Kelly Sikkema

S'ha de fer baixar sempre la febre?

Resolem amb una pediatra un dels dubtes més freqüents quan les criatures estan malaltes

13 de maig de 2022 a les 06:00h
Kelly Sikkema

S'ha de fer baixar sempre la febre? En quins casos? La pediatra Maria Alexandra Millán explica que la febre és l'augment de la temperatura del cos com a mecanisme de defensa. Es tracta, doncs, d'un símptoma, en cap cas d'una malaltia. El problema, però, és que, de vegades, actua de manera no favorable.

Així, per exemple, quan la febre puja a nivells alts, el consum d'energia és elevat. Per aquest motiu, si es manté de forma contínua i durant diversos dies, el pacient s'esgota i li és més difícil contrarestar la malaltia. Per això es recomana baixar la febre de 39ºC o més.


Davant dels episodis de febre, hem de prestar molta atenció a l'estat general de la criatura, atès que un estat dolent o regular on el veiem decaigut, sense interès per l'entorn, per jugar, etc és de vegades més rellevant que la temperatura que marca termòmetre.

No és estrany que l'infant pugui presentar més irritabilitat, plors, mal de cap, mal de panxa, augment de la respiració i de la freqüència cardíaca durant l'episodi febril.


En aquests casos, encara que la febre sigui moderada, si percebem una afectació important en l'estat general de la criatura, també està indicat fer-la baixar. Per fer-ho, es fan servir medicaments antiinflamatoris no esteroides com l'ibuprofè o el paracetamol, en dosis adequades al pes de l'infant.

El que no ha de passar és que aquests símptomes persisteixin sense febre, de persistir aquests símptomes sense febre és motiu d'acudir al pediatre. Així mateix, cal tenir present que tota criatura menor o igual als 3 mesos d'edat que presenti febre sempre ha de ser valorada pel/per la pediatre/a.



Com s'han de donar els antitèrmics? Els antitèrmics es donen sempre amb l'objectiu de millorar l'estat general de la criatura més que la febre en si, ja que aquesta no es resoldrà immediatament. Cal tenir en compte que disminueixen entre 1ºC-1,5ºC la temperatura en un temps de 20-30 minuts a 1 hora. 


Els antitèrmics preferentment no s'han d'alternar, no hi ha evidència científica que això sigui millor per al control de la febre. Així que si aguanta 4-6 hores sense febre, millor fer servir un sol antitèrmic.

És important hidratar-los bé, oferir líquids, sals de rehidratació oral o lactància si la criatura encara lacta. Desabrigar l'infant i evitar els ambients calorosos ja que a través de la pell aconseguim regular la temperatura corporal.

En quins casos cal anar a Urgències?

 Si la criatura és menor d'un mes, sempre acudir a l'hospital. 

 Si és major o igual als 3 mesos i està decaigut, fins i tot amb unes poques dècimes.

Intensa cefalea en períodes sense febre.

Taques o punts a la pell que no desapareguin quan les pressionem, tant amb febre com sense febre. 

 Si no baixeu la febre havent passat una hora d'haver donat l'antitèrmic.

Recordeu que la febre no és enemiga del/la pacient, només és l'alarma que ens avisa que alguna cosa està succeint a l'organisme del nostre fill/a.

Arxivat a:
SalutGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat