Chiara Conti

Bledes, espinacs i verdures de fulla verda: a partir de quan?

T'expliquem les recomanacions a seguir per poder oferir amb seguretat aquests vegetals

11 de maig de 2022 a les 07:00h
Chiara Conti
Els vegetals són part essencial de la dieta de les criatures. Tenen gran valor nutricional i són aliments molt segurs. Només cal tenir present a limitar les hortalisses de fulla verda perquè contenen nitrats que per si sols són relativament poc tòxics però que en el nostre organisme es poden transformar en nitrits. 

Què passa amb els nitrits? Els nitrits són compostos que competeixen amb l'oxigen per unir-se a l'hemoglobina i poden donar lloc a metahemoglobinèmia. Segurament heu sentit a parlar del "síndrome del nadó blau". Fa referència al canvi de coloració de la pell i de les mucoses que té lloc quan les criatures estan afectades de cianosi, un trastorn que redueix el nivell d'oxigen de la sang.    

Un elevat consum de bledes, espinacs i borratja pot ocasionar aquest trastorn. És per això que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomana reduir la ingesta d'aquest tipus de verdures en el cas de criatures petites. 

Quines són les recomanacions? 

Es recomana no oferir ni espinacs ni bledes abans dels 12 mesos d'edat. En cas d'incloure-les com a part dels purés de verdures, cal procurar que el contingut no superi els 25 grams/dia per a nadons de 3 a 6 mesos, i de 35 grams/dia per a nadons de 6 a 12 mesos.

Tampoc es recomana donar més de 45 grams al dia a criatures d'entre 1 i 3 anys. Correspon a mitja ració de bledes o espinacs, o el que seria una ració de guarnició.

Tampoc oferir-ne a criatures que presentin infeccions bacterianes gastrointestinals.

Pel que fa a la borratja, es recomana no incloure-la abans dels 3 anys de vida. Encara que el seu consum no està molt estès, cal tenir-ho present.

S'aconsella també no mantenir a temperatura ambient les verdures cuinades (senceres o en puré). És millor guardar-les a la nevera si es consumiran en el mateix dia, i si no, congelar-les per a una millor conservació.

Un emmagatzematge inadequat sí que pot resultar en la conversió de nitrats a nitrits, procés que es pot veure accelerat quan aquestes hortalisses estan en forma de puré. En canvi, el rentat i la cocció de les verdures (rebutjant sempre al final l'aigua resultant) ajuden a reduir el contingut en nitrats.


Amb tot, convé no caure en preocupacions excessives perquè aquest tipus d'hortalisses també es poden consumir amb seguretat. Què diu l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) sobre la ingesta d'aquest tipus de vegetals? 

Lactants (nadons de 3 a 12 mesos): És poc probable que el consum d'espinacs sigui una preocupació per a la salut, tenint en compte que aquests formarien part de la dieta com un dels ingredients del puré per a nadons entre 6 i 12 mesos. Tot i això, EFSA reconeix que hi hauria un risc en el cas que es donés més d'una ració de puré amb espinacs al dia (considerant que els espinacs constitueixen el 50% del contingut d'aquest puré).

Infants d'1 a 18 anys: EFSA ha estudiat tres grups de població de nens (1-3, 4-6 i ≥7 anys), en què els espinacs ja es poden arribar a consumir com una ració completa, i ha determinat que la major exposició a nitrats es dóna al segment d'1 a 3 anys. En aquest grup no es descarta l'absència de risc en situacions extremes, com aquella en què es combinen un alt consum d'espinacs amb la presència de nivells alts de nitrats.


Arxivat a:
AlimentacióGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat