'activarà automàticament a tot el sistema i les famílies simplement rebran factura pels serveis extres que utilitzin. 

Pel que fa a les persones en situació de vulnerabilitat que tinguin dret a l'aportació extra de 800 euros anuals en cas que es matriculin a l'escola bressol privada, tampoc hauran de fer cap tràmit. Aquesta aportació arribarà per via d'una subvenció directament a la llar d'infants un cop identificat l'alumnat vulnerable en cadascun dels centres privats.  




Amb el suport de


 

 

Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat